מתוך הספר: סטרואידים - כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול!
הטסטוסטרון נחשב להורמון המין הגברי. היות ופעילותו גורמת למאפייני מין זיכריים, כמו: קול נמוך וצמיחת שיער הגוף. סטרואידים אנבולים הינם למעשה צאצאיו של הטסטוסטרון.
הטסטוסטרון מיוצר אצל הגבר בעיקר באשכים (אך גם בבלוטת האדרנל), הוא מיוצר מאבן הבניין כולסטרול.
בתהליך ליצור הטסטוסטרון, ההיפותלמוס (חלק מסוים במוח) מייצר הורמון הנקרא: הורמון המשחרר גונדוטרופין gonadotrophin releasing hormone או בקיצור (GnRH), המשפיע על בלוטת ההיפופיזה בשחרור שני הורמונים והם: luteinizing hormone או בקיצור (LH), ו- follicle stimulating hormone או בקיצור (FSH).
ה- LH פועל על תאי הביניים (Leydig cells), המצויים בלוטות האשכים וגורם להם לייצר טסטוסטרון.
ה- FSH יחד עם הטסטוסטרון פועלים על ייצור תאי הזרע.
הטסטוסטרון בתורו משפיע על ההיפותלמוס ועל בלוטת ההיפופיזה בכדי לדכא את ייצור ההורמונים: GnRH, FSH, LH. כמומר שבנקודה זו הטסטוסטרון יוצר משוב שלילי, בכדי ליצור איזון ולמנוע עלייה מיותרת של משוב חיובי זה (כלומר עלייה בטסטוסטרון).
בלוטות האדרנל, מייצרות גם טסטוסטרון בשני המינים. זאת בתגובה להורמון הנקרא: אדנו-קורטיקוטרופין הורמון adrenal corticotrophin hormone או בקיצור (ACTH), המופרש מבלוטת ההיפופיזה.
הטסטוסטרון והמטבוליטים שלו (כדוגמת: דיהידרו-טסטוסטרון), אחראיים למאפייני המין הגבריים, כמו: הקרחה גברית, צמיחת שיער הגוף, קול מעובה, מסת שרירים גדולה יותר, עור דק יותר, אקנה, הגדלה הפין והאשכים.
ייצור טסטוסטרון נורמלי בגבר נע בטווח של 4 עד 9 מ"ג ליום. הרמה בפלזמה באופן נורמלי הינה בטווח של 22.5nmol/l (22.5 ננומול לליטר), כאשר 97% הינו קשור לחלבון, ורובו מופרש בשתן בצורת סטרואיד 17-קטו (17-keto steroids). אך כמות קטנה מומרת לאסטרוגן.
זמן מחצית החיים של הטסטוסטרון החופשי בדם הוא מספר דקות. כך, במצב זה בלתי אפשרי להשתמש בטסטוסטרון כטיפול רפואי. על כן פיתחו תרופות אשר פעילות למשך זמן ארוך יותר כדי לקבל תגובה יעילה יותר של התרופה.
למשל: מדענים פיתחו את משפחת הסטרואידים הנכונה: 17-אלפא אלקילייטד. קבוצה זו מאריכים את זמן מחצות החיים של התרופה, ובמקום מספר דקות נקבל פעילות של מספר שעות.
דוגמה נוספת, היא אסטרפיקציה להזרקה. כאשר מולקולת חומצת שומן מחוברת למקום מספר 17, הדבר מכונה: קבוצת 17-הידרוקסיל.
הסטוריית הסטרואיד:
הנגזרת הראשונה של הסטרואיד פותחה בשנות ה- 30, כדי לטפל במחלת ההיפוגונדיזם (hypogonadism), במצב זה האשכים אינם מייצרים טסטוסטרון, למטרת גדילה והתפתחות מינית תקינה.
הסטרואידים פותחו בשנות ה- 40 בגרמניה, ושימשו כגורם המסייע לחיזוק והגברת האגרסיביות של החיילים הגרמנים במלחמת העולם השנייה.
כבר משנות ה- 50 ספורטאים החלו ליטול סטרואידים כדי להחיש את קצב התקדמותם בספורט.
מאז פותחו למעלה מ- 100 סוגים שונים של סטרואידים.
שימוש חוקי:
הסטרואידים משמשים לטיפול באנמיה, בגלל יכולתו להגביר את ייצור תאי הדם האדומים. משמשים לטיפול אימפוטנציה, איידס, בלוקמיה, ולחיזוק אנשים עם מחלות ניוון שונות.
מדוע משתמשים בסטרואידים ?
אחת הסיבות העיקריות לשימוש בסטרואידים הינה שיפור הביצועים הספורטיביים.
הסטרואידים משפרים את משך זמן וקצב ההחלמה, מגבירים התאוששות וכוח השרירים, מפחיתים את אחוז השומן ומגבירים את מסת השרירים. אך יש לציין, כי רוב ההשפעות הינם זמניים וחולפים לאחר הפסקת השימוש.
השפעה חיובית נוספת היא שדיכוי הורמון הקורטיזון, הורמון זה גורם לפירוק מסת שרירם. כמו כן, הסטרואידים שומרים על מאזן חנקן חיובי, כך שומרים על תנאים אנבוליים (בונים / יוצרים).
יש לציין, כי ממחקרים עולה שכמעט כרבע מהנוטלים סטרואידים עברו התעללות מינית, מחציתם מפתחי גוף. כנראה, כי אותם אנשים רוצים להיות גדולי מימדים וחזקים מאוד, כדי לחזק את ההיבט המנטלי שלהם.
תופעות לוואי:
כיצד משתמשים בסטרואידים ?
ישנם שני צורות שימוש עיקריות והן: כדורים לבליעה ואמפולות להזרקה תוך שרירית. לרוב אנשים הנוטלים סטרואידים נוטלים מינונים גבוהים פי- 10 עד פי- 100 יותר מאשר בטיפול רפואי רגיל. על כן ישנן גם יותר תופעות לוואי המסכנות חיים.
ישנם אפילו אנשים הנוטלים סטרואידים וטרינריים (הניתנים לבעלי חיים).
אופן השימוש הנפוץ ביותר הוא בשיטת הפירמידה, בטווח של 6 עד 12 שבועות. בתחילת הסייקל הם נוטים להתחיל עם מינון נמוך, אז מגבירים אותו בהדרגתיות ויורדים חזרה למינון ההתחלתי.
גורמים טבעיים המסייעים לייצור טסטוסטרון
ישנם גורמים רבים החיוניים לייצורו המוצלח של הטסטוסטרון, כמו: ויטמין C, 6B, אבץ, כולסטרול,
פרגננולון (Pregnenolone), DHEA, אנדרוסטנדיון (Androstendione) או/ו אנדרוסטנדיול (Androstendiol).
קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).
כתב את הספרים:1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!
בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים: * טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה
דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג