דף הבית רפואה ובריאות בריאות אחר הטיניטוס של הקיסר טיטוס
הטיניטוס של הקיסר טיטוס
אירית בן צבי 08/12/09 |  צפיות: 4161

בתאריך העברי י"ז בתמוז, הבקיע הקיסר הרומאי טיטוס את חומות ירושלים, העמיד פסל (צלם) בבית המקדש השני ("בית שני"). בתאריך העברי ט' באב הוא החל בשריפת בית המקדש. הכיבוש היה מלווה בטבח נוראי שכלל רצח אכזרי של זקנים, נשים וילדים. טיטוס התרברב במעשי הרשע שלו ונענש בכך שסבל מטיניטוס (תחושה של רעש בראש או באוזניים). הסיפור המובא בגמרא כולל השלכות אל אחד הטיפולים הניתנים כיום.

שמו המקורי של טיטוס הרשע היה פלאביוס אספסיאנוס. אביו, אספסיאנוס, היה מצביא צבא רומא, אשר חזר לרומא והפך לקיסר. את בנו טיטוס הוא מינה תחתיו למפקד הצבא. טיטוס פיקד על צבא רומא במשך 5 שנים, ובשנת 79 לפני הספירה נתמנה להיות קיסר רומי. לאחר שנתיים, מת. המקורות העיקריים למידע כתוב אודות חייו הם שלושה: הראשון הוא התורה שבעל-פה, ובמרכזה הגמרא במסכת גיטין, עמוד נו, דף ב' (הערה: צורת דף הגמרא המקורי מדפוס וילנא נשמרת עד היום בכל המהדורות של הגמרא), השני הם כתביו של ההיסטוריון הרומאי דיאו קסיוס, והשלישי - כתביו של יוספוס פלאביוס, שהיה עברי וחי תחת חסותם של הרומאים.

הגמרא מכנה את טיטוס "רשע" ו- "בן בנו של עשיו" מבלי להיות "פוליטיקלי קורקט". הסופר הרומאי דיאו קסיוס כותב דברים דומים. הוא מספר על המצור שהטיל טיטוס על ירושלים במשך 4 חודשים, כאשר במשך חודשיים לא הצליח להבקיע את החומות. דיאו מתאר את גבורת העברים שהגנו על העיר כשהם תשושים מרעב, ואת אכזריות החיילים הרומאים שפרצו את החומות, עברו מבית לבית ורצחו את כל מי שפגשו. אכזריות זו נבעה מפקודה מפורשת של טיטוס, ולא היתה שונה ממה שקרה בזמן כיבוש ערים אחרות בארץ ישראל ובסוריה.

יוספוס פלאביוס טוען שטיטוס לא רצה מלחמה, קרא לנצורים לפתוח את דלתות החומות והם סירבו. בנוסף (לפי פלאביוס), טיטוס ניסה להימנע מהרס בית המקדש. חשוב לדעת כי טענות אלה נכתבו כאשר יוספוס פלאביוס היה בצד הרומאי, וכתיבה כנגדם היתה עלולה לעלות לו בחייו.

על פי הגמרא, טיטוס בזז את כלי בית המקדש, העלה אותם על ספינה והבורא שילח נחשול מים שאיים על הספינה. כתגובה טיטוס התריס כלפי שמים שכוחו של הבורא בים. הרשע המבוהל נקב בדוגמאות כגון פרעה וסיסרא. בת קול הודיעה לו שהמלחמה תהיה ביבשה ותתנהל נגד יצור קטן, ושמו יתוש. כאשר טיטוס היה על אדמת רומי, "בא יתוש ונכנס בחוטמו וניקר במוחו שבע שנים" (גיטין נ"ה - נ"ז).

יום אחד טיטוס עבר ליד בית מלאכה של נפח ונוכח לדעת שהלמות הקורנס (פטיש) משתיקה את הטיניטוס שלו. הרשע קרא לנפחים שיבואו אליו לארמון, יעמדו לפניו עם קורנסים ויכו בהם. לנפח רומאי היה נותן 4 זוז שכר טירחה. לנפח עברי לא שילם והיה אומר לו: זה שאתה רואה את שונאך סובל זה שכרך.

הטיפול שקיבל טיטוס לטיניטוס מוכר כיום בשם "מיסוך". ניתן לתת טיפול זה בסאונד באמצעות מכשירי מיסוך קטנים שמוכנסים אל האוזן החיצונית או להוריד מהאינטרנט סאונד מתאים. מי שבכל זאת מעדיף הלמות קורנס יכול לנסות זאת על אחריותו בלבד.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אירית בן צבי

לקריאה נוספת אודות טיניטוס, סחרחורות ומחלת מנייר

Further reading in English about Tinnitus, Vertigo and Dizziness



 


מאמרים נוספים מאת אירית בן צבי
 
הוובוזלות של מונדיאל 2010 והשפעת הרעש על הצופים
20/07/10 | כדורגל
עוד בטרם הפכו הוובוזלות או הווווזלות למפורסמות, חוקרים שהתמחו בטרואמה אקוסטית בחנו את האפקט של קולות רועשים מסוגים שונים על האדם.

השימוש בהגבלות דיאטטיות לחולי טינטון, סחרחורת או מחלת מנייר
05/07/10 | רפואה
מלח, טבק, אלכוהול, קפאין, אספירין ולחץ כלולים ברשימת הגורמים העלולים להגביר טינטון או סחרחורת (ורטיגו). השאלה המתבקשת היא האם הכרחי ליישם את כל המיגבלות באופן אוטומטי?

כיצד יכול חולה הטינטון לעזור לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית
05/07/10 | רפואה
פגישה רפואית יעילה בין חולה הסובל מטינטון (בלעז: טיניטוס) לבין הרופא מתחילה בבית. במידה ואירגנת את המסמכים הרפואיים שלך באופן מסודר, רעננת את זכרונך לגבי ההיסטוריה הרפואית שלך הכוללת בעיות רפואיות מהן הינך סובל, הנסיבות ששבעטיין קיבלת טיפול תרופתי, כירורגי או טיפולים אחרים – הינך מסייע מאוד לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית.

כיצד יש לסווג טינטון והאם הדבר מסייע לטיפול בחולה?
ניתן לסווג טינטון בדרכים רבות. לחלק מהכותרות שבהמשך הכתבה ישנה משמעות מעשית, מבחינת התוכנית הטיפולית, וחלקן נועדו לתאר את המצב הרפואי בלבד. במאמר קצר שלפנינו ננסה לסקור את הדרכים החשובות ביותר לסיווג הטינטון (טיניטוס בלעז).

האם סחרחורות וטינטון עלולים לגרום לפיטורים?
לעיתים גם עובדים וותיקים שנחשבו למסורים ובעלי תפוקה גבוהה עלולים להגיע לנקודה בה הם מפוטרים או מסווגים על ידי המעסיק כעובדים הנמצאים "צעד אחד לפני פיטורין".אחת הסיבות לכך יכולה להיות ירידה משמעותית בתפקוד המקצועי עקב טינטון (צפצופים באוזניים או בראש) או סחרחורות קשים.

האם תרפיה באמצעות בעלי חיים יכולה להקל על הסימפטומים אצל הסובלים מטינטון, סחרחורות או מחלת מנייר?
במשך אלפי שנים אימצו בני האדם בעלי חיים שונים כבני לוויה. כלבים, חתולים, סוסים ובעלי חיים נוספים הפכו לחבריהם הנאמנים של בני האדם בתרבויות רבות. כיום ישנה ספרות רבה העוסקת בתרפיה באמצעות בעלי חיים ונעשה בה שימוש נרחב ככלי עזר לצד טיפולים אחרים בשל האפקט המרגיע שיש לבעלי חיים על האדם.

השאלה עליה ננסה לענות במאמר היא: האם תרפיה באמצעות בע"ח יכולה להקל על הסימפטומים אצל חולים הסובלים מטיניטון, סחרחורות או מחלת מנייר?


הטיפול לטיניטוס על פי הרמב”ם
חולים הסובלים מטיניטוס מתלוננים על תחושת רעש באוזניים או בראש. סימפטום זה הטריד אנשים לאורך כל מהלך ההיסטוריה ומוזכר לראשונה אצל חיל פרעה שרדף אחרי בני ישראל היוצאים ממצרים. רבי משה בן מימון, ובקיצור - הרמב"ם, שהיה מגדולי הרופאים בדורו ומגדולי תלמידי החכמים בכל הדורות, כתב עצות רפואיות לחולים הסובלים מטיניטוס. בגוף המאמר ננסה לברר האם ניתן להפיק מכך תועלת גם כיום?

מהי מידת הפחתת המלח הרצויה במחלת מנייר?
מחלת מנייר מאופיינת על ידי טינטון, סחרחורות, ירידה בשמיעה, תחושת אטימות באזניים והעדר מחלה אחרת שיכולה להסביר את תלונות החולה. המחלה היא אירוע מתמשך עם תקופות סוערות וקשות שבהן ישנם התקפי סחרחורת, ותקופות שקטות לחלוטין או רגיעה יחסית בסימפטומים. אחת ההמלצות הטיפוליות בתקופה הקשה היא הפחתת כמות המלח במזון. השאלה היא מה מידת ההפחתה הרצויה, ועד כמה ניתן לצפות שזה יעזור?

הטיניטוס של הקיסר טיטוס
בתאריך העברי י"ז בתמוז, הבקיע הקיסר הרומאי טיטוס את חומות ירושלים, העמיד פסל (צלם) בבית המקדש השני (“בית שני”). בתאריך העברי ט' באב הוא החל בשריפת בית המקדש. הכיבוש היה מלווה בטבח נוראי שכלל רצח אכזרי של זקנים, נשים וילדים. טיטוס התרברב במעשי הרשע שלו ונענש בכך שסבל מטיניטוס (תחושה של רעש בראש או באוזניים). הסיפור המובא בגמרא כולל השלכות אל אחד הטיפולים הניתנים כיום.

הצייר ההולנדי המפורסם ואן גוך סבל מטיניטוס (רעשים באוזניים): מה ניתן היה לעשות למענו כיום?
הצייר ההולנדי הנודע וינסנט וילם ואן גוך (1853-1890) חתך חלק מאוזנו, צייר דיוקן עצמי עם התחבושת וזמן קצר לאחר מכן ירה בעצמו בחזהו ונפצע אנושות. מילותיו האחרונות לפני מותו, כשאחיו תיאו לצידו, היו "העצבות תימשך לנצח". מה ההסבר להתנהגותו?
"הוא בוודאי השתגע" היא התשובה הרווחת בקרב אלה ששמעו על כריתת האוזן וההתאבדות. למרבה הצער לא נותר תיעוד שיאפשר לנו להבין ישירות מהו מקור הייסורים שעבר ואן גוך, אולם חוקרים שעוסקים בהיסטוריה של הרפואה העלו השערה שמתאימה להתנהגותו לפני מותו.

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI