בתקופה האחרונה, נראה כי מערכת המשפט בישראל עושה צעדים תקדימיים רבים לקירוב השוויון בין המינים בעיני החוק. אחת ההחלטות החשובות בתחום זה, הינה תשלום מזונות על ידי האם, כאשר האב הוא המשמורן.
מאת: עו"ד איתן קוהלי
ההחלטה על תשלום המזונות
הדין האישי החל על בני זוג יהודיים לעניין חיוב המזונות, הוא המשפט העברי המבחין בין מזונות בגין צרכים הכרחיים, חובה בסיסית לקיום מדין תורה,המוטלת על האב בלבד, לבין מזונות בגין צרכים רחבים יותר, מותרות מדין צדקה, שהחובה לשאת בהם מוטלת על שני ההורים בהתאם ליכולותיהם הכלכליות.
הבחנה נוספת היא גיל הילד. היינו, לגבי ילד עד גיל 6, החיוב הוא בגיןצרכיו ההכרחיים של הילד ומוטל על האב בלבד. לגבי ילד בגיל שבין 6 ל 15,מחייבים את האב בצרכיו ההכרחיים של הילד ואת שני ההורים, מדין צדקה, ביחסלצרכיו הרחבים יותר של הילד, בהינתן שיש להם אפשרות כלכלית לעמוד בנטל זה.
לגבי ילד בגיל שבין 15 ל 18 (או עד לסיום לימודי התיכון, המאוחר מביןהשניים), מחייבים את שני ההורים מדין צדקה בלבד. ההלכה הפסוקה, הרחיבה אתחובת תשלום המזונות לגיל שבין 18 לגיל 21 (או עד סיום השירות הצבאי/ שירותלאומי) וקבעה שבגילאים אלה, יעמוד היקף החובה על 1/3 מסך המזונות ששולמו עדגיל 18.
בנוסף לכך הקביעה מי ישלם מזונות, נקבעת על פי המשמורת, ההורה הלא משמורן ישלם מזונות ילדים. עד לא מזמן, במיוחד נוכח חזקת הגיל הרך, המשמורת הייתה ניתנת לאם כמעט אוטומטית על ילדים עד גיל 6, ואף על ילדים גדוליםיותר. לאחרונה יצאה סדרת פסקי דין בהם חויבה האם לשלם מזונות ילדים שהיו במשמורת האב. גם היום מחויבת האם במזונות ילדים, רק במקרים בהם הכנסותיהונכסיה עולים על אלו של האב המשמורן, או שיש מספיק בהכנסתה למילוי צרכיה ונשארת לה הכנסה פנויה, לאו דווקא שההכנסה גבוהה יותר מזו של האב.
המצב עד כה
עד היום האם הלא משמורנית לא הייתה חייבת במזונות ילדים כלל, וככל שהאב קיבל את המשמורת על הילדים, הייתה האם פטורה ממזונות הילדים. בימים אלהמשתנה הפסיקה, וקובעת כי האם תחויב במזונות הקטינים הנמצאים במשמורת האב,כאשר הכנסתה עולה על זו של האב המשמורן, או שיש לה הכנסה פנויה. כ"כ היא מחויבת במזונות מדין צדקה, והאב עדיין חייב לספק את צורכיהם ההכרחיים שלהילדים, בהתאם לדין העברי.
לסיכום, ההצדקה למצב זה, מגיעה הן מהדין העברי והןמחזקת הגיל הרך. כמו כן מהבדלי מעמדות מגדריים שהיו מושרשים בחברההישראלית. לאחרונה ההלכות בבתי המשפט האזרחיים חרגו מהדין העברי והן מחזקתהגיל הרך, עת חייבו את האם הלא משמורנית במזונות הילדים, בטענה כי צריך להתאים את הדין למציאות חיים המשתנה, בה נשים מפתחות קריירה רווחית ואינן עוסקות רק בגידול הילדים.
איתן קוהלי משרד עורכי דין, עו"ד לדיני משפחה, מגשר מוסמך ובוררלפרטים נוספים - http://kohali.co.il/