מיקי שחם מביא בהודעה לעיתונות חידושי ומחקרי תאי גזע: צרעת מתפשטת על ידי הפיכת תאים בוגרים לתאי גזע
החיידקים הגורמים לצרעת מסוגלים לבצע תמרון שמדענים מכנים "אלכימיה ביולוגית"- הם יכולים להדביק תאי מערכת עצבים הנקראים תאי שוואן, ולשנות אותם לתאי גזע. תאי גזע אלה ש"נחטפו"יכולים לאחר מכן להפוך לכל סוג תא, ובצורה יעילה להפיץ את החיידקים בגוף.
"זהו מנגנון מתוחכם מאוד", אומר פרופ' אנורה רמבוקאנה מאוניברסיטת אדינבורו, שהוביל את המחקר שפורסם בכתב העת Cell. "נראה שהחיידק מכיר את האינטראקציות המכניות של תא שוואן טוב יותר ממה שאנחנו עושים".
נמסר עוד על ידי מיקי שחם כי צרעת היא מחלה חיידקית הגורמת לנזק עצבי וחולשת שרירים. על פי ארגון הבריאות העולמית כ 182,000 אנשים, בעיקר באסיה ובאפריקה, הושפעו בתחילת 2012 וכ- 219,000 מקרים חדשים של המחלה דווחו ב 2011. צרעת יכולה לגרום נזק חמור לעור, עצבים, גפיים ולעיניים, אך ניתנת לטיפול באנטיביוטיקה.
החיידקים, הפולשים לתאי שוואן שהם חלק ממערכת העצבים ההיקפית ועוטפים את תאי העצב כדי לשמור אותם בריאים. הם גם מבודדים את העצב כדי לעזור לאותות חשמליים לעבור דרכו. נזק ואובדן של תאי שוואן הוא מה שגורם לנזק העצבי האופייני למחלה.
הוסבר על ידי מיקי שחם, כי זה כ- 25 שנים, טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולי מערכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן הם ראשוניים יותר מתאי מוח עצם וחסרי מערכת חיסונית (המתפתחת רק כחצי שנה לאחר מכן).
עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים ברפואת חידוש האיברים. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לכ 250 סוגי תאי הגוף השונים, הם משרתים גם השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
צרעת היא מחלה שנלמדה היטב אבל איך החיידק מתפשט בגוף הוא עדיין פן נסתר.
החוקרים בדקו חיידק הצרעת כשהוא נגוע בתאי עצב בעכברים ותאים במעבדה. כמה שבועות לאחר זיהום החיידקים החלו המרת תאי שוואן לתאי גזע.
תאי גזע הם פלוריפוטנטיים, כלומר הם יכולים להפוך לכל סוג תא. בניסויים בעכברים, תאי הגזע הנגועים היו מסוגלים לעבור לחלקים אחרים של הגוף ולהפוך לסוגים שונים של תאים, כגון תאי שריר. אז הם יכולים להשתלב עם רקמות אלה ולהפיץ את החיידקים לשרירים.
"בתאי גזע שמופקים על ידי רקמות של הגוף עצמו", פרופ ' רמבוקאנה אמר לחדשות BBC. "מערכת החיסון אינה מזהה אותם והם יכולים להגיע לכל מקום שהם רוצים בלי להיות מותקפים".
תאי הגזע שנוצרו עם החיידקים שחררו גם חלבונים הנקראים כמוקינים. אלה מושכים אליהם תאים חיסוניים, אשר גם הופכים לנגועים ובהמשך יפיצו את החיידקים.
פרופ רמבוקאנה מאמין שעם מחקר נוסף "ניתן יהיה למנוע את התקדמות נזקי הזיהום והעצבים".
עם זאת, פרופ ' דיאנה לוקווד מבית הספר לרפואה טרופית בלונדון, שלא היה מעורב במחקר, זהיר יותר. היא אמרה לBBC כי יש "די פער בין זה לבין צרעת קלינית ואני לא חושב שזה הולך להוביל לטיפולים חדשים".
עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
"תגלית זו חשובה לא רק להבנה ולטיפול במחלה חיידקית שלנו, אבל עבור השדה מתקדם במהירות של רפואת רגנרטיבית", אמר ד"ר רוב באקל, ראש רפואת רגנרטיבית במועצה למחקר הרפואי, שלא היה מעורב במחקר.
"בעתיד, ידע זה עשוי לסייע למדענים לשפר את הבטיחות ואת התועלת של תאי גזע פלוריפוטנטיים המיוצרים במעבדה ולסייע לקדם את הפיתוח של טיפולי משובי חדשים עבור מגוון רחב של מחלות בבני אדם אשר כרגע בלתי אפשריים לטיפול".