פגיעות מולדות ונרכשות
השמיעה היא אחד החושים החיוניים ביותר בעבור כל אדם. ילדים שנולדים עם ליקויי שמיעה למדים כבר בשלבים ראשונים כיצד להתמודד עם המוגבלות ולנהל אורח חיים תקין. מבוגרים שנקלעים באופן מפתיע באמצע החיים, אל סיטואציה בה הם מאבדים את חוש השמיעה מתקשים להתמודד עם האבדן.
פגיעה בשמיעה נפוצה בקרב עובדים בסביבות רועשות, מבוגרים ונפגעי תאונות. בעזרת מכשירי שמיעה ניתן לשפר את רמת השמיעה כמעט בעבור כל המטופלים. לצד מכשירי השמיעה משלימים קלינאי תקשורת את הטיפול השיקומי בעזרת תרגול דיבור נכון, הגייה ושאר תרגילים.
קלינאי תקשורת במכוני שמיעה
את דרגת החומרה בליקויי השמיעה בוחנים בעזרת בדיקות רפואיות מיוחדות. מכוני שמיעה מציעים כיום בדיקות לכל גיל ברמת דיוק גבוה. לאחר קבלת תוצאות הבדיקה מתחיל מסע השיקום הארוך. המטופלים למדים כיצד להשתמש במכשירי השמיעה ואיך לשפר את כושר הדיבור שנפגע.
בקרב ילדים ישנה חשיבות רבה לאיתור מוקדם של כל ליקוי, האבחון המהיר ימנע התפתחות של פערים גדולים בין התפתחותו האישית של הילד בהשוואה לקבוצת הגיל שלו. במידת האפשר עדיף יהיה לשלב את הילד במסגרת חינוכית רגילה, אך במקרים בהם מצבו לא מאפשר זאת יש לפנות אל מוסדות החינוך המיוחד.
מי זקוק למכשיר שמיעה
מבוגרים רבים סובלים מליקויי שמיעה כלל אינם ניגשים לקבלת טיפול מתאים. אל מכוני השמיעה כדאי יהיה להגיע במקרים בהם האדם שומע דיבורים אך מתקשה להבין אותם. אלו שמוצאים את עצמם מגבירים את עצמת הקול במכשיר הטלוויזיה ללא הרף זקוקים גם כן לבדיקה.
אם בני המשפחה והחברים מתלוננים על כך שהאדם לא שומע אותם, לא מגיב לקריאותיהם ודורש מהם שוב ושוב להגביר את קולם קיימת בעיה. הפרעות בתקשורת עלולות להופיע בשלבים שונים של החיים ללא כל התרעה, הפגיעות מופיעות בקרב מבוגרים שעבדו שעות ארוכות בסביבה רועשת, בני הגיל השלישי שסובלים משחיקה טבעית של המערכות וצעירים שנפגעו בתאונות או נחשפו לרעש חזק במיוחד.
התאמת מכשירי שמיעה
השוק המודרני מציע עשרות סוגים של מכשירי שמיעה. את המכשיר המתאים ביותר בוחרים בהתאם לצורכי המשתמש, תקציב כספי והמלצות של אנשי מקצוע. בכל מכון שמיעה מורשה אפשר יהיה למצוא קלינאי תקשורת שיוכל לספק עצות מקצועיות לבחירת מכשירי שמיעה והפנייה להמשך טיפול.