דף הבית רפואה ובריאות רפואה השימוש בהגבלות דיאטטיות לחולי טינטון, סחרחורת או מחלת מנייר
השימוש בהגבלות דיאטטיות לחולי טינטון, סחרחורת או מחלת מנייר
אירית בן צבי 05/07/10 |  צפיות: 4058

מלח, טבק, אלכוהול, קפאין, אספירין ולחץ כלולים ברשימת הגורמים העלולים להגביר טינטון או סחרחורת (ורטיגו). השאלה המתבקשת היא: האם הכרחי ליישם את כל המיגבלות באופן אוטומטי?

מלח המיועד לתיבול מזון עשוי מקריסטלים המורכבים בעיקר מיוני נתרן וכלוריד ביחס של 1:1. בכימיה, ישנם סוגי מלח רבים, אשר לא ניתן למצוא במטבח המצוי. בבתים פרטיים, מסעדות, בתי מלון ותעשיית המזון ניתן למצוא בעיקר את כלוריד הנתרן כתבלין הנפוץ ביותר.

שימוש מופרז במינרלים אלו עלול לגרום בעיות בריאותיות. המלח בגוף, מעבר לרמה הנורמלית, עלול לגרום לעווית או התכווצות שרירים, סחרחורת מסוג דיזינס וסימפטומים נוספים שקשורים להפרעות אלקטרוליטים. שתיית כמות מים גדולה במהירות מופרזת או קבלת אינפוזיה שמכילה כמות גדולה של מים עם גלוקוז בריכוז של 5% לווריד, יחד עם תצרוכת נמוכה של מלח, עלולה לדלל את כמות הנוזלים בגוף ולגרום ל"שכרון מים" (מים חודרים לתאים וגורמים להם להתנפח).  

צריכה ממושכת ובכמויות גדולות של מלח היא גורם סיכון ללחץ דם גבוה, שבץ ומחלות לב וכלי דם כגון LVH (היפרטרופיה או גדילת יתר של חדר הלב השמאלי) ומחלות לב וכלי דם שאינן קשורות ללחץ דם גבוה, צרבת, אוסטאופורוזיס (ירידה בצפיפות העצם כתוצאה מבריחת סידן), סרטן הקיבה, בצקת, רגרסיה של מחלת כליות, כיב תריסריון וכיב קיבה.

אצל חולים הסובלים ממחלת מנייר ניצפתה הצטברות נוזלים באוזן הפנימית. מחקר ניסיוני הראה שניקוז נוזלים באמצעות ניתוח לא שיפר את הפרוגנוזה (הערכת סיכויי ההחלמה) אצל חולים אלה. גישה שמרנית לטיפול במקרה של חשד לבצקת באוזן הפנימית מוצדקת כיוון שאין לה תופעות לוואי. זה כולל: הגבלה על צריכת מלח ותרופות משתנות. הגבלה מתונה על צריכת מלח פירושה להימנע ממקורות יבשים של מלח כגון: גרעינים מלוחים, בוטנים,שקדים או עוגות מלוחות.

טבק - מוצר צמחי הנימצא בעלים של צמחים רבים. הריכוז הגבוה ביותר של טבק נמצא בעלים של עשב מסוג טבק (סוג ממשפחת הסולניים). אופן הצריכה הפופולרית ביותר של טבק היא באמצעות עישון. רוב הסכנות הבריאותיות וההשפעות השליליות על הלב והריאות כגון: אוטם שריר הלב (MI), מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), נפחת או אמפיזמה (מחלת ריאות), שבץ מוחי, סרטן (ריאה, גרון, פה, לבלב).

בספרות הטבק נחשב כזרז לטינטון. באוקטובר 2007, חלק מחברי קבוצה, שמנתה כמה מאוד עובדים במפעל לטבק בסאות'המפטון והגישה תביעה בגין חירשות שנגרמה במקום העבודה, דיווחו שהם סובלים גם מטינטון.

אלכוהול

קפאין - נמצא במשקאות רבים כמו קפה, תה ומשקאות תוססים. לצרכים תעשייתיים הוא ממוצה מהפולים של צמח הקפה ומהעלים של עשב התה. הקפאין ממריץ את מערכת העצבים המרכזית אצל האדם ויש לו השפעה משתנת אצל צרכנים חדשים של המולקולה. המכניזם שעשוי להיות קשור לסובלים מטינטון הוא הורדה של סף ההתקפים. טינטון יכול להחשב כסוג של התקף שעשוי להגיב לתרופות מסויימות עם דפוס דומה כגון אפילפסיה. קפאין עלול להגביר טינטון, סחרחורת מסוג ורטיגו או סימפטומים של מחלת מנייר.

לפני קבלת ההחלטה להוריד מזון שמכיל קפאין, חשוב לבדוק האם הדבר רלוונטי לחולה הספציפי ומה המנה היומית שעלולה להגביר את הטינטון, הסחרחורת (ורטיגו) או סימפטומים של מחלת מנייר.

אספירין – השם המסחרי של Acetylsalicylic acid. התרופה שימשה לשיכוך כאבים או הורדת חום. לאחר מכן התגלה האפקט האנטי דלקתי שלה. כמו כן נעשה שימוש בתופעת הלוואי של התרופה שמנעה הצטברות של טסיות דם ולכן שימשה להפחתת הנזק מקרישי דם.

ניתן למזער סכנות לאוטם שריר הלב, שבץ מוחי ו-TIA (התקף איסכמי חולף) באמצעות צריכה מונעת של אספירין.

טינטון ודימום במערכת העיכול הם 2 תופעות הלוואי העיקריות. הדימום במערכת העיכול קשור למנגנון של האספירין המונע הצטברות טסיות דם בזכות האפקט שלו שמעכב את ייצור הטרומבוקסאן (האחראי על שפעול פעולת הטסיות ומכווץ כלי דם, ולכן פעילותו העיקרית היא מניעת דימומים). תופעת לוואי קטלנית עלולה להתרחש אצל ילדים או בני נוער מתחת לגיל 19 שקיבלו אספירין להקלת סימפטומים של אבעבועות רוח או דלקת ריאות קרויה: ריי סינדרום (מחלה נדירה הגורמת נזק חמור לכבד ולמוח). אצל מבוגרים מדובר במקרים נדירים מאוד. הסימפטומים הראשונים של מצב זה כוללים חום גבוה, הקאה, עייפות, סיוטי לילה ובלבול או סימפטומיים נפשיים אחרים.

כיום, המנה היומית המומלצת למבוגר נמוכה מאוד, וההסתברות לטינטון כתופעת לוואי הפכה לנדירה. המכניזם הקשור לנזק אינו ידוע. בנ-גנג פנג, שנפינג צ'אן וקסי לין הציעו מכניזם הכולל הפרעה למוליך העיצבי היוצר את החומצה הגלוטמית בכוכליאה (שבלול האוזן) ומבוסס על מחקר בבעלי חיים.

אספירין הוא דוגמה לתרופה שעלולה לגרום טינטון או להגביר את העוצמה של טינטון קיים. ניתן למצוא השפעה כזו אצל יותר מ-260 תרופות שאושרו לשימוש בבני אדם.

לחץ (Stress) – הבעיה הקשה ביותר. כאשר הלחץ או החרדה הם ממקור פנימי ניתן לשלוט ולהתמודד עימם באמצעות ביופידבק, היפנוזה, מדיטציה או תרופות פסיכואטיביות. כאשר הם ממקור חיצוני (אובייקטיבי) כגון: קשיים בחיי נישואין כתוצאה מבן זוג אגרסיבי, מוות של אדם קרוב, אבטלה, מלחמה וכד', הקורבן הוא פסיבי ואינו יכול לעשות הרבה. קל לומר "הפחת או הפחיתי את הלחץ" אך קשה מאוד לבצע זאת הלכה למעשה. 


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אירית בן צבי

לקריאה נוספת אודות טיניטוס, סחרחורות ומחלת מנייר

Further reading in English about Tinnitus, Vertigo and Dizziness



 


מאמרים נוספים מאת אירית בן צבי
 
הוובוזלות של מונדיאל 2010 והשפעת הרעש על הצופים
20/07/10 | כדורגל
עוד בטרם הפכו הוובוזלות או הווווזלות למפורסמות, חוקרים שהתמחו בטרואמה אקוסטית בחנו את האפקט של קולות רועשים מסוגים שונים על האדם.

השימוש בהגבלות דיאטטיות לחולי טינטון, סחרחורת או מחלת מנייר
05/07/10 | רפואה
מלח, טבק, אלכוהול, קפאין, אספירין ולחץ כלולים ברשימת הגורמים העלולים להגביר טינטון או סחרחורת (ורטיגו). השאלה המתבקשת היא האם הכרחי ליישם את כל המיגבלות באופן אוטומטי?

