דף הבית רפואה ובריאות בריאות ילדים ותינוקות מיקי שחם מביא בהודעה לעיתונות חידושי ומחקרי תאי גזע: צרעת מתפשטת על ידי הפיכת תאים בוגרים לתאי גזע.
מיקי שחם מביא בהודעה לעיתונות חידושי ומחקרי תאי גזע: צרעת מתפשטת על ידי הפיכת תאים בוגרים לתאי גזע.
מיקי שחם 30/05/14 |  צפיות: 3687

מיקי שחם מביא בהודעה לעיתונות חידושי ומחקרי תאי גזע: צרעת מתפשטת על ידי הפיכת תאים בוגרים לתאי גזע

החיידקים הגורמים לצרעת מסוגלים לבצע תמרון שמדענים מכנים "אלכימיה ביולוגית"- הם יכולים להדביק תאי מערכת עצבים הנקראים תאי שוואן, ולשנות אותם לתאי גזע. תאי גזע אלה ש"נחטפו"יכולים לאחר מכן להפוך לכל סוג תא, ובצורה יעילה להפיץ את החיידקים בגוף.

"זהו מנגנון מתוחכם מאוד", אומר פרופ' אנורה רמבוקאנה מאוניברסיטת אדינבורו, שהוביל את המחקר שפורסם בכתב העת Cell. "נראה שהחיידק מכיר את האינטראקציות המכניות של תא שוואן טוב יותר ממה שאנחנו עושים".

נמסר עוד על ידי מיקי שחם כי צרעת היא מחלה חיידקית הגורמת לנזק עצבי וחולשת שרירים. על פי ארגון הבריאות העולמית כ 182,000 אנשים, בעיקר באסיה ובאפריקה, הושפעו בתחילת 2012 וכ- 219,000 מקרים חדשים של המחלה דווחו ב 2011. צרעת יכולה לגרום נזק חמור לעור, עצבים, גפיים ולעיניים, אך ניתנת לטיפול באנטיביוטיקה.

החיידקים, הפולשים לתאי שוואן שהם חלק ממערכת העצבים ההיקפית ועוטפים את תאי העצב כדי לשמור אותם בריאים. הם גם מבודדים את העצב כדי לעזור לאותות חשמליים לעבור דרכו. נזק ואובדן של תאי שוואן הוא מה שגורם לנזק העצבי האופייני למחלה.

הוסבר על ידי מיקי שחם, כי זה כ- 25 שנים, טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולי מערכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן הם ראשוניים יותר מתאי מוח עצם וחסרי מערכת חיסונית (המתפתחת רק כחצי שנה לאחר מכן).

עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים ברפואת חידוש האיברים. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לכ 250 סוגי תאי הגוף השונים, הם משרתים גם השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.

צרעת היא מחלה שנלמדה היטב אבל איך החיידק מתפשט בגוף הוא עדיין פן נסתר.

החוקרים בדקו חיידק הצרעת כשהוא נגוע בתאי עצב בעכברים ותאים במעבדה. כמה שבועות לאחר זיהום החיידקים החלו המרת תאי שוואן לתאי גזע.

תאי גזע הם פלוריפוטנטיים, כלומר הם יכולים להפוך לכל סוג תא. בניסויים בעכברים, תאי הגזע הנגועים היו מסוגלים לעבור לחלקים אחרים של הגוף ולהפוך לסוגים שונים של תאים, כגון תאי שריר. אז הם יכולים להשתלב עם רקמות אלה ולהפיץ את החיידקים לשרירים.

"בתאי גזע שמופקים על ידי רקמות של הגוף עצמו", פרופ ' רמבוקאנה אמר לחדשות BBC. "מערכת החיסון אינה מזהה אותם והם יכולים להגיע לכל מקום שהם רוצים בלי להיות מותקפים".

תאי הגזע שנוצרו עם החיידקים שחררו גם חלבונים הנקראים כמוקינים. אלה מושכים אליהם תאים חיסוניים, אשר גם הופכים לנגועים ובהמשך יפיצו את החיידקים.

