סוגי התמציות:
מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר, "אבחון וטיפול בתמציות באך"
באך מצא כ-שלושים ושמונה סוגים של פרחי מרפא, כל פרח מתאים למצב השלילי הנפוץ ביותר של ה - MIND, אשר מחליש את יכולת ההבנה והתפיסה שלנו.
הפילוסופיה של ההוליזם גורסת כי ה - MIND , הגוף והנפש קשורים ביחסי גומלין, דבר המשפיע על היבט אחד, משפיע על המכלול כולו. זוהי עובדת חיים, שאנשים מעטים בלבד מסייעים לעצמם על ידי ניהול אורח חיים בריא. אדם אשר אוכל מזון לא בריא, מעשן בכמויות ורק לעיתים רחוקות קם מן הכורסא שלו בה הוא יושב וצופה בטלוויזיה, לא יכול לצפות שהתרופות המופקות מפרחים יחוללו נפלאות בגופו - למרות שאין כל ספק שהן תעוררנה אצלו תשוקה לשנות את אורח חייו. עם זאת, ד"ר באך עצמו - אף כי היה ער לחשיבות סגנון חיים בריא ותפריט מאוזן - לא תמיד סיגל עקרון זה בחייו שלו. למעשה, לא יהיה זה מוגזם לקבוע כי הזנחה עצמית שנבעה מעומס עבודה ועישון סיגריות תרמו למצב בריאותו הירוד ולמותו בגיל צעיר.
תרופות המופקות מפרחים הנן נספח נפלא לסוגי טיפולים אחרים, רפואה קונבנציונאלית, הומופאטיה, צמחי מרפא, דיקור סיני, ארומתרפיה, טיפול בשמנים) וכדומה. טיפולים אלה פועלים ברמה הנפשית /רוחנית ואינם מפריעים לאמצעי טיפול אחרים המתייחסים לגוף ואף מגבירים השפעתן של צורות טיפול אחרות.
למרות שד"ר באך סבר שעבודתו הושלמה, הרי שיהיה זה לא ריאלי לחשוב שאין בנמצא פרחים בעלי "מערך גבוה יותר". למעשה, ייתכן שהקורא ניתקל בתרופות המופקות מפרחים הידועות כ"תמציות פרחים" שהוכנו על פי שיטתו של באך. אין ספק שתמציות הפרחים הללו הן אפקטיביות, אך אין לבלבל אותן עם פרחי באך וגם לא עם תמציות ארומטיות הידועות כשמנים ארומטיים, המכונים לעיתים "תמציות" ונמצאות בשימוש במסגרת טיפול ארומטי או כבשמים.
יש תמציות פרחים אחרות, המשמשות כתרופות המופקות מצמחי מרפא. בנוסף להשפעות הפיסיולוגיות שלהן רווחת הדעה שהן אמורות להשפיע על מצבים רגשיים מסוימים.
פרחי באך מטפלים במצבים השליליים של ה-MIND. פרח הקוץ MIMULUS למשל, הוא בעל סגולות רפואיות, כאשר השימוש שנעשה בו הוא בתה צמחים, או אפילו כתרופה הומאופטית, אבל כאשר נוטלים אותו כתרופה של פרחי באך, הוא מסייע לטיפול בפחד וחרדה ואין לו השפעה ישירה על הגוף. עם זאת, שינוי הפחד והחרדה והפיכתם להיבטים חיוביים של אומץ והבנה, יביאו ללא ספק לריפוי במישור הפיסי. לפיכך ניתן לומר על פרחי באך שהם מרפאים את הגוף באופן בלתי ישיר.
ההיכרות הראשונית עם שיטת באך, לפיה קיימים אך ורק שלושים ושמונה מצבים שליליים של ה - MIND, עלולה להיראות לא מדויקת, וניתן להעלות על הדעת שלבטח קיימים מצבים נוספים.
למשל: אין כל תרופה ספציפית לכעס, אולם ניתן לראות כי כעס ומצבים אחרים אשר לא מקוטלגים כמצבים של ה - MIND, משקפים למעשה תוצאה של מצבי משנה. ישנם מצבים הנגרמים או נוצרים על ידי בעיות שנקשרות זו בזו. לפיכך, עלינו להסתכל עמוק יותר ולהתחיל את האבחון מהאופן בו מתבטא כל מצב שלילי של ה - MIND. כעס לדוגמא, נגרם לעיתים קרובות משנאה או קנאה, אף כי הוא עשוי גם להיגרם מתסכול, דאגה, תיעוב או מצבים שונים של ה - MIND. כל שעלינו לשאול את עצמנו או את האדם שעבורו אנחנו רושמים את המרשם, מה היא הסיבה לכעס הזה? במילים אחרות, רק כאשר מעמיקים בפענוח הבעיה, אפשר לתת את התרופה הנכונה, או את השילוב המתאים של התרופות.
באך חילק את ממצאיו ל- 7 קבוצות עיקריות:
א. פחד
ב. אדישות - חוסר התייחסות לסביבה
ג. חוסר ודאות
ד. בדידות
ה. רגישות יתר להשפעות חיצוניות
ו. איבוד שליטה - ייאוש
ז. התחשבות יתר בטובת הזולת
בפועל, כל תרופה משנה את נקודת המבט השלילית והופכת אותה לחיובית. HOLLY לדוגמה, הינה התרופה לאלה הנושאים בתוכם רגשות שלילים כגון: שנאה, קנאה או חשד. שימוש בתרופה זו מאפשר לאדם, לתת בלי לרצות לקבל דבר בתמורה ולשמוח על מזלם הטוב של האחרים.
אם למשל נבחן את תכונות הטיפוסים שנוטלים את התרופה VINE, נראה כי מדובר בתכונות של עריצות, התנשאות, חוסר גמישות ולעיתים שאפתנות יתר. שימוש בתרופה זו יביא לביטוי החיובי באישיות זו, כגון: תכונות של מנהיג חזק ואהוב, אדם אשר יכול לתת השראה לאנשים אחרים.
משה הגיע אלי לטיפול, הוא היה אדם חסר בטחון, תמיד ציפה לאכזבות וכישלונות. כולנו מכירים, נתקלים באנשים כאלה. למשה הייתה תחושת כישלון מוצקה, הוריו כבר ניבאו לו בצעירותו, כי יהיה לא יוצלח וכלום הוא לא ידע לעשות. ואכן כך, משה חווה במשך שנים ארוכות התנסויות כושלות.
בגיל שלושים ושתיים הוא ניסה לעבור מבחן לקבלת רישיון נהיגה בפעם המי יודע כמה. "לא יעזור כלום" הוא אמר, "אני לא נהג ואני לא חושב שאצליח לעבור. אני לא יודע מדוע אני ממשיך לבזבז את כספי".
משה הנו טיפוס המאפיין את נוטלי התרופה LARCH. אלו בעלי ההופעה השפופה והרפויה ההולכים כמו עלי נידף שמיד ינשור מהעץ. הליכתם משקפת את המצב הנפשי בו הם נתונים. תרופה זו מתאימה לו - חוסר בטחון עצמי חוסר הערכה עצמית וביטויים של עגמת נפש. עלי להודות שהוא אכן נכשל באותו ניסיון לעבור את מבחן הנהיגה, אולם חודשיים מאוחר יותר, לאחר שנטל את תרופת ה- LARCHבמשך שבועות אחדים, הוא הצליח לעבור את המבחן, דבר שמבחינתו היה נס!
קיימות דוגמאות רבות להשפעת התמציות המאזנות, רוב האנשים נזקקים לתערובות של תרופות המופקות ממספר פרחים כדי להתמודד עם היבטים שליליים בולטים באישיות שלהם, בעיקר כאשר מדובר בחוסר הרמוניה מושרש עמוק המתבטא גם בפאן הגופני וגם בפאן הרגשי של האדם.
לפירוט מסלולי לימוד ב מכללת ברק ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק
www.barakcollege.com
ד"ר זיו מאיר פרפסיכולוג ונטורופט.