כיצד יכול חולה הטינטון לעזור לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית
05/07/10 | רפואה
פגישה רפואית יעילה בין חולה הסובל מטינטון (בלעז: טיניטוס) לבין הרופא מתחילה בבית. במידה ואירגנת את המסמכים הרפואיים שלך באופן מסודר, רעננת את זכרונך לגבי ההיסטוריה הרפואית שלך הכוללת בעיות רפואיות מהן הינך סובל, הנסיבות ששבעטיין קיבלת טיפול תרופתי, כירורגי או טיפולים אחרים – הינך מסייע מאוד לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית.

כיצד יש לסווג טינטון והאם הדבר מסייע לטיפול בחולה?
ניתן לסווג טינטון בדרכים רבות. לחלק מהכותרות שבהמשך הכתבה ישנה משמעות מעשית, מבחינת התוכנית הטיפולית, וחלקן נועדו לתאר את המצב הרפואי בלבד. במאמר קצר שלפנינו ננסה לסקור את הדרכים החשובות ביותר לסיווג הטינטון (טיניטוס בלעז).

האם סחרחורות וטינטון עלולים לגרום לפיטורים?
לעיתים גם עובדים וותיקים שנחשבו למסורים ובעלי תפוקה גבוהה עלולים להגיע לנקודה בה הם מפוטרים או מסווגים על ידי המעסיק כעובדים הנמצאים "צעד אחד לפני פיטורין".אחת הסיבות לכך יכולה להיות ירידה משמעותית בתפקוד המקצועי עקב טינטון (צפצופים באוזניים או בראש) או סחרחורות קשים.

האם תרפיה באמצעות בעלי חיים יכולה להקל על הסימפטומים אצל הסובלים מטינטון, סחרחורות או מחלת מנייר?
במשך אלפי שנים אימצו בני האדם בעלי חיים שונים כבני לוויה. כלבים, חתולים, סוסים ובעלי חיים נוספים הפכו לחבריהם הנאמנים של בני האדם בתרבויות רבות. כיום ישנה ספרות רבה העוסקת בתרפיה באמצעות בעלי חיים ונעשה בה שימוש נרחב ככלי עזר לצד טיפולים אחרים בשל האפקט המרגיע שיש לבעלי חיים על האדם.

השאלה עליה ננסה לענות במאמר היא: האם תרפיה באמצעות בע"ח יכולה להקל על הסימפטומים אצל חולים הסובלים מטיניטון, סחרחורות או מחלת מנייר?


הטיפול לטיניטוס על פי הרמב”ם
חולים הסובלים מטיניטוס מתלוננים על תחושת רעש באוזניים או בראש. סימפטום זה הטריד אנשים לאורך כל מהלך ההיסטוריה ומוזכר לראשונה אצל חיל פרעה שרדף אחרי בני ישראל היוצאים ממצרים. רבי משה בן מימון, ובקיצור - הרמב"ם, שהיה מגדולי הרופאים בדורו ומגדולי תלמידי החכמים בכל הדורות, כתב עצות רפואיות לחולים הסובלים מטיניטוס. בגוף המאמר ננסה לברר האם ניתן להפיק מכך תועלת גם כיום?

מהי מידת הפחתת המלח הרצויה במחלת מנייר?
מחלת מנייר מאופיינת על ידי טינטון, סחרחורות, ירידה בשמיעה, תחושת אטימות באזניים והעדר מחלה אחרת שיכולה להסביר את תלונות החולה. המחלה היא אירוע מתמשך עם תקופות סוערות וקשות שבהן ישנם התקפי סחרחורת, ותקופות שקטות לחלוטין או רגיעה יחסית בסימפטומים. אחת ההמלצות הטיפוליות בתקופה הקשה היא הפחתת כמות המלח במזון. השאלה היא מה מידת ההפחתה הרצויה, ועד כמה ניתן לצפות שזה יעזור?

הטיניטוס של הקיסר טיטוס
בתאריך העברי י"ז בתמוז, הבקיע הקיסר הרומאי טיטוס את חומות ירושלים, העמיד פסל (צלם) בבית המקדש השני (“בית שני”). בתאריך העברי ט' באב הוא החל בשריפת בית המקדש. הכיבוש היה מלווה בטבח נוראי שכלל רצח אכזרי של זקנים, נשים וילדים. טיטוס התרברב במעשי הרשע שלו ונענש בכך שסבל מטיניטוס (תחושה של רעש בראש או באוזניים). הסיפור המובא בגמרא כולל השלכות אל אחד הטיפולים הניתנים כיום.

הצייר ההולנדי המפורסם ואן גוך סבל מטיניטוס (רעשים באוזניים): מה ניתן היה לעשות למענו כיום?
הצייר ההולנדי הנודע וינסנט וילם