הודעה לעיתונות - מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: תובנה חדשה באפיגנטיקה וגורל תאי הגזע
מאמצי מחקר כבר התמקדו בהבנה כיצד תאי גזע, תאים מסוגלים להפוך לכל סוג של תא בגוף, הם מסוגלים להיות מתוכנתים במורד נתיב מוגדר לתרום להתפתחות של איבר מסוים כמו לב, ריאות, או בכליות.
נמסר עוד על ידי מיקי שחם כי מחקר מאוניברסיטת צפון קרוליינה בצ'אפל היל שופך אור חדש על איך אותות אפיגנטיים (אפיגנטיקה - התחום בביולוגיה העוסק בשינוי הפנוטיפ (סך כל תכונות האורגניזם) על ידי משובים מהסביבה ומהעולם) יכולים לתפקד יחד כדי לקבוע את גורלם האולטימטיבי של תאי גזע.
במחקר נמצא המעמד הייחודי של חלבונים כמו פוליקומב, או PCL, כגישור בין מולקולות "על" ו "את" של גן. בעוד כל סוגים מתמחים אלה של תאים חולקים את אותו המידע גנטי המקודד ב- DNA שלנו, זה הופך להיות יותר ויותר ברור שמידע שמחוץ לגנום, המכונה אפיגנטיקה, ממלא תפקיד מרכזי בתכנות מחדש של תאי גזע במורד נתיב מוגדר.
הוסבר על ידי מיקי שחם, כי זה כ- 25 שנים, טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולי מערכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן הם ראשוניים יותר מתאי מוח עצם וחסרי מערכת חיסונית (המתפתחת רק כחצי שנה לאחר מכן).
למרות זאת הוא הבין שאפיגנטיקה אחראית להפעלת גנים "על" ו "את" בזמנים מוגדרים במהלך התפתחות סלולרית, את המנגנונים המדויקים השליטה התהליך העדין הזה פחות מובן.
"לממצא זה השלכות חשובות עבור הביולוגיה של תאי הגזע וההתפתחות של הסרטן, כמו אותו מעגלי רגולציה נשלטים על ידי PCL - שלב תאי גזע בגידולים", אמר ד"ר גרג וואנג, מחבר ראשי של המחקר מבית הספר לרפואה של UNC.
המחקר של האינטראקציה עם אות אפיגנטיים הקשורים לגנים המופעלים מצא גיוס קבוצה של חלבונים הנקראת מורכבים PRC2 אשר לאחר מכן מכבים את הגנים.
"תא גזע מורכב PRC2 הופך את הגנים שאמורים היו לקדם את התכנות מחדש לתאים מתמחים באיברים כמו הלב או ריאות, "אמר וואנג.
עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
בנוסף לתפקידה הבסיסי בפיתוח תאי, רמות גבוהות של PRC2 כבר נמצאו בסרטן הערמונית, השד, ריאות, והדם, וחברות תרופות כבר מפתחות תרופות שממוקדות ב PRC2. וואנג ועמיתים קבעו כי אותם מנגנוני השליטה של PRC2 נמצאים גם בתאי גזע גם סרטן בבני אדם.
"זיהוי שלPCL ספציפי בשליטה PRC2 בתאי הסרטן, מציע שייתכן שאוכל לפתח תרופות המכוונות PCL כדי לווסת את תפקוד PRC2בצורה מבוקרת יותר, שעשויה לשמור על תפקוד PRC2בתאי גזע בעת עיכוב וגידול", אמר וואנג.
מיקי שחם פיתח את שתי טכנולוגיות ומכשירי הסיטוג'ן- הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר) שיכול לשרת גם:
·השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
·סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
·טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.
עפ"י מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.