דף הבית רפואה ובריאות בריאות אחר מהי מידת הפחתת המלח הרצויה במחלת מנייר?
מהי מידת הפחתת המלח הרצויה במחלת מנייר?
אירית בן צבי 08/12/09 |  צפיות: 4143

מחלת מנייר מאופיינת על ידי טינטון, סחרחורות, ירידה בשמיעה, תחושת אטימות באזניים והעדר מחלה אחרת שיכולה להסביר את תלונות החולה. המחלה היא אירוע מתמשך עם תקופות סוערות וקשות שבהן ישנם התקפי סחרחורת, ותקופות שקטות לחלוטין או רגיעה יחסית בסימפטומים. אחת ההמלצות הטיפוליות בתקופה הקשה היא הפחתת כמות המלח במזון. השאלה היא מה מידת ההפחתה הרצויה, ועד כמה ניתן לצפות שזה יעזור?

מחלת מנייר היא מונח שכיח, ופעמים רבות אבחנה זו היא השורה התחתונה במהלך בירור רפואי אצל חולה הסובל מטינטון (תחושה של רעש בראש או באוזניים) וסחרחורות. התאוריה הרפואית אודות המחלה מציינת קיום של נוזלים באוזן הפנימית בתור הגורם האחראי לסימפטומים.

ההמלצות הרפואיות שניתנות לחולה מבוססות על תצפיות בחולים אחרים שסובלים מהצטברות נוזלים. דוגמאות: חולים הסובלים מאי ספיקת כליות כרונית, אי ספיקת לב שמאלית עם הצטברות נוזלים ברגלים, אי ספיקת לב ימנית עם הצטברות נוזלים בריאות או חולים עם יתר לחץ דם.

הרופא המטפל ימליץ לחולה הסובל ממחלת מנייר על הפחתת המלח במזון וטיפול בתרופות משתנות. יש לציין כי הטיפול הרפואי מורכב, אולם לצורך הבנת ההגיון הרפואי העומד מאחוריו, נציג את הדברים באופן פשוט. הקושי העיקרי אצל חולים הסובלים ממחלת מנייר הוא שלא ניתן לראות באופן ישיר את האוזן הפנימית ולהעריך את מידת הצטברות הנוזלים שם. לכן, לאחר מתן ההמלצות הטיפוליות ויישומן, הרופא אינו יכול לבדוק את מידת ההשפעתן על הנוזלים ונאלץ להסתמך על רמת הסבל כפי שמתאר החולה.

גם אם מצב החולה השתפר, אין זה אומר שכמות הנוזלים באוזן הפנימית פחתה. יתכן שיש קשר בין הטיפול להפחתת נוזלים והשיפור בהרגשה של החולה, ויתכן שהחולה מרגיש יותר טוב למרות שהאוזן הפנימית מלאה בנוזלים. חוסר הקשר בין כמות הנוזלים לתוצאות הטיפוליות יכול להתרחש גם אצל החולים שמרגישים רע, למרות הטיפול להפחתת נוזלים באוזן הפנימית. למרבה הצער, חולים אלה הם הרוב.

נחזור לשאלה: מהי כמות המלח שיש להפחית?

ד"ר שמש זכריה מבי"ח הדסה עין כרם מסביר ש"כמעט בלתי אפשרי לאפס את כמות המלח במזון". הוא נזכר באנקדוטה מהתקופה בה היה סטודנט בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים ומספר "קיבלנו הרצאה על טיפול בחולי כליות עם מהלך כרוני ממנהל המחלקה הנפרולוגית דאז פרופ' צ'צ'קס ז"ל.  כתגובה להצעות הסטודנטים להגיש לחולים אוכל ללא מלח, הוא הסביר מה כן ניתן לתת: אורז מבושל במים מזוקקים...".

מובן שפרופ' צ'צ'קס המנוח אמר את הדברים בדרך הלצה. לא ניתן לאכול אוכל כזה וגם אין צורך. במחלת מנייר מספיק לא לאכול מזון עשיר במלח, כגון: חטיפים עם גרגרי מלח יבש גדולים, פיצוחים מצופים במלח או מזון כבוש במי מלח. אל ההמלצות הללו כדאי לצרף: הימנעות מאלכוהול, עישון, צמצום קפה לכוס ביום, והפחתת גורמים למתח - עד כמה שניתן.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אירית בן צבי

לקריאה נוספת אודות טיניטוס, סחרחורות ומחלת מנייר

Further reading in English about Tinnitus, Vertigo and Dizziness



 


מאמרים נוספים מאת אירית בן צבי
 
הוובוזלות של מונדיאל 2010 והשפעת הרעש על הצופים
20/07/10 | כדורגל
עוד בטרם הפכו הוובוזלות או הווווזלות למפורסמות, חוקרים שהתמחו בטרואמה אקוסטית בחנו את האפקט של קולות רועשים מסוגים שונים על האדם.

השימוש בהגבלות דיאטטיות לחולי טינטון, סחרחורת או מחלת מנייר
05/07/10 | רפואה
מלח, טבק, אלכוהול, קפאין, אספירין ולחץ כלולים ברשימת הגורמים העלולים להגביר טינטון או סחרחורת (ורטיגו). השאלה המתבקשת היא האם הכרחי ליישם את כל המיגבלות באופן אוטומטי?

כיצד יכול חולה הטינטון לעזור לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית
05/07/10 | רפואה
פגישה רפואית יעילה בין חולה הסובל מטינטון (בלעז: טיניטוס) לבין הרופא מתחילה בבית. במידה ואירגנת את המסמכים הרפואיים שלך באופן מסודר, רעננת את זכרונך לגבי ההיסטוריה הרפואית שלך הכוללת בעיות רפואיות מהן הינך סובל, הנסיבות ששבעטיין קיבלת טיפול תרופתי, כירורגי או טיפולים אחרים – הינך מסייע מאוד לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית.

כיצד יש לסווג טינטון והאם הדבר מסייע לטיפול בחולה?
ניתן לסווג טינטון בדרכים רבות. לחלק מהכותרות שבהמשך הכתבה ישנה משמעות מעשית, מבחינת התוכנית הטיפולית, וחלקן נועדו לתאר את המצב הרפואי בלבד. במאמר קצר שלפנינו ננסה לסקור את הדרכים החשובות ביותר לסיווג הטינטון (טיניטוס בלעז).

האם סחרחורות וטינטון עלולים לגרום לפיטורים?
לעיתים גם עובדים וותיקים שנחשבו למסורים ובעלי תפוקה גבוהה עלולים להגיע לנקודה בה הם מפוטרים או מסווגים על ידי המעסיק כעובדים הנמצאים "צעד אחד לפני פיטורין".אחת הסיבות לכך יכולה להיות ירידה משמעותית בתפקוד המקצועי עקב טינטון (צפצופים באוזניים או בראש) או סחרחורות קשים.

האם תרפיה באמצעות בעלי חיים יכולה להקל על הסימפטומים אצל הסובלים מטינטון, סחרחורות או מחלת מנייר?
במשך אלפי שנים אימצו בני האדם בעלי חיים שונים כבני לוויה. כלבים, חתולים, סוסים ובעלי חיים נוספים הפכו לחבריהם הנאמנים של בני האדם בתרבויות רבות. כיום ישנה ספרות רבה העוסקת בתרפיה באמצעות בעלי חיים ונעשה בה שימוש נרחב ככלי עזר לצד טיפולים אחרים בשל האפקט המרגיע שיש לבעלי חיים על האדם.

השאלה עליה ננסה לענות במאמר היא: האם תרפיה באמצעות בע"ח יכולה להקל על הסימפטומים אצל חולים הסובלים מטיניטון, סחרחורות או מחלת מנייר?


הטיפול לטיניטוס על פי הרמב”ם
חולים הסובלים מטיניטוס מתלוננים על תחושת רעש באוזניים או בראש. סימפטום זה הטריד אנשים לאורך כל מהלך ההיסטוריה ומוזכר לראשונה אצל חיל פרעה שרדף אחרי בני ישראל היוצאים ממצרים. רבי משה בן מימון, ובקיצור - הרמב"ם, שהיה מגדולי הרופאים בדורו ומגדולי תלמידי החכמים בכל הדורות, כתב עצות רפואיות לחולים הסובלים מטיניטוס. בגוף המאמר ננסה לברר האם ניתן להפיק מכך תועלת גם כיום?

מהי מידת הפחתת המלח הרצויה במחלת מנייר?
מחלת מנייר מאופיינת על ידי טינטון, סחרחורות, ירידה בשמיעה, תחושת אטימות באזניים והעדר מחלה אחרת שיכולה להסביר את תלונות החולה. המחלה היא אירוע מתמשך עם תקופות סוערות וקשות שבהן ישנם התקפי סחרחורת, ותקופות שקטות לחלוטין או רגיעה יחסית בסימפטומים. אחת ההמלצות הטיפוליות בתקופה הקשה היא הפחתת כמות המלח במזון. השאלה היא מה מידת ההפחתה הרצויה, ועד כמה ניתן לצפות שזה יעזור?

הטיניטוס של הקיסר טיטוס
בתאריך העברי י"ז בתמוז, הבקיע הקיסר הרומאי טיטוס את חומות ירושלים, העמיד פסל (צלם) בבית המקדש השני (“בית שני”). בתאריך העברי ט' באב הוא החל בשריפת בית המקדש. הכיבוש היה מלווה בטבח נוראי שכלל רצח אכזרי של זקנים, נשים וילדים. טיטוס התרברב במעשי הרשע שלו ונענש בכך שסבל מטיניטוס (תחושה של רעש בראש או באוזניים). הסיפור המובא בגמרא כולל השלכות אל אחד הטיפולים הניתנים כיום.

הצייר ההולנדי המפורסם ואן גוך סבל מטיניטוס (רעשים באוזניים): מה ניתן היה לעשות למענו כיום?
הצייר ההולנדי הנודע וינסנט וילם ואן גוך (1853-1890) חתך חלק מאוזנו, צייר דיוקן עצמי עם התחבושת וזמן קצר לאחר מכן ירה בעצמו בחזהו ונפצע אנושות. מילותיו האחרונות לפני מותו, כשאחיו תיאו לצידו, היו "העצבות תימשך לנצח". מה ההסבר להתנהגותו?
"הוא בוודאי השתגע" היא התשובה הרווחת בקרב אלה ששמעו על כריתת האוזן וההתאבדות. למרבה הצער לא נותר תיעוד שיאפשר לנו להבין ישירות מהו מקור הייסורים שעבר ואן גוך, אולם חוקרים שעוסקים בהיסטוריה של הרפואה העלו השערה שמתאימה להתנהגותו לפני מותו.

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI