התרגשות לפני החתונה, מחשבות תמימות על בית עם גדר לבנה וילדיםהמתרוצצים עם הכלב בחצר… מי מאתנו לא שקע במחשבות על אידיליה משפחתיתורעיון של להזדקן יחד עם אהובינו? אך מציאות חיינו, מוכיחה פעם אחר פעםשנישואין זה לא תמיד לנצח ותופעות של נישואין בגיל מאוחר או אף נישואיםשניים, שלישיים וכו', הפכו לתופעה מוכרת בנוף הישראלי.
כאשר זוג נכנס לחיי הנישואין ולכל אחד כבר רכוש פרטי אשר נצבר טרםהנישואין, רצוי להגן עליו למקרה של גירושין ואף לחסוך סכסוכים מיותריםומלחמות על הרכוש, שלרוב קורות על גבם של ילדים תמימים. הסכם ממון הוא הדרךהבטוחה והיעילה ביותר להגן על הרכוש ולקבוע מראש את דרך חלוקתו, במקרה שלפרידה וגירושין. במאמר שלפניכם ניגע בסיבות העיקריות לעריכת הסכם הממון.
בטרם נכנס לגופו של מאמר זה, חשוב להבין מהו הסכם הממון. הגדרתו בחוקייחסי-ממון בין בני-זוג, התשל"ג-1973: "הסכם בין בני-זוג המסדיר יחסי-ממוןשביניהם (להלן – הסכם- ממון), ושינוי של הסכם כזה, יהיו בכתב."
זוהי הגדרה כללית למדי. לכן החוק מגדיר שעל מנת שלהסכם ממון יהיה תוקףמשפטי מחייב, הוא טעון אישור ביהמ"ש או ביה"ד, שלו הסמכות בענייני נישואיןוגירושין בין בני הזוג. רק במקרה שהסכם הממון נחתם טרם הקידושין, מסתפקיםגם באישור נוטריוני ההופך את ההסכם לבר תוקף משפטי.
להלן רשימת הסיבות העיקריות לעריכת הסכם ממון:
* בעזרת הסכם ממון, ניתן לחשוף מראש כוונות לא טהורות של אחד מבני הזוג.הימנעות או התנגדות נחרצת לחתימה על הסכם ממון, יכולה להצביע על סיבותמשניות ואינטרסנטיות לרצון לבוא בברית הנישואין.
* הסכם ממון שנערך מבעוד מועד, ימנע מצב בו אחד מבני הזוג, יטען לבעלותמלאה או חלקית, על פירות עבודתו של בן הזוג השני, ואף לפירות עבודתוהעתידיים – כפי שקורה לעיתים.
* כשמדובר בנישואים שניים, שלישיים וכו', פעמים רבות הילדים מנישואיםקודמים של בני הזוג, חשים חשופים לאינטרסים כלכליים לא טהורים של בן הזוגהחדש של הוריהם, וזאת עקב חשש לגיטימי לפגיעה בירושתם העתידית. הסכם ממון,יבטל לגמרי חששות מסוג זה, ויאפשר התפתחות יחסים תקינה עם בן הזוג החדש שלהוריהם.
* הליך הגירושין תמיד כואב ולא נעים, הוא גורם סבל רב לכל המעורבים.הסכם ממון יכול, במידה רבה, להקל על ההליך, ולאפשר חלוקה צודקת ובריאה שלהרכוש המעורב, כפי שהתכוונו הצדדים. זה חשוב, במיוחד כאשר מדובר בנישואיםמאוחרים, שניים, שלישיים וכו', כשרכוש רב נצבר על ידי הצדדים בטרםהנישואין.
* הורים רבים מעוניינים לעזור לילדיהם בתחילת חייהם העצמאיים. לזוגותרבים אין אפשרות לרכוש דירה ללא אותה עזרה של ההורים. אך, בצד הרצון הרבלעזור, ישנו חשש שמא בן/בת הזוג של ילדם ינצל את המצב, ובמקרה של גירושיןיטען לבעלות על הדירה. הסכם ממון שייחתם מראש, יבטל את חששות ההורים ויאפשרלהם בלב שקט לעזור לילדיהם, והזוג הצעיר יוכל ליהנות מפירות העזרה, ללאהסיכונים שבדבר.
לסיכום
הסכם ממון יכול להיות הדבר הכי טוב שיכול לקרות לזוג הצעיר, אך גם הכי רע! מסמךשהוכן באופן רשלני ולא מקצועי, עלול לעוות את רצון הצדדים ואף לגרום לעיוותהדין. משרד עו"ד קוהלי שם דגש מיוחד על הסכמי ממון, אותם יש לנסח באופןשלא משתמע לשתי פנים.
על הסכם ממון להכיל את כל הסיטואציות האפשריות, להתייחס לכל הרכושהקיים בהווה וזה שיהיה קיים בעתיד, בכדי למנוע מלחמות מיותרות ושברון לב.
הפוסט פורסם לראשונה בבלוג שלעו"ד לדיני משפחה, עורך דין לדיני משפחה - איתן קוהלי
איתן קוהלי משרד עורכי דין, עו"ד לדיני משפחה, מגשר מוסמך ובוררלפרטים נוספים - http://kohali.co.il/