מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: תובנות חדשות על לוקמיה ממחקר חילוף חומרים בתא סרטני
מדענים מאוניברסיטת רוצ'סטר מרכז רפואי הציעו סיבה חדשה מדוע לוקמיה מיאלואידית חריפה, סרטן אגרסיבי ביותר, כל כך קשה לריפוי והיא כי בתת קבוצה של תאים המניעים את המחלה נראה חילוף חומרים איטי יותר מאשר ברוב תאי גידולים אחרים.
נמסר עוד על ידי מיקי שחם כי חילוף חומרים איטי מגן על תאי לוקמיה במובנים רבים ומאפשר להם לשרוד טוב יותר, הצוות מצא גם תרופה ניסיונית המותאמת למצב מטבולים ייחודי זה והחל בבדיקת יכולתה לתקוף את המחלה, חוקרי URMC מדווחים ב CELL.
כתוצאה מכך, המחבר ראשי של המחקר, קרייג טי ירדן, עובד על הקמת שותפות עם יצרנית תרופות לערוך בדיקות נוספות בזירה זו.
"מיקוד חילוף חומרים של תאי גזע לוקמיה היא גישה ייחודית שאנו מאמינים שיש לו הפוטנציאל להיות מיושם באופן נרחב לכמה צורות של סרטן דם," אמרו ירדן פיליפ ומרילין וורהיים ממרכז ג'יימס פילמוט לסרטן בURMC . "חלק מרגש של העבודה שלנו הוא שזיהינו תרופות הנמצאות בפיתוח לשימוש קליני, ואנו מקווים שיש פוטנציאל משמעותי לשיפור הטיפול בחולי לוקמיה יחסית בקרוב".
הוסבר על ידי מיקי שחם, כי זה כ- 25 שנים, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולי מערכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן הם ראשוניים יותר מתאי מוח עצם וחסרי מערכת חיסונית (המתפתחת רק כחצי שנה לאחר מכן).
עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים ברפואת חידוש האיברים. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לכ 250 סוגי תאי הגוף השונים, הם משרתים גם השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
החוקר הראשי אלני לגאדינו, אמר כי כאשר הצוות גילה כי חילוף החומרים של תאי גזע בלוקמיה היה כל כך שונה משאר התאים הסרטניים, הם מיקדו את מאמציהם על איך בדיוק התהליך עובד.
הם מצאו כי תאי גזע בלוקמיה מפיקים את כל האנרגיה שהם זקוקים לה בתחנת כוח סלולרית שנקראת מיטוכונדריה (גופיפים בציטופלסמה המספקים אנרגיה לתא), בדרך של תהליך המכונה זרחון חמצוני. לעומת זאת, תאי סרטן אחרים ותאי גזע נורמאליים מסתמכים על מקור דלק שני, המכונה גליקוליזה, להפקת אנרגיה.
עם המידע החדש הזה, החוקרים בחנו את המסלולים המעורבים, עם שימת לב לכיוון מציאת עקב אכילס כדי לעצור את התהליך. הם גילו כי גן חשוב, BCL-2, הוא בשיעור גבוה ומרכזי לייצור אנרגיה בתאי גזע לוקמיה.
הצוות גם ידע שתרופות מעכבות BCL-2 נמצאות בשלבים שונים של פיתוח בתעשיית התרופות; לגאדינו וירדן מצאו שני מתחמים כאלה ובדקו אותם בדגימות לוקמיה.
לוקמיה ידועה ביכולתה לשקר ולהיות רדומה במשך תקופות ארוכות, למרות טיפול, ואז מתחילה התקפה נוספת.
"תכניות טיפול זה מבטיחות לכיוון תת אוכלוסייה של לוקמיה רדומה בתאי גזע שלא הושפעו יחסית על ידי תרופות קונבנציונליות", אמר לגאדינו. "גם חשוב לציין כי תאים נורמאליים לא נפגעו על ידי התרכובות, כי הם יכולים להשתמש בנתיבים חלופיים להפקת אנרגיה".
ללא רעילות לתאים בריאים, החוקרים מקווים שהם יכולים למקד את המחלה בתקופות של הפוגה, כאשר טיהור לוקמיה שיורי חיוני.
לוקמיה היא סרטן דם עם ארבעה סוגים נפוצים: לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML), לוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL), לוקמיה מיאלואידית כרונית (CML), ולוקמיה וימפובלסטית כרונית (CLL) (AML היא שכיחה ביותר במבוגרים והקשה ביותר לטיפול, בין שאר משום שהוא משפיע על תאים לא בשלים. כמעט 50,000 מקרים חדשים מאובחנים בכל שנה, עם כמחצית שמסתיימים במוות).
עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם - המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
חוקרים למדו בעשור האחרון שטיפולים רבים לא נועדו להרוג את השורש של לוקמיה, ולכן נקראים "תאי גזע של לוקמיה", ולכן אף פעם לא באמת מחוסלת המחלה.
למעשה, גם הטיפולים המודרניים ביותר שפותחו תחת ההנחה שכל חילוף החומרים של הסרטן מסתמך על הגליקוליזה כמקור דלק. זה הופך את מחקר URMC והגילוי כי חמצוני זירחון הוא מקור הדלק היחיד לתאי גזע לוקמיה -רלוונטי עבור טיפולים חדשים ומשופרים, אמר ג'ורדן.