דף הבית חוק ומשפט משפחה התאמת הדין למציאות החיים המשתנה: תשלום מזונות ע"י האם
התאמת הדין למציאות החיים המשתנה: תשלום מזונות ע"י האם
עו"ד איתן קוהלי 31/07/12 |  צפיות: 3744

בתקופה האחרונה, נראה כי מערכת המשפט בישראל עושה צעדים תקדימיים רבים לקירוב השוויון בין המינים בעיני החוק. אחת ההחלטות החשובות בתחום זה, הינה תשלום מזונות על ידי האם, כאשר האב הוא המשמורן.

מאת: עו"ד איתן קוהלי

ההחלטה על תשלום המזונות

הדין האישי החל על בני זוג יהודיים לעניין חיוב המזונות, הוא המשפט העברי המבחין בין מזונות בגין צרכים הכרחיים, חובה בסיסית לקיום מדין תורה,המוטלת על האב בלבד, לבין מזונות בגין צרכים רחבים יותר, מותרות מדין צדקה, שהחובה לשאת בהם מוטלת על שני ההורים בהתאם ליכולותיהם הכלכליות.

הבחנה נוספת היא גיל הילד.  היינו, לגבי ילד עד גיל 6, החיוב הוא בגיןצרכיו ההכרחיים של הילד ומוטל על האב בלבד. לגבי ילד בגיל שבין 6 ל 15,מחייבים את האב בצרכיו ההכרחיים של הילד ואת שני ההורים, מדין צדקה, ביחסלצרכיו הרחבים יותר של הילד, בהינתן שיש להם אפשרות כלכלית לעמוד בנטל זה.

לגבי ילד בגיל שבין 15 ל 18 (או עד לסיום לימודי התיכון, המאוחר מביןהשניים), מחייבים את שני ההורים מדין צדקה בלבד.  ההלכה הפסוקה, הרחיבה אתחובת תשלום המזונות לגיל שבין 18 לגיל 21 (או עד סיום השירות הצבאי/ שירותלאומי) וקבעה שבגילאים אלה, יעמוד היקף החובה על 1/3 מסך המזונות ששולמו עדגיל 18.

בנוסף לכך הקביעה מי ישלם מזונות, נקבעת על פי המשמורת, ההורה הלא משמורן ישלם מזונות ילדים. עד לא מזמן, במיוחד נוכח חזקת הגיל הרך, המשמורת הייתה ניתנת לאם כמעט אוטומטית על ילדים עד גיל 6, ואף על ילדים גדוליםיותר. לאחרונה יצאה סדרת פסקי דין בהם חויבה האם לשלם מזונות ילדים שהיו במשמורת האב. גם היום מחויבת האם במזונות ילדים, רק במקרים בהם הכנסותיהונכסיה עולים על אלו של האב המשמורן, או שיש מספיק בהכנסתה למילוי צרכיה ונשארת לה הכנסה פנויה, לאו דווקא שההכנסה גבוהה יותר מזו של האב.

המצב עד כה

עד היום האם הלא משמורנית לא הייתה חייבת במזונות ילדים כלל, וככל שהאב קיבל את המשמורת על הילדים, הייתה האם פטורה ממזונות הילדים. בימים אלהמשתנה הפסיקה, וקובעת כי האם תחויב במזונות הקטינים הנמצאים במשמורת האב,כאשר הכנסתה עולה על זו של האב המשמורן, או שיש לה הכנסה פנויה. כ"כ היא מחויבת במזונות מדין צדקה, והאב עדיין חייב לספק את צורכיהם ההכרחיים שלהילדים, בהתאם לדין העברי.

לסיכום, ההצדקה למצב זה, מגיעה הן מהדין העברי והןמחזקת הגיל הרך. כמו כן מהבדלי מעמדות מגדריים שהיו מושרשים בחברההישראלית. לאחרונה ההלכות בבתי המשפט האזרחיים חרגו מהדין העברי והן מחזקתהגיל הרך, עת חייבו את האם הלא משמורנית במזונות הילדים, בטענה כי צריך להתאים את הדין למציאות חיים המשתנה, בה נשים מפתחות קריירה רווחית ואינן עוסקות רק בגידול הילדים.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עו"ד איתן קוהלי

איתן קוהלי משרד עורכי דין,
עו"ד לדיני משפחה, מגשר מוסמך ובורר

לפרטים נוספים -
http://kohali.co.il/



 


מאמרים נוספים מאת עו"ד איתן קוהלי
 
דיני משפחה - מהו צו הגנה?
03/06/13 | משפחה
צו הגנה הוא ניסיון חוקי למנוע אלימות במשפחה והוא ניתן על ידי בית משפט. במאמר הקרוב נפרט מתי ניתן צו הגנה לשם מה הוא ניתן וכיצד הוא מתקשר לסיפור שלפנינו.

עורך דין לדיני משפחה על הקריטריונים לקביעת מזונות
04/04/13 | משפחה
ישנן שתי הבחנות בסיסיות עליהן מסתמך בית הדין בקביעת המזונות לילדים. ההבחנה הראשונה מתייחסת לצרכיו ההכרחיים אל מול הצרכים הנוספים ואילו ההבחנה השנייה מתייחסת לטווח גילאי הילד

דיני משפחה - החוק כנגד הגירה לחו"ל עם הילדים
15/02/13 | משפחה
בעת הגלובליזציה המודרנית, אפשרות של הגירה ממדינה למדינה היא אפשרות פשוטה עבור אזרחי רוב המדינות. העידן המודרני פותח אפשרויות נרחבות של פיתוח קריירה בינלאומית, שטומנת בתוכה מעבר למדינה אחרת.

התאמת הדין למציאות החיים המשתנה: תשלום מזונות ע"י האם
31/07/12 | משפחה
בתקופה האחרונה, נראה כי מערכת המשפט בישראל עושה צעדים תקדימיים רבים לקירוב השוויון בין המינים בעיני החוק. אחת ההחלטות החשובות בתחום זה, הינה תשלום מזונות על ידי האם, כאשר האב הוא המשמורן.

משמורת משותפת ומזונות - כיצד שומרים על טובת הילדים?
08/02/12 | משפחה
משמורת משותפת הנו הסדר משפטי הקובע אחריות הורית משותפת של שני הורים החיים בנפרד ונושאים ביחד בעול גידול ילדיהם, תוך חלוקת זמני הורות שוויונית ונשיאה בהוצאות הילדים באופן שווה.

ילד מרדן? בית המשפט עשוי לפסוק הקטנת מזונות או הפחתתם
25/09/11 | משפחה
ביום 14/02/2011 פרסמנו מאמר המסביר את המושגים "ניכור הורי" ו"בן מרדן" ועמדנו על המשמעויות שעלולות לנבוע בנסיבות בהן ילד הוא בבחינת בן מרדן, היינו, אינו חפץ בשמירה על קשר עם אביו המחויב כלפיו בתשלום דמי המזונות, אינו מקיים את הסדרי הראיה עמו ואף נוהג כלפיו בדרך עולבת ופוגעת. בין היתר ציינו, כי במקרים קיצוניים, יכול בית המשפט להטיל על בן מרדן סנקציה בדמות הפחתה או ביטול של דמי המזונות להם זכאי הקטין מאביו.

האם פניה לגישור עשויה להועיל גם לכם
27/08/11 | משפחה
אם וכאשר קיבלתם את ההחלטה להיפרד – עומדות בפניכם שתי אפשרויות: האחת, לפנות לערכאות המשפט – בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני – לשם בירור המחלוקות והכרעתן.

מהן הסיבות לעריכת הסכם ממון (מבלוג של עו"ד לדיני משפחה)
24/05/11 | משפחה
התרגשות לפני החתונה, מחשבות תמימות על בית עם גדר לבנה וילדים המתרוצצים עם הכלב בחצר… מי מאתנו לא שקע במחשבות על אידיליה משפחתית ורעיון של להזדקן יחד עם אהובינו? אך מציאות חיינו, מוכיחה פעם אחר פעם שנישואין זה לא תמיד לנצח ותופעות של נישואין בגיל מאוחר או אף נישואים שניים, שלישיים וכו', הפכו לתופעה מוכרת בנוף הישראלי.

עורך דין לצוואה על עילות לפסילת צוואה
12/05/11 | ירושה
צוואה היא הדרך הבטוחה והיעילה ביותר לממש את רצון הנפטר במלואו לאחר לכתו. צוואה המנוסחת בצורה שלא משתמעת לשני פנים, בנויה בצורה נכונה, יש בה לחסוך סכסוכים בין יורשים, ואף לחסוך זמן יקר והתדיינות משפטית מיותרת. בטרם הכנת צוואה, חשוב לדעת שבחוק קיימות עילות לפסילת הצוואה, חשוב להכיר את הפירצות ולוודא שאינן קיימות בצוואה שהכנתם.

זכויותיהם של ידועים בציבור לעיזבון (מהבלוד של עו"ד לצוואה)
כיום חיים בישראל כמאה אלף בני אדם, המנהלים משק בית משותף האחד עם השני, וזאת מבלי לבוא במוסד הנישואין. מעמדם המשפטי של כ-50% מאותם הזוגות הינו מעמד של ידועים בציבור – הווה אומר מערכת יחסים בעלת תוקף משפטי לכל דבר, אך כזו הנעדרת כתובה וחופה. במאמר שלפניכם נתייחס לזכויותיו של מי שמוגדר ידוע בציבור בעיזבון במקרה של פטירתו של אחד מבני הזוג.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI