דף הבית עסקים עסקים קטנים ובינוניים משרד האוצר ובעלי העסקים
משרד האוצר ובעלי העסקים
זאב הרשקוביץ ואבי קרעין 17/08/09 |  צפיות: 4677

בשנה האחרונה העביר משרד האוצר מספר רב של שינויים בתחום המיסוי. משרד האוצר נותן תחושה כי הוא מיטיב עם המעסיקים באמצעות  הפחתת מס החברות על פני השנים עד ל-25%. הורדה זו טובה בשנים שבהן יש רווחים, אך בשנים אלה, שבהן העסקים הקטנים והבינוניים מפסידים או מרוויחים פחות - הפחתה זו פחות אפקטיבית עבורם.

בבחינת השינויים בתחום המס שבוצעו נמצא כי בכל פעם מועלה שיעור המס בשברי אחוזים, אך לבסוף כל השברים מצטברים לסכום משמעותי, שמעלה ספק לגבי הרטוריקה של הורדת נטל המס על המעסיקים.

להלן מקבץ גזרות מהשנה וחצי האחרונות:

◄הגדלת הפרשת המעסיקים לביטוח לאומי בשיעור של 0.4%, שנמצאת בשלבי אישור סופיים.

◄המע"מ יועלה ב-1% ל-16.5% באופן זמני, דבר שיביא להעלאת הוצאות המימון לבעלי העסקים.

◄חובת ההפרשה לפנסיה מ-1 בינואר 2008 ושהפרשת המעסיק בגינה תגיעה ל-5% בתום 5 שנים.

◄הזקיפה למס בגין רכבי ליסינג כמעט ותוכפל בין 2007 ל-2011 וחלק ממנה תמומן כנראה על ידי המעסיקים.

◄העלאת תעריפי הארנונה שתאושר כנראה בימים הקרובים.

◄הוצאות נוספות שמשפיעות משמעותית על מגזרים שונים, כמו העלאת מחיר המים, שישפיע לרעה על החקלאים והתעשייה, מע"מ על פירות וירקות שישפיע אף הוא לרעה על החקלאים, שנאנקים כבר היום תחת קשיי מימון, השלכה (בפועל) של מרבית העובדים הזרים מהארץ, דבר אשר יעלה את עלויות השכר (אם בכלל ימצאו להם תחליפים) וגזרות אחרות שקיימות אך לא נמצאות בכותרות.

מיותר לציין כי כל הגזירות הללו הן מעבר לחקיקות שונות בתחום יחסי העבודה, שהוכנסו לחוק ההסדרים ושעליהן מלין  אוריאל לין נשיא אגוד לשכות המסחר.

חוששים מאינפלציה

יש זמנים שבהם המדיניות הפיסקלית צריכה להיות מרסנת, ויש זמנים שבהם המדיניות צריכה להיות מרחיבה. כרגע המטרה היא להניע את גלגלי המשק. החשש מאינפלציה בעת הזאת אינו מוצדק.

קברניטי האוצר ובנק ישראל: כפי ששמתם לב המשק נכנס להאטה משמעותית. ניתן להגדיל את התקציב בעוד 0.5% לתקופה קצובה, ולבחון לאורך הדרך את מצב המשק. אם יתפתחו סימני אינפלציה, יש לקצץ את התקציב בהחלטת ממשלה. בינתיים המשק נאנק ונחנק ואנו חוששים מאינפלציה.

הבנקים קיבלו את תמיכת המדינה, אך תמיכה זו אינה מגיעה לעסקים. הריבית על האשראי גבוהה מאוד וזאת בהנחה מרחיקת לכת כי הבנק מוכן לתת את האשראי. הקרנות לעסקים בערבות מדינה שהוקמו, לא פועלות בקצב ראוי.

הקרן לעסקים בינוניים כמעט שלא אשרה הלוואות ואילו בקרן לעסקים קטנים - עד 500 אלף שקל - לוקח כחודשיים לאשר הלוואה. על המפקח על הבנקים להשתמש בכוחו ולאלץ את

הבנקים להשתמש בהטבות שקיבלו מהמדינה לטובת העסקים ולא רק לטובת הישרדותם והגדלת הרווחים.

במקביל יש לפעול להקטנת פרמיית הסיכון של הבנקים בדמות ריבית גבוהה ולחייב את הבנקים להקטין את מרווח הסיכון.

העלאת המע"מ לתקופה קצובה אינה בהכרח צעד גרוע, אך רק אם היא תלווה במתן אפשרות למעסיקים לשלם את המע"מ עם קבלת התקבול.

העולם הופך לירוק וכדי שגם אנו נצטרף לעולם (ולא רק בדיבורים), ראוי למקד את העלאות המיסים בגורמים מזהמים ומזיקים שבאינטרס החברתי שלנו שימוסו באופן משמעותי גבוה מהמיסוי גם  לאחר העליות הצפויות במס עליהם.

