בכל רחבי העולם, ובישראל בפרט, חדרים נקיים מקבלים משקל מכובד בתחומים רבים בתעשייה. עם זאת, על אף מעמדם החשוב, לא תמיד עשו בהם שימוש. למעשה, החדר הנקי הראשון הושק בשנות השישים של המאה הקודמת, בזכות הפיסיקאי האמריקאי וויליס וויטפילד. לפניו אמנם היו אי-אילו חדרים נקיים, אולם מערכות האוורור שבהם גרמו לנזקים בייצור ותפוקת המוצרים.
מאז ועד היום, תעשיות רבות מתעלות את היתרונות של החדרים הנקיים לכדי ייצור ואחסון של המוצרים השונים. הניקיון בחדרים אלו מוקפד עד למילימטר האחרון, ואף נמדד על פי מספר החלקיקים לכל מילימטר מעוקב. בכל תחום ותחום, החדרים מבקשים למנוע חדירתם והיווצרותם של חומרים שונים, אולם כולם בעלי מטרה אחת, ליצור מוצרים העומדים בתקן הנדרש. מדוע חדרים נקיים אלו הנם כה חשובים? על כך, במאמר שלפניכם.
לכלוך ואבק
מטרתם של החדרים הנקיים הוא למנוע כניסת אבק וחדירתו אל המוצרים השונים. אין מדובר על אבק ולכלוך של מחסנים אפלים ושכוחי-אל, אלא על גרגירי אבק שעלולים להיכנס במערכת האוורור, על גבי העובדים או תחת נעליהם.
ישנם תחומים, כגון במיקרו-אלקטרוניקה, שאפילו גרגר האבק הקטן ביותר יכול לפגום במוצר כולו. מסיבה זו, חדרים נקיים אלו הנם נקיים יותר מחדרי ניתוח, שם ההיגיינה והניקיון נדרשים לשם שמירה על בריאות המטופל, ועל המטפלים בו.
חיידקים
בתחומים שונים, כגון בתעשיית ייצור התרופות, חדרים נקיים נדרשים לשם מניעת כניסה של חיידקים ולמניעת היווצרות מושבות של חיידקים על גבי המשטחים השונים וכלי האחסון. בתחום זה, החדרים צריכים להיות ברמת ניקיון אחרת מאשר תחומים אחרים, שכן חיידקים אלו לא רק שיפגמו במוצר עצמו אלא יהוו סכנת חיים של ממש לאנשים שיטופלו על ידי התרופות.
תפוקה וייצור
מלבד מניעת כניסתם של אבק וחיידקים, חדרים נקיים מסייעים לייצור טוב יותר של המוצרים השונים. בתעשיית הזכוכית, לדוגמא, החדר הנקי עוזר לשמור על תהליך הייצור כהלכתו, בייחוד בכל הקשור לייצור של זכוכית רב שכבתית ומוצרים אחרים.