הבדיקה הראשונה אצל אורתודנט צריכה להיות בגיל 7. בגיל הזה מתחילות לנשור שיניים חלביות ולצמוח שיניים בשריות וזהו בדיוק הזמן שצריך כדי שיהיה אפשר לנצל נכון את הצמיחה של השיניים ולמנוע בזמן בעיות שעלולות להיות מסובכות יותר לטיפול בהמשך. כבר בגיל הזה ניתן לזהות ולטפל בבעיות שעלולות להתפתח, כמו לסתות עליונה ותחתונה שלא מתאימות זו לזו, שיניים כלואות ועוד.
הסיבות להיווצרות בעיות עלולות להיות כתוצאה מבעיות תורשתיות, מהרגלים שעלולים ליצור אותן (כמו למשל מציצת אצבע), או עקירה או אובדן אחר של שיניים חלביות שהחלל שהאובדן יוצר עלול להיות בעייתי בהתפתחות של הפה כולו.
ליקויי סגר
בעיות בליקויי סגר עלולות לגרום להפרעות בנשימה, בעיות אסתטיות, הפרעות בלעיסה, יובש ודלקות חניכיים ולבעיות של עששת בשיניים הבעיתיות.
יש מקרים בהם חייבים להתחיל לבצע יישור שיניים לילדים כבר בגילאים מוקדמים (7-11). יישור שיניים בגיל כזה נובע ממציצת אצבע (או מוצץ, או דחיפת לשון), או מהצורך לשמור מקום לשן כאשר שן חלבית אבדה מסיבה כל שהיא, כאשר יש בעיה אסטטית או בעיה פונקציונלית. יישור שיניים לילדים בגיל מוקדם נועד למנוע הסתבכות אסטטית או רפואית בגדילה של הילד. לדוגמה התפתחות לסת לכיוון של ניתוח בעתיד.
מעל גיל 11 ועד בגרות יישור שיניים נועד למנוע בעיות של רווחים בין לסת תחתונה ועליונה, צפיפות של שיניים או להפך.
מה בעצם עושים בטיפול אורתודנטי?
בטיפול אורתודנטי ליישור שיניים יש מכשירים קבועים שמודבקים על השיניים ויש מכשירים שאפשר להסיר אותם מהשן (פלטה למשל). היום הכי מקובל להדביק מסכים ממתכת על השיניים שלהם מחובר חוט מתכת. החוט מוצמד עם גומיות למקטם וכשמותחים את החוט, הלחץ על השיניים מזיז אותם לפי התכנון למקום הרצוי.
כמובן שהרופא אורתודנט הוא שקובע את הטיפול והוא מסתמך לשם כך על צילומי הרנטגן שנערכו ועל חישוב מחשב של היחס בין הלסתות והשיניים. לצורך הבדיקה נדרשים לרוב צילומי רנטגן, אנליזה ממוחשבת של יחסי הלסתות והשיניים, כמו כן על תבניות גבס שנלקחו מהשיניים. לעיתים יש צורך לעקור שיניים קבועות כדי לאפשר לשיניים שנשארו מקום בחלל הפה.