כמעט כולם סובלים מעצירות מדי פעם, למרות שזה לא נושא שמרבים לדבר עליו – 20% מהאוכלוסייה סובלת מעצירות. עצירות היא לא מחלה ואין לה הגדרה ברורה וחותכת, הסימפטומים הם: ירידה בתדירות היציאות, יציאות המלוות בכאב ובמאמץ, צואה קטנה וקשה ותחושה שההתרוקנות לא הושלמה. תדירות היציאות משתנה ונעה בין שלוש ל-21 בשבוע, אבל שלושה ימים בלי יציאה הם סימן שאתם כנראה סובלים מעצירות. החשש מכאב ואי נוחות גורמים לעתים להתאפקות, שרק מחמירה את המצב.
ישנם מצבים רפואיים שונים הגורמים לעצירות ולעתים גורמות עצירות תרופות שהתחלתם לקחת, אבל הגורמים הנפוצים לעצירות הם בעיות בתזונה ובאורח החיים.
במקרים רבים של עצירות טיפול קל ופשוט יכול להביא לשיפור מהיר. שינויים בתזונה כוללים בעיקר צריכה מוגברת של סיבים המסייעים לפעולת המעיים והקפדה על שתייה מספקת של נוזלים (כ-10 כוסות מים ביום). כמו כן רצוי להקפיד על ארוחות סדירות. מבחינת אורח חיים הדבר הראשון הוא לשים לב לסימנים שהגוף משדר – לא להתאפק. פתחו הרגלים קבועים של הליכה לשירותים, רצוי לאחר ארוחה וכשיש לכם מספיק פנאי. גם פעילות גופנית סדירה עשויה להועיל נגד עצירות.
מקורות טובים לסיבים הם פירות וירקות (בעיקר כשהם נאכלים עם הקליפה), קטניות, דגנים מלאים ומוצרים מקמח מלא כגון לחם ופסטה. בארוחת הבוקר העדיפו דגנים מלאים או שיבולת שועל ושתו משקה המכיל קפאין שממריץ את המעיים ויכול לסייע. בצהריים איכלו מרק עם ירקות או קטניות או לחילופין הכינו לכם כריכים מלחם מחיטה מלאה והקפידו לשים בהם ירקות. בארוחת הערב איכלו יותר ירקות וקטניות והשתדלו לאכול אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה או קוסקוס.
כאשר מגדילים את כמות הסיבים לצורך טיפול בעצירות חשוב במיוחד להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים. נסו להימנע ממזון מעובד הדל בוויטמינים ומינרלים כמו עוגות, עוגיות וממתקים שמכילים בעיקר שומן וסוכר. מזונות כאלה יכולים להחמיר מקרים של עצירות.
לא בכל מקרה של עצירות תרופות הן הפתרון, אבל אם שינויים אלה לא עוזרים נגד עצירות טיפול יכול להיות בעזרת תכשירים. בשוק יש מגוון רחב של תכשירים ללא מרשם נגד עצירות שפועלים בצורות שונות. חלקם מושכים מים למעי ומקלים על פעולתו, אחרים מכילים סיבים בריכוז גבוה וישנם גם חומרי סיכה המקלים על הצואה להחליק החוצה.