תביעות נזיקין מתעוררות לאחר אירועים יומיומיים בהם אדם כלשהו נפגע כתוצאה מרשלנותו של גוף, ארגון, מוסד, איש מקצוע או אזרח אחר. לעתים מדובר על אדם שננשך על ידי כלב שלא הושם לו מחסום פה, במקרים אחרים מדובר על אדם שמעד בעקבות מפגע עירוני ולעתים באדם שבעקבות התנהלות רשלנית בזמן הניתוח, נגרם לו נזק פיזי רב. בתביעות אלו נטל ההוכחה מוטל על כתפי הניזוק, כלומר על התובע. על התובעים במשפטים אלו להביא עדויות בנוגע לנזק שנגרם להם, להתנהגות או ההתנהלות הרשלנית ועוד. עם זאת, ישנם מקרים בהם הנתבעים לא ניהלו רשומות כנדרש על פי חוק ואז נטל ההוכחה עובר אליהם.
איך מוכיחים כי אכן התקיימה עוולת נזיקין?
על מנת להוכיח כי אכן התקיימה התנהלות רשלנית על פי דיני נזיקין, יש להוכיח ראשית כי המזיק חב חובת זהירות כלפי הניזוק. לאחר מכן יש להוכיח כי הופרה חובת הזהירות ולבסוף יש להוכיח כי ישנו קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לבין הפרת חובת הזהירות. כמו כן יש להוכיח כי אכן נגרם נזק בהיקף הנטען. לרוב שכר הטרחה משולם לעורכי הדין בתחום רק לאחר מתן פסק הדין והשכר מחושב כאחוזים מסכום הפיצויים. עם זאת, תביעות כאלו לרוב כרוכות בחוות דעת מומחה ששכרו משולם לפני מתן פסק הדין וכן חייב התובע לשלם את אגרת בית המשפט. במידה ויזכה בתביעה, תנוכה האגרה מסכום הפיצויים.
את מי תובעים?
לעתים קרובות ניתן לנהל מספר תביעות במקביל. כך למשל אדם שנפל בעקבות עבודות חשמל שהתקיימו ברחוב שלו, יכול לתבוע במקביל את קבלן החשמל ואת העירייה שהעסיקה את הקבלן. במקרים מסוימים, הנזק נגרם במהלך העבודה ואז התביעה צריכה להתדיין לפי דיני עבודה בבית דין לעבודה. דיני נזיקין הם תחום רחב מאוד ולרוב הטיפול בתיקים נמשך על פני שנים. זאת בין היתר כיוון שלרוב מדובר על תביעות בגובה של מיליוני שקלים. אי לכך, חשוב מאוד לפני כל הגשת תביעה, לערוך פגישת ייעוץ עם עורך דין מנוסה בתחום על מנת לברר את גובה הפיצוי המקסימאלי מבחינה ריאלית, את כדאיות התביעה ואת הדרוש מכם כתובעים.