פרופ רמבוקאנה מאמין שעם מחקר נוסף "ניתן יהיה למנוע את התקדמות נזקי הזיהום והעצבים".

עם זאת, פרופ ' דיאנה לוקווד מבית הספר לרפואה טרופית בלונדון, שלא היה מעורב במחקר, זהיר יותר. היא אמרה לBBC כי יש "די פער בין זה לבין צרעת קלינית ואני לא חושב שזה הולך להוביל לטיפולים חדשים".

עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.

"תגלית זו חשובה לא רק להבנה ולטיפול במחלה חיידקית שלנו, אבל עבור השדה מתקדם במהירות של רפואת רגנרטיבית", אמר ד"ר רוב באקל, ראש רפואת רגנרטיבית במועצה למחקר הרפואי, שלא היה מעורב במחקר.

"בעתיד, ידע זה עשוי לסייע למדענים לשפר את הבטיחות ואת התועלת של תאי גזע פלוריפוטנטיים המיוצרים במעבדה ולסייע לקדם את הפיתוח של טיפולי משובי חדשים עבור מגוון רחב של מחלות בבני אדם אשר כרגע בלתי אפשריים לטיפול".


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 מיקי שחם


 


מאמרים נוספים מאת מיקי שחם
 
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: דרך חדשה ליצור תאי הגזע לטיפול בפרקינסון
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי מהעולם: דרך חדשה ליצור תאי הגזע לטיפול בפרקינסון חוקרים מאוניברסיטאות Juntendo ו Keio מצאו דרך מהירה וקלה יותר לייצר תאים מושרים iPS מחולים במחלת פרקינסון, תגלית שלטענתם מהווה פריצת דרך בפיתוח תרופה למחלה נוירולוגית. במאמר שפורסם בכתב העת STEM CELLS, חוקרים בראשות נובוטקה האטורי והידיוקי אוקאנו פתחו טכנולוגיה עם מספר רב של מטופלים על ידי שימוש בתאי iPS שנגזרו בדמם. המפתח טמון בהפיכת התאים לתאי גזע עצביים בצורה יעילה יותר.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: פריצת דרך בטיפול תאי גזע בפרקינסון
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: פריצת דרך בטיפול תאי גזע בפרקינסון חוקרים גילו את מה שהם מתארים כצעד ראשון בפיתוח טיפול המבוסס על תאי גזע לטיפול במחלת פרקינסון. פרקינסון, אשר משפיע כ- 10 מיליון בני אדם בעולם, נגרם על ידי דלדול של תאי עצב מייצרי דופמין במוח, שמוביל למוגבלויות פיזיות.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: טכניקת תאי גזע מציעה תקווה לטיפול ב- SCID - מחלת ילד בועה"
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: טכניקת תאי גזע מציעה תקווה לטיפול ב- SCID - מחלת ילד בועה"

מחלת כשל חיסוני משולב חמורה (SCID) - המכונה גם בשם "מחלת ילד בועה" - היא קבוצה של הפרעות נדירות, מסכנות חיים הנגרמות על ידי פגמים גנטיים.

על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), השכיחות השנתית של SCID היא 1 ל- 40,000-100,000 לידות, סביב 40-100 מקרים חדשים בקרב תינוקות בארה"ב בכל שנה.


מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: מחסן חלקי חילוף לטיפול בהתקפי לב וצלקות בלב.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: מחסן חלקי חילוף לטיפול בהתקפי לב וצלקות בלב. חוקרי בית חולים ספרדי השתמשו בהצלחה בתאי גזע שנלקחו מתורמים בריאים כדי לטפל בשבעה קורבנות התקף לב בהליך שבוצע לראשונה בעולם. בית החולים גרגוריו Maranon במדריד מתכנן לטפל ב- 55 חולים על ידי שימוש בטכניקה בניסוי קליני.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: ייצור תאי גזע המשמשים לטיפול בדמנציה.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: ייצור תאי גזע המשמשים לטיפול בדמנציה. אסטרטגיה חדשה לטיפול בדמנציה תורשתית זוהתה לאחר שחוקרים בלגים ניסו להפוך תאי גזע שמקורם בחולים לתאי עצב - התאים המושפעים ביותר על ידי המחלה. בתאי גזע שמקורם בחולה נושאים מוטציה של דמנציה פרונטוטמפורלית, המהווה כמחצית מהמקרים דמנציה לפני גיל 60, המדענים מצאו פגם שניתן למיקוד, המונע התפתחות נוירולוגית תקינה. תאי גזע אלה לחזור באופן חלקי למצב נורמלי כאשר הפגם תוקן.

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: הורמוני מין נשיים - הגנה מפני מחלות דם.
מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי-גזע ודם טבורי: הורמוני מין נשיים - הגנה מפני מחלות דם. אסטרוגנים, הורמון מין נשי, יכולים לווסת את הפעילות של תאי גזע דמיים במח העצם ובדרך זו משפיעות על התפתחות סוגים מסוימים של סרטן דם, דיווחו חוקרים. דווח על ידי מיקי שחם כי לתגלית זו יישום פוטנציאל בטיפול בהפרעות דם מסוימות שאין להן כיום תרופה. המחקר בראשותו של ד"ר סיימון מנדס-פרר מ- CNIC, נעשה בשיתוף עם המעבדות של יארג שוואלר וראדק סקודה מבית החולים של אוניברסיטת באזל (שווייץ).

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: נוגד חמצון משפר את התחדשות תאי הגזע במוח.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: נוגד חמצון משפר את התחדשות תאי הגזע במוח. חוקרי תאי גזע מאוניברסיטת CEU-uch, השתילו בפעם הראשונה לרקמת מוח פגועה, תאי גזע עם חומצה ליפואית (נוגד חמצון רב עוצמה), במטרה לשפר את חידוש עצב ברקמה. זו דרך חדשה לתיקון נזק מוחי, המשלבת טיפול תאי עם טיפול תרופתי, שהראתה תוצאות חיוביות, במיוחד ביצירת כלי דם (אנגיוגנזה) באזורים שנפגעו במוחם של עכברי מעבדה.

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: בטיחות תאי גזע אנושיים לטיפול במחלות.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: בטיחות תאי גזע אנושיים לטיפול במחלות. השתלות hESC משמשות בין היתר לטיפול באובדן ראייה חמור. עודכן על ידי מיקי שחם כי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet מספק עדות ראשונה לבטיחות לטווח ארוך וסבילות של השתלת תאי גזע עובריים אנושיים (hESCs) בבני אדם.

מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב.
מעטו של מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: גם תאי גזע בוגרים עשויים להפוך לתאי עצב. תאי גזע שמקורם בעור של בן 86 הראו יכולת מפתיעה לשרוד וליצור אקסונים ארוכים באתר הפגיעה בחוט השדרה בחולדות. התוצאות, שפורסמו ב Neuron, מצביעות על כך שתאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים (iPSCs) תוכנתו מחדש מתאים בוגרים בגוף אדם ליכולת פנימית להתגבר על גורמים מעכבים ליצירת תאי עצב ולהרחיב את האקסונים.

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חוקרים מצאו מדוע ההזדקנות מלווה ביכולת פחותה של תאי הגזע.
מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חוקרים מצאו מדוע ההזדקנות מלווה ביכולת פחותה של תאי הגזע. חוקרים מבית ספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד איתרו מדוע הזדקנות נורמלית מלווה ביכולת ירודה לשקם שריר לאחר פציעה. לאורך זמן, תאי גזע ברקמות שריר מסוגלים פחות ופחות לייצר סיבי שריר חדשים ונאבקים להגדרה עצמית. מדענים זיהו בפעם הראשונה תהליך שבו ניתן להצעיר אוכלוסיות תאי גזע של השריר המבוגר, לתפקד כמו תאים צעירים יותר.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI