דף הבית חוק ומשפט אובדן כושר עבודה הגבול מתחיל בדלת הדירה
הגבול מתחיל בדלת הדירה
חיים קליר,עו"ד 28/07/08 |  צפיות: 15481

הגבול מתחיל בדלת הדירה

1983-2008© חיים קליר ושות' http://www.kalir.co.il

תושב ישראל העובד למחייתו, בין כשכיר בין כעצמאי, משלם עשרות שנים דמי ביטוח לאומי כדי להיות מבוטח למקרה של אובדן כושר עבודה.
המבוטח בביטוח הלאומי יוצא מנקודת הנחה, כי אם כושרו לעבודה ייפגע בדרך כלשהי, דמי הביטוח ששילם כל השנים, יקימו לו קרן ממנה יוכל לפרנס את עצמו ואת בני משפחתו.
אולם בפועל אין הדברים כך.
כדי להיות זכאי לתשלום ממשי מהביטוח הלאומי, אובדן הכושר חייב להיגרם רק במסגרת מקום העבודה, בדרך לעבודה, או בחזרה מהעבודה.
כאן מתחיל ויכוח אינסופי עם המוסד, כפי שקרה במקרה של איליא סאבא.
סאבא הוא נכה המשותק בפלג גופו התחתון. סאבא שימש כמנכ"ל חברה העוסקת בביגוד.
באחד הימים חזר סאבא מהעבודה לביתו.
ביתו של סאבא מצוי בקומה השנייה של בניין מגורים בן 3 קומות. בקומת הראשונה מתגורר אחיו. בקומה השלישית מתגורר בנו.
בחניה לבניין המתינה לסאבא רעייתו. היא הגישה לבעלה שני קביים. סאבא הגיע בעזרתם עד לגרם בן 20 מדרגות.
שם הושיט לאשתו את הקביים והחל עולה על המדרגות כשהוא נשען על המעקות.
כשהגיע לקצה גרם המדרגות, נעמד סאבא על משטח בן שני מטרים המוביל לדלת דירתו. אשתו הושיטה לו חזרה את הקביים והוא החל לפסוע לכיוון דירתו.
בצעד השני מעד ונפגע. בבית החולים אובחן שבר בירך שמאל. סאבא נותח ואושפז כשבועיים ימים.
סאבא סבל מאובדן כושר עבודה משך 105 יום. הוא ביקש כי הביטוח הלאומי יכיר בתקופה זו, שכן התאונה ארעה בדרך מהעבודה הביתה.
לא ולא, השיב המוסד לסאבא. חדר המדרגות הוא חלק מהשטח הפרטי שלך. על כן אינך זכאי לכל תשלום מאתנו.
המחלוקת הגיעה לבית הדין האזורי לעבודה בנצרת ונדונה בפני נשיאת בית הדין, השופטת ורד שפר.
על פי פסיקת בתי הדין לעבודה, כל תאונה המתרחשת במעונו הפרטי של אדם, אינה נחשבת לתאונת עבודה. לעומת זאת כל תאונה המתרחשת בדרך לעבודה או ממנה, ברשות הציבור, נחשבת לתאונת עבודה.
הגישה לגבי קו הגבול בין רשות הציבור לבין המעון הפרטי, עברה במהלך השנים מחלוקות, תהפוכות, וגלגולים שונים.
בסופו של דבר, גברה הגישה הקובעת כי למעונו הפרטי של המבוטח נחשב רק מקום בו יש למבוטח שליטה מלאה בסיכוני הדרך.
במקרה זה, קובעת השופטת, סאבא נפל בחדר מדרגות המהווה חלק מהרכוש המשותף. אמנם סאבא הוא אחד הבעלים, במשותף עם בני משפחתו ברכוש המשותף. אבל עובדה קניינית זו לא מובאת בחשבון לצורך בחינת השאלה אם למבוטח יש שליטה מלאה במקום בו נפל.  
לדעת השופטת אם כן, קיומם של מגורים משותפים בבית קומות שבו מתגוררות במשותף שלש משפחות, גם אם בקומות נפרדות, מחייב כי קו הגבול של כל מעון, יעבור בדלת כל דירה.
סאבא אינו אחראי בלעדית למה שמתרחש בשטח חדר המדרגות. סיכוני הדרך אינם מוטלים דווקא לפתחו, וייתכן כי גם מאמצים שיעשה לסילוקם לא ימנעו משכן אחר לשוב ולהציבם.
השופטת דוחה גם את ניסיונו של המוסד להיתלות בעובדה שלפעמים מנקה העוזרת הפרטית של סאבא את המדרגות. אין בכך כדי ללמד על היותן של המדרגות חלק מהשטח הפרטי שלו. בבית מגורים משותף יכול שיהיה ועד בית שידאג לצרכי כל הרכוש המשותף, אך זה גם חזון נפרץ לראות בתי מגורים שלא השכילו להתאגד ולהקים ועד בית שיהיה אמון על צרכי הבית כולו. במקרים מעין אלה, פעמים רבות השכן ה"משוגע" לדבר, המבקש לחיות בסביבה נקייה, דואג לניקיונם של חלקים ברכוש המשותף, שבבירור אינם חלק מרכושו הפרטי, ולו כדי לשמור את סביבת מגוריו נקייה ומטופחת.
יכול הוא לעשות זאת בעצמו או על ידי עוזרת בית העובדת במשכנו הפרטי. אין בכך כדי ללמד על היחס השווה שהוא מעניק למעונו, הנמצא מעבר לדלת ביתו, לבין המדרגות או האכסדרה המובילה אלי דירתו.
בסופו של דיון, הכירה השופטת בתאונה שעבר סאבא כתאונה בדרך מהעבודה לביתו וזיכתה אותו בהכרה כנפגע עבודה.

                                                          חיים קליר, עו"ד

משרד עו"ד חיים קליר מתמחה בייצוג והופעה בבתי המשפט, במשפטי ביטוח ונזיקין. לפרטים נוספים ראה באתר המשרד http://www.kalir.co.il
המשרד ממוקם בבית שרבט, רחוב קויפמן 4 ת.ד. 50092 תל אביב 61500.
טלפון: 03-5176626, פקס: 03-5177078.
סלולארי: 054-4400005
למשרד סניפים במודיעין: 08-9714884
ובחיפה: 04-8524531
מסמך 671


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים קליר,עו"ד


 


מאמרים נוספים מאת חיים קליר,עו"ד
 
מדריך להתמודדות עם חוקרי חברת הביטוח
מיד לאחר הגשת תביעת הביטוח לחברת הביטוח, המבוטח מוצא את עצמו במרכז תשומת הלב של סוללת מומחים וביניהם חוקרים, הממונים על ידי חברת הביטוח. המגע עם אלה יכול להכריע את גורל תביעתו של המבוטח. הנה מספר טיפים למבוטחים להתמודדות עם חוקרי חברת הביטוח

קורס רענון
25/10/08 | ביטוח רכב
תוקף רישיונה של המבוטחת פג והיא שכחה לחדשו. היא גם לא קיבלה את הזימון לקורס רענון שהיה עליה לעבור. כשנה וחצי לאחר שפג תוקף הרישיון, המבוטחת נפגעה בתאונה. האם קיים כיסוי ביטוחי? את התשובה נותנת השופטת עירית כהן, מבית משפט השלום בירושלים.

מאמא תרזה
נשיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, השופט רם כהן, דן ביחסה של אחות בריאות הציבור, כלפי קשיש סיעודי, שפנה לביטוח הלאומי למימוש זכויותיו.

האלה הכלבה
ביטוח תאונות לתלמידים. תלמיד בכיתה י"ב טבע בים. להורים נודע על אודות קיומו של הביטוח רק לאחר שחלפה תקופת ההתיישנות. האם חברת הביטוח פטורה מכל תשלום? את התשובה נותן השופט אברהם רובין, מבית משפט השלום בירושלים.

המדריך לנפגעי תאונות דרכים מהדורת 2008
הפגיעה בתאונת דרכים, היא טראומתית וכרוכה, בנוסף לפגיעה הגופנית והנפשית, גם בפגיעה כלכלית. כדי להקל עליך, הנפגע, בשעה קשה זו, הכנו מדריך המפרט את זכויותיך העיקריות ואת המידע והמסמכים הדרושים למימוש זכויותיך. מטרתו של המדריך לאפשר לך לקבל פיצויים גבוהים ככל האפשר, שיאפשרו לך שיקום מלא, והמשך החיים, חרף הפגיעה בתאונה, ללא חסרון כיס כלשהו, וברווחה.

המדריך לתובעים תגמולי ביטוח מהדורת 2008
מדריך זה, לתובעים תגמולי ביטוח, נועד להציג בפניך את האמצעים והכלים העומדים לרשותך כדי לאלץ את תאגידי הביטוח לקיים את התחייבויותיהם ולשלם לך את כל המגיע לך. מטרתנו היא לאפשר לך שיקום כלכלי מלא, ללא חסרון כיס כלשהו.

מכסא הנהג לכס המנהל
נהג אמבולנס שעבד כעוסק עצמאי, איבד את כושרו לעבוד כנהג. אתה יודע לרשום חשבוניות מס, טענה חברת הביטוח, לך תנהל עסקי אמבולנס. שלוש ערכאות דנו בסוגייה והנה התוצאה לפניכם.

ידיעה ממשית - תנאי לשלילת זכויות
19/09/08 | ביטוח רכב
המבוטח נהרג בתאונת דרכים. חברת הביטוח גילתה כי נהג במכוניתו בתקופת פסילה. בתביעת הפיצויים, המשפחה טענה והוכיחה כי המנוח לא היה נוכח בדיון כאשר ניתן נגדו גזר דין עם עונש של פסילה בפועל. גזר הדין הומצא למענו רק לאחר מותו. השופט שמואל ברוך, מבית המשפט המחוזי בתל אביב, דן במחלוקת.

הסיבה הבלעדית-אוטם שריר הלב
17/09/08 | ביטוח
המבוטח לקה באוטם שריר הלב, כאשר הרים במקום עבודתו משא כבד. הוא נותר עם נכות צמיתה. הביטוח הלאומי הכיר בכך שהאירוע מהווה תאונת עבודה. חברת הביטוח, שביטחה אותו מפני נכות מתאונה, סירבה. התאונה לא הייתה הסיבה הבלעדית לנכות, טענה חברת הביטוח, קדמה לה טרשת עורקים רבת שנים. השופטת זהבה אגי, מבית משפט השלום בתל אביב, דנה בפרשנות הנאותה של "הסיבה הבלעדית".

אחריות לאונס בין כתלי בית הספר
13/09/08 | הורות
ילד בן 8 נאנס בתוך כיתת בית הספר על ידי השרת, עובד בית הספר. האנס הורשע ונדון למאסר. האם לבית הספר יש אחריות אזרחית בנזיקין למעשה האונס? האם העובדה שהילד לא בא להעיד על נסיבות האונס עומדת לו לרועץ? את התשובה נותן השופט כרמי מוסק, מבית משפט השלום בירושלים.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI