רפואה הוליסטית ופרחי באך
מתוך ספרו ל ד"ר זיו מאיר "אבחון וטיפול בתמציות באך"
הבנת הבריאות לפי הרפואה ההוליסטית קשורה להבנת הקשר בין הגוף והנפש. ההפרדה בין גוף ונפש לפיה שונה מהמקובל, הרפואה ההוליסטית מתמקדת ביחסי גומלין בין גוף ונפש. הקשר בין גוף ונפש אינו רעיון מעורפל אלא מדריך מעשי בחיפוש תרופות פרחי באך. סימפטומים פסיכולוגים הכרחיים לרוב לשם מציאת תרופה למחלה פיזית ולהיפך. הרפואה ההוליסטית לא מתעסקת בפועל, לגבי כל פציינט, בשאלה מה גרם לסימפטום זה או אחר, אלא מנסה להבין את תמונת הסימפטומים בכללותה ולהתאים תרופה לתמונה זו. אפילו השאלה של מה קודם למה היא מורכבת יותר מהמקובל לחשוב, כגון: מה קדם למה: הבעיה הרגשית? או הבעיה הנפשית? הבעיה הפיסית היא לרוב סימפטום של הבעיה הריגשית/נפשית.
במקרים רבים מופיע כאב ראש לאחר מתיחות או כעס, הכעס גרם לכאב ראש, אבל למעשה אפילו כאב הראש היה רק הקש ששבר את גב הגמל, גמל שנשא מטען גדול עוד קודם, של השפעות פיזיות תורשתיות, סביבתיות, ולחצים מקומיים. מה שנראה כסיבה, כלומר הכעס, המתח, החרדה, הוא כבר תוצאה של סיבות רבות אחרות. הרי כעס, מתח, חרדה, הם סימפטומים של פרשנות מסוימת הנובעת מניסיון רגשי/נפשי קודם.
מנקודת מבט הוליסטית, מחלות נפש רבות בתקופתנו, הן תוצאה ישירה של הרפואה הקונבנציונלית המדחיקה מחלות גופניות, (מה שהרפואה הקונבנציונלית קוראת ריפוי) ואת המחיר אנחנו משלמים במחלות ומצוקות נפשיות. העלמת הסימפטומים כגון: משככי הכאבים למיניהם, בלי טיפול בגורמים העמוקים להופעתם, גורמים להתפתחות והתעצמות הבעיה הנפשית. כלומר טיפול שלא נוגע בגורמים העמוקים למחלה יביא ליצירת סימפטומים קשים יותר בהמשך וכהפרעה נפשית.
האורגניזמים מגיבים ללחץ בדרך של קודם כל להגן על תהליכים חיוניים. הנפש (והמוח) היא חיונית ביותר כי היא אחראית על ההחלטות שיביאו בסופו של דבר לשימור החיים בתנאים מסוכנים. תחת לחץ תתעורר חרדה ויתעוררו רגשות מסוימים, לרוב הם לא יהיו כאלו שיסכנו את שיקול הדעת ויכולת הסקת מסקנות לטובת ההישרדות. פגיעה נפשית שמשבשת את שיקול הדעת היא הפרעה הרבה יותר עמוקה. גם ברמה הפיזית, לחצים יפגעו קודם כל באברים פחות חיוניים, לא במוח ובלב אלא במע' החיסון של הגוף, יופיעו ככאבי גב, יופיעו באיברים חיצוניים כגון: באוזן בשיער ובעור. הסימפטומים הם למעשה צורת תגובה על לחצים.
האורגניזם בוחר את הדרך "הזולה" ביותר, הוא בוחר "להקריב" את מה שפחות חשוב. הדחקה של הסימפטומים ה"קלים" תגרום לאורגניזם להקריב אברים יותר חשובים, כך רואים בקליניקה לעיתים קרובות הדחקת בעיות בעור באמצעות משחות קורטיזון, ובעיות בדרכי הנשימה שהן האיבר הפנימי של העור אשר מתפתחות מייד אחרי כן.
אפשר להבין גם תוצאות לוואי נפשיות של תרופות מסוימות (כמו דיכאון אחרי שימוש בקורטיקוסטרואידים) כתוצאה של ההדחקה שתרופות אלה עשו.
סימפטומים פסיכולוגים הם דרכים להסתגלות ללחצים ביולוגים ופסיכולוגים. לא כדאי להדחיק את הסימפטומים האלה, עדיף להשתמש בתרופת פרחי באך הגורמות לאיזון נפשי ומעלה את יכולת ההתמודדות של האדם ובכך מאפשרת תהליכי ריפוי. תהליך זה חייב להיות מלווה במעקב ומומלץ בתמיכה נפשית על פי צורך של מטפל מקצועי .
לפירוט מסלולי לימוד ב מכללת ברק ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק
www.barakcollege.com
ד"ר זיו מאיר פרפסיכולוג ונטורופט.