דף הבית רפואה ובריאות בריאות ילדים ותינוקות מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי מדע הרפואה מהעולם: מדוע הלב האנושי אינו יכול לחדש את עצמו
מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי מדע הרפואה מהעולם: מדוע הלב האנושי אינו יכול לחדש את עצמו
מיקי שחם 09/11/11 |  צפיות: 3249

מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי מדע הרפואה מהעולם: מדוע הלב האנושי אינו יכול לחדש את עצמו

ScienceDaily 2011

חוקרי תאי גזע ב-UCLA חשפו בפעם הראשונה מדוע מיוציטים לבביים אנושיים בוגרים איבדו את יכולתם להתרבות, מה שאולי יסביר מדוע ללב האנושי יש יכולת חידוש מועטה.

המחקר, שבוצע בפסי תאים ועל עכברים, עשוי להוביל לשיטות לתכנות מיוציטי הלב של המטופל בתוך הלב עצמו כדי ליצור שריר חדש שיתקן נזק, אמר ד"ר רובן מק'ללן, חוקר במרכז הרחב של אלי ואדית לרפואה מחדשת וחקר תאי גזע ב-UCLA ומחבר בכיר של המחקר.

שלא כמו סלמנדרות, מבוגרים אנושיים לא יכולים לגדל ספונטנית איברים שניזוקו כמו הלב. עם זאת, מחקר עדכני מציע שליונקים יש את היכולת לחדש את הלב לתקופה קצרה מאוד, בערך בשבוע החיים הראשון. אבל יכולת זו נאבדת במהרה. אך אם היה לנו אותה פעם אחת, מק'ללן אמר, אולי ניתן לשחזר יכולת זאת.

מיקי שחם, "בנק החיים", מוסיף - מבהיר כי פורסם במהדורת ה-8 לאוגוסט של כתב העת בסקירת עמיתים Journal of Cell Biology, המחקר של מק'ללן מציע שאולי יתאפשר להחזיר אחורה את השעון התאי זמן שבו מיוציטים לבביים יכלו להתרבות ולגדל מחדש שריר לב.

"סלמנדרות אלו ואורגניזם תחתונים אחרים יכולים לבצע דה-הבדלה למיוציטים לבביים, או לקחת אותם בחזרה למצב פרימיטיבי יותר, מה שמאפשר להם להיכנס מחדש למחזור התאי, וליצור שריר לב חדש", אמר מק'ללן, אשר משמש גם כפרופסור שותף לקרדיוביולוגיה ופיזיולוגיה. "אצל היונקים, איבדנו פוטנציאל זה. אם ידענו כיצד לשחזר אותו, או ידענו את הסיבות מדוע מיוציטים בוגרים לא יכולים לעשות זאת, היינו יכולים לנסות לברר דרך להשתמש בשיטות של הטבע לחדש את הלב".

במהלך התפתחות אנושית, מיוציטים לבביים מוכנים על ידי תאי גזע-אב ומתרבים כדי ליצור את הלב. ברגע שהלב נוצר, המיוציטים משנים צורה מתאים לא בוגרים לתאים בוגרים שלא יכולים להתרבות. זה לא כזה רחוק מסלמנדרות, שהמיוציטים הלבביים שלהם יכולים ללכת אחורה וקדימה בין מצבים לא בוגרים או פרימיטיביים כדי להתרבות ולקתן נזק ואז לחזר בחזרה לתאים בוגרים ברגע שהלב מתוקן.

מק'ללן מאמין שהסיבה שבגללה מיוציטים לבביים אנושיים בוגרים לא יכולים לעשות זאת היא די פשוטה - כאשר המיוציטים נמצאים במצב פרימיטיבי יותר, הם לא טובים בכיווץ, מה שחיוני לתפקוד לב תקין. בגלל שבני אדם גדולים בהרבה מסלמנדרות, אנו צריכים יותר כיווץ לב כדי לשמור על לחץ דם אופטימאלי ומחזוריות הדם.

לפי מיקי שחם, מחברת  - "בנק החיים", דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר - אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.

"הדרך שבה התפתחנו, כדי לשמור על לחץ וזרימת הדם נאלצנו לוותר על היכולת לחדש את שריר הלב", מק'ללן אמר. "היתרון הוא שקיבלו מיוציטי לב יעילים יותר ולבבות טובים יותר. זה היה סחר חליפין".

מק'ללן אמר שעל ידי הפלה זמנית של החלבונים שחוסמים את מנגנון מחזור התא, אולי יתאפשר לגרום למיוציטים של הלב להיכנס מחדש למחזור התא ולחזור למצב שבו הם יכולים שוב להתרבות. טיפולים אלו יצטרכו להיות ברי-הפיכה כך שההשפעות של מניפולציית החלבון לבסוף ייעלמו ברגע שהנזק יתוקן. מיוציטים אלו לכן ייהפכו לבוגרים שוב ויסייעו בכיווץ שריר הלב המחודש. מק'ללן כרגע מברר על שימוש בננו-חלקיקים כדי להעביר RNA משבשים קטנים ללב כדי לשנות את החלבונים ששומרים על המיוציטים במצב הבוגר.

כאשר התקף לב מתרחש, חמצן מנותק מחלק מהלב, וגורם למיוציטים של הלב למות וזה גורם לרקמת צלקת. קל לאתר את האזור הניזוק של הלב, ואם היה ניתן לפתח דרך לתכנת מחדש את המיוציטים של המטופל, שיטת מניפולציית החלבון יכולה להיות מוזרקת לאזור הניזוק, מה שיחזיר את המיוציטים למצב הפרימיטיבי שלהם ויחליף את השריר המת עם שריר חדש וחי, מק'ללן אמר.

"אנשים דיברו על הפוטנציאל המחדש של אורגניזמים תחתונים אלו למשך זמן רב ומדוע זה לא מתרחש אצל בני אדם," מק'ללן אמר. "זהו המאמר הראשון שמספק רציונאל ומנגנון עבור מדוע זה קורה".

היו דיבורים רבים על שימוש בתאי גזע עובריים אנושיים או תאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים מתוכנתים כדי לחדש את הלב. עם זאת, לא ידוע כמה חידוש מתאפשר וכמה תועלת אפשר להפיק ממנו.

"מנקודת המבט שלי, זהו מנגנון פוטנציאלי לחידוש שריר הלב ללא צורך לאסוף או להרחיב תאי גזע," מק'ללן אמר. "כל אדם ישמש עבור עצמו כמקור לתאים לחידוש".

מיקי שחם - מומחה לתאי גזע, בנק החיים ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.

מיקי שחם, ביוקורד - בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:

  • השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
  • סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
  • טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות "בנק החיים, בלבד.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 מיקי שחם


 


מאמרים נוספים מאת מיקי שחם
 
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: דרך חדשה ליצור תאי הגזע לטיפול בפרקינסון
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: דרך חדשה ליצור תאי הגזע לטיפול בפרקינסון חוקרים מאוניברסיטאות Juntendo ו Keio מצאו דרך מהירה וקלה יותר לייצר תאים מושרים iPS מחולים במחלת פרקינסון, תגלית שלטענתם מהווה פריצת דרך בפיתוח תרופה למחלה נוירולוגית. במאמר שפורסם בכתב העת STEM CELLS, חוקרים בראשות נובוטקה האטורי והידיוקי אוקאנו פתחו טכנולוגיה עם מספר רב של מטופלים על ידי שימוש בתאי iPS שנגזרו בדמם. המפתח טמון בהפיכת התאים לתאי גזע עצביים בצורה יעילה יותר.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: פריצת דרך בטיפול תאי גזע בפרקינסון
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: פריצת דרך בטיפול תאי גזע בפרקינסון חוקרים גילו את מה שהם מתארים כצעד ראשון בפיתוח טיפול המבוסס על תאי גזע לטיפול במחלת פרקינסון. פרקינסון, אשר משפיע כ- 10 מיליון בני אדם בעולם, נגרם על ידי דלדול של תאי עצב מייצרי דופמין במוח, שמוביל למוגבלויות פיזיות.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: טכניקת תאי גזע מציעה תקווה לטיפול ב- SCID - מחלת ילד בועה"
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: טכניקת תאי גזע מציעה תקווה לטיפול ב- SCID - מחלת ילד בועה"

מחלת כשל חיסוני משולב חמורה (SCID) - המכונה גם בשם "מחלת ילד בועה" - היא קבוצה של הפרעות נדירות, מסכנות חיים הנגרמות על ידי פגמים גנטיים.

על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), השכיחות השנתית של SCID היא 1 ל- 40,000-100,000 לידות, סביב 40-100 מקרים חדשים בקרב תינוקות בארה"ב בכל שנה.


מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: מחסן חלקי חילוף לטיפול בהתקפי לב וצלקות בלב.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: מחסן חלקי חילוף לטיפול בהתקפי לב וצלקות בלב. חוקרי בית חולים ספרדי השתמשו בהצלחה בתאי גזע שנלקחו מתורמים בריאים כדי לטפל בשבעה קורבנות התקף לב בהליך שבוצע לראשונה בעולם. בית החולים גרגוריו Maranon במדריד מתכנן לטפל ב- 55 חולים על ידי שימוש בטכניקה בניסוי קליני.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: ייצור תאי גזע המשמשים לטיפול בדמנציה.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: ייצור תאי גזע המשמשים לטיפול בדמנציה. אסטרטגיה חדשה לטיפול בדמנציה תורשתית זוהתה לאחר שחוקרים בלגים ניסו להפוך תאי גזע שמקורם בחולים לתאי עצב - התאים המושפעים ביותר על ידי המחלה. בתאי גזע שמקורם בחולה נושאים מוטציה של דמנציה פרונטוטמפורלית, המהווה כמחצית מהמקרים דמנציה לפני גיל 60, המדענים מצאו פגם שניתן למיקוד, המונע התפתחות נוירולוגית תקינה. תאי גזע אלה לחזור באופן חלקי למצב נורמלי כאשר הפגם תוקן.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: הורמוני מין נשיים - הגנה מפני מחלות דם.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: הורמוני מין נשיים - הגנה מפני מחלות דם. אסטרוגנים, הורמון מין נשי, יכולים לווסת את הפעילות של תאי גזע דמיים במח העצם ובדרך זו משפיעות על התפתחות סוגים מסוימים של סרטן דם, דיווחו חוקרים. דווח על ידי מיקי שחם כי לתגלית זו יישום פוטנציאל בטיפול בהפרעות דם מסוימות שאין להן כיום תרופה. המחקר בראשותו של ד"ר סיימון מנדס-פרר מ- CNIC, נעשה בשיתוף עם המעבדות של יארג שוואלר וראדק סקודה מבית החולים של אוניברסיטת באזל (שווייץ).

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: נוגד חמצון משפר את התחדשות תאי הגזע במוח.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: נוגד חמצון משפר את התחדשות תאי הגזע במוח. חוקרי תאי גזע מאוניברסיטת CEU-uch, השתילו בפעם הראשונה לרקמת מוח פגועה, תאי גזע עם חומצה ליפואית (נוגד חמצון רב עוצמה), במטרה לשפר את חידוש עצב ברקמה. זו דרך חדשה לתיקון נזק מוחי, המשלבת טיפול תאי עם טיפול תרופתי, שהראתה תוצאות חיוביות, במיוחד ביצירת כלי דם (אנגיוגנזה) באזורים שנפגעו במוחם של עכברי מעבדה.

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: בטיחות תאי גזע אנושיים לטיפול במחלות.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: בטיחות תאי גזע אנושיים לטיפול במחלות. השתלות hESC משמשות בין היתר לטיפול באובדן ראייה חמור. עודכן על ידי מיקי שחם כי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet מספק עדות ראשונה לבטיחות לטווח ארוך וסבילות של השתלת תאי גזע עובריים אנושיים (hESCs) בבני אדם.

מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב.
מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב. תאי גזע שמקורם בעור של בן 86 הראו יכולת מפתיעה לשרוד וליצור אקסונים ארוכים באתר הפגיעה בחוט השדרה בחולדות. התוצאות, שפורסמו ב Neuron, מצביעות על כך שתאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים (iPSCs) תוכנתו מחדש מתאים בוגרים בגוף אדם ליכולת פנימית להתגבר על גורמים מעכבים ליצירת תאי עצב ולהרחיב את האקסונים.

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חוקרים מצאו מדוע ההזדקנות מלווה ביכולת פחותה של תאי הגזע.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חוקרים מצאו מדוע ההזדקנות מלווה ביכולת פחותה של תאי הגזע. חוקרים מבית ספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד איתרו מדוע הזדקנות נורמלית מלווה ביכולת ירודה לשקם שריר לאחר פציעה. לאורך זמן, תאי גזע ברקמות שריר מסוגלים פחות ופחות לייצר סיבי שריר חדשים ונאבקים להגדרה עצמית. מדענים זיהו בפעם הראשונה תהליך שבו ניתן להצעיר אוכלוסיות תאי גזע של השריר המבוגר, לתפקד כמו תאים צעירים יותר.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI