תזונה נכונה חייבת להתחשב בכמות השומן הרווי במזונות, משום שעלייה בכמות השומן הרווי משפיעה ישירות על רמות הכולסטרול בדם, ויכולה לגרור מחלות לב וכלי דם. שומן רווי מגיע כמוצק בטמפרטורת החדר, ומזוהה בעיקר עם מזון מהחי כמו מוצרי חלב עתירי שומן, בשר וחמאה. יחד עם זאת, גם בשמנים צמחיים רבים כגון שמן קוקוס ניתן למצוא שומן רווי ברמה יחסית גבוהה. הימנעות מצריכה מוגברת של שומן רווי, או לחילופין תזונה נכונה בעזרת תחליפי שומן טבעיים, לא רק מעודדת פעילות בריאה יותר של הגוף אלא עוזרת לחיזוק ההרגשה ולשמירה על אנרגיות גבוהות.
סוגי שומן ואופן פעולתו
שומן עשוי מפחמן, מימן וחמצן ומגיעה בצורה של תרכובת אורגנות. השומן נחשב למקור אנרגיה חיוני, המשפיע על רמות הכולסטרול בגוף. עם זאת, לא רבים יודעים אך השומן שייך לקבוצת הליפידים ולכן יכול להופיע בצורת נוזל או מוצק. בכל מקרה, כל השומנים ללא יוצא מן הכלל הם צירופים של חומצות שומן רוויות וחומצות שומן לא רוויות. תפקיד השומן הוא לא רק לספק קלוריות לגוף, אלא גם לייצר חומצות שומן חיוניות אשר אינן מיוצרות בצורה טבעית ופנימית. לחומצות שומן תפקיד חיוני בשמירה על גוף תקין, ולכן צריכת השומן היא חלק בלתי נפרד מתפריט המזונות של האדם. מחקרים מראים כי צריכת שומן ברמה תקינה אף מסייעת לבריאות העור והשיער, ועוזרת לספוג ולהוביל ויטמינים בדם. עם זאת, שומן רווי הוא הסיבה העיקרית להיווצרות רמות כולסטרול גבוהות ולכן כדאי להימנע מצריכת מזונות עשירים בו. באופן כללי, תזונה נכונה כוללת צריכה של עד 10% של שומן רווי מסך כל צריכת הקלוריות היומית. רובנו נתקלים בשומן הרווי במזונות מן החי, כמו חמאה, גבינות, גלידות, בשר שמן ושמנת. גם במקורות הצמחיים אפשר למצוא שומן רווי, בעיקר באגוז הקוקוס ושמן דקלים, אך רוב המקורות הצמחיים אינם מכילים אותו.
יש תחליפים ראויים לשומן הרווי
כיום ידוע כי החלפת השומן הרווי בשומן בלתי רווי מסייע להורדת רמת הכולסטרול בדם, אך גם בשומן בלתי רווי ישנם לא מעט קלוריות ולכן מומלץ להגביל את צריכתם. השומנים הבלתי רוווים מתחלקים לשני סוגים: שומנים חד בלתי רווים ושומנים רב בלתי רווים. תזונה נכונה מתחילה בהגבלת צריכת שני הסוגים, אך גם בהימנעות מצריכת שומן טראנס – שמן צמחי העובר תהליך הקשייה באמצעות חמצן, הנמצא במזונות מעובדים ומשומרים. ההמלצות הטובות ביותר לגבי תזונה נכונה וצריכת שומן תקינה הם לבחור מזונות בעלי תכולת חלבון גבוהה, אכילת מוצרים דלי שומן באופן טבעי כמו דגנים מלאים, פירות וירקות, ואספקה של סיבים תזונתיים מסיסים כמו שיבולת שועל, שעועית או אורז מלא. בכל מקרה, הגבילו צריכה של מזון מטוגן ועקבו אחר טבלאות ערכי המזון שעל המוצרים.