מדובר אמנם במצב בריאותי שכיח, ובכל זאת הוא פחות מוכר בהשוואה לבעיות בריאותיות אחרות. פיברומיאלגיה הינה תסמונת הקשורה לתחום הראומטולוגיה ופוגעת בכ - 4 אחוזים מכלל האוכלוסייה. הסובלים בה יכולים למצוא כיום, ובניגוד לעבר, טיפולים מסוגים שונים, העוזרים להתמודד עם הסימפטומים שלה ולחזור, ככל האפשר, לחיות חיים נוחים ובריאים יותר. מהם מאפייניה של המחלה וכיצד מטפלים בה? על כך, לפניכם.
כיצד באה לידי ביטוי הפיברומיאלגיה
מתוך מגוון המחלות הראומטולוגיה הידועות, פיברומיאלגיה נחשבת בין החדשות יחסית. בשל שכיחותה היא זוכה למחקרים רבים, שנועדו לאתר את הטיפולים המתאימים בסימפטומים שלה ובמתן מענה נכון לחולים בה. פיברומיאלגיה באה לידי ביטוי בכאב כרוני, כאב בשרירי הגוף השונים, ובעיקר באזור הצוואר, הגב והגפיים. הסובלים ממחלה זו מתלוננים לא אחת על רגישות רבה מאד ללחיצות באזורים אלה וכן גם על בעיות בשינה. אחד הסימפטומים השכיחים של הפיברומיאלגיה היא העייפות, החולשה, הקשיים בריכוז וכן גם כאבי הבטן.
מחלה זו איננה מוגדרת ברפואה כמחלה דלקתית או מחלה אוטואימונית. היא איננה גורמת, שלא כמו מחלות אחרות, לניוון שרירים ולבעיות נוספות המאפיינות אותן. היא גם מחמירה עם השנים. ובכל זאת, הסובלים ממנה נאלצים להתמודד עם קשיים רבים שאינם פשוטים, העשויים להשפיע על איכות חייהם באופן משמעותי. פעמים רבות הסיבות לפריצתה של המחלה הן זיהומים ויראליים מסוגים שונים, טראומות נפשיות או אירועי חיים, שהשפיעו על החולה.
אופן הטיפול במחלה
הטיפול בפיברומיאלגיה יכול להיות אחד מהשניים: במקרים מסוימים מוצע מענה תרופתי, ובמקרים אחרים מוצע מענה שאיננו תרופתי. פעילות גופנית, ובעיקר פעילות אירופית העוזרת לחזק את הסיבולת לב ריאה, מומלצת מאד ויכולה לעזור להתמודד עם הסימפטומים השונים. בכל הקשור לתרופות, בדרך כלל ניתנות תרופות נוגדות דיכאון, שהוכחו כיעילות מאד. במקרים אחרים, מוצעות גם תרופות נגד כאבים. גם הרפואה המשלימה יכולה לסייע לא מעט לחולים, בעזרתן של שיטות טיפול שונות, העוזרות להתמודד עם הכאב. בכל מקרה, אופי וסוג הטיפול נקבעים בהתאם למצבו של המטופל, עוצמת הכאב, הסימפטומים שהופיעו אצלו וכן היסטוריה רפואית וטיפולים קודמים שקיבל לאורך השנים.