שילוב גורמים אלו יקצר את זמן היציאה מהמשבר. למרות שאנו מושפעים מהמשבר העולמי, ועל כן גם סיום המשבר תלוי בחלקו בשאר העולם. עם את בצעדים אלה נצא מהמשבר מהר יותר, לפני מדינות אחרות ונצטרך לנקוט פחות צעדים המקשים מאוד גם על מעסיקים וגם על העובדים.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 זאב הרשקוביץ ואבי קרעין

הכותבים הינם אבי קרעין וזאב הרשקוביץ – מנכ"לים משותפים בניהול נטו.

ניהול נטו עוסקת במיקור חוץ של מנהלי כספים, חשבים וכלכלנים, במנטורינג עסקי לחברות ובהשמה מוכוונתtm של כ"א איכותי בתחומי הכספים, בכירים ומקצועות ההי-טק.

לאתר החברה: www.nihulneto.com



 


מאמרים נוספים מאת זאב הרשקוביץ ואבי קרעין
 
99% מבתי האב לא סוגרים את החודש!
ביום חמישי האחרון פורסמה כתבה בעיתון גלובס תחת הכותרת הבאה החיים במינוס: משפחה ממוצעת מוציאה כ1,500 ₪ יותר מההכנסות שלה. וכדי להמחיש את הפערים הוצגה טבלה אשר מרכזת את הפער בין ההכנסות להוצאות בין החמישונים השונים בשנת 2010 לפי הלמ"ס:

מס חברות פרוגרסיבי
03/10/11 | מס הכנסה
מאבק מעמד הביניים – אולי סוף סוף מישהו אחר ישלם? מאבק מעמד הביניים עומד בנקודת הכרעה קריטית. ביבי עומד להציע סט של פתרונות אשר אמורים להוות שינוי בסדר היום הכלכלי, אולם כפי הנראה מי שישלם את החשבון יהיה שוב מעמד הביניים. כמעט כל הטבה שביבי יציע למעמד הביניים תחזור כבומרנג ותמומן בסופו של יום מכיס אחר של מעמד הביניים אשר משלם כיום את מרבית המיסים במדינה גם כך.

קומבינת התחבורה הציבורית בגוש דן
10/07/11 | צדק חברתי
יריית הפתיחה של הפרויקט לבחינת התחבורה הציבורית בגוש דן ע"י משרד התחבורה בהשקעה של יותר מ200 מיליון שקלים במשך יותר מ11 שנים כבר מאחורינו וזה הזמן לבדוק אם כל היעדים והמטרות אותן הציבו לעצמם יישארו על גבי המצגות או שמא הן מומשו והושגו כפי שקיוו במשרד התחבורה...

טיפים כלכליים וניהוליים לשנה החדשה
"הכלכלה העולמית מתחילה לצאת מהמשבר החמור ביותר שפקד אותה מזה דורות. הנפילה עלולה היתה להיות קשה הרבה יותר אם הבנקים המרכזיים לא היו משתמשים בכוחם במלוא העוצמה בסתיו שעבר", אלו הם דברי הפתיחה של יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי בסימפוזיון הכלכלי השנתי "ג'קסון הול".

מיסוי ביזוי
לפי רפורמת הליסינג, האוצר עומד לגבות מבעלי כלי הרכב הצמודים מס כפול מהנדרש

משרד האוצר ובעלי העסקים
בכל פעם מועלה שיעור המס בשברי אחוזים, אך לבסוף כל השברים מצטברים לסכום משמעותי, שמעלה ספק לגבי הרטוריקה של הורדת נטל המס על המעסיקים.

לא להצמיח קרניים
במקום להקים קרן חדשה לסיוע לעסקים קטנים, על המדינה להגמיש את הקריטריונים בקרנות הקיימות. הדבר ימנע קריסת עסקים

ניהול עסק קטן בחופש הגדול
המיתון הקשה השנה, אינו מחייך אל בעלי העסקים שקורסים תחת הנטל הכלכלי, איך לנצל את התקופה הזו כדי להתייעל? שימוש במומחים, השקעה בשיווק ומכירות ושמירה על מזומנים לימים שחונים.

איך לנהל את כספי הארגון
המשבר הכלכלי מאלץ את המעסיקים לעשות "חושבים" כבר היום. בין השאלות: האם כדאי, בתחומים מסוימים, להשתמש בשכירים, או שמא עדיף להשתמש בשירותי מיקור חוץ – למסור עבודות לעובדים חיצוניים ולשלם להם לפי פרוייקט

ניהול עסקים נכון במשבר הנוכחי
חלק גדול מהעסקים המוקמים מדי שנה, מתחילים את פעילותם ללא תכנון והכוונה מוקדמת. על פי הרשות לעסקים קטנים, המרכיב המכריע בנפילת העסקים הקטנים והבינוניים נעוץ בניהול לקוי. ההתנהלות הלקויה הינה בכל מרכיבי הניהול, אולם בעיקר בהתנהלות הפיננסית. אם כן, כיצד מנהל של עסק קטן או בינוני יכול להתנהל בצורה אופטימאלית. ראשית על מנת לשרוד, אך יחד עם זאת לצאת מהמשבר, מחוזק ובמצב טוב מהמתחרים בשוק?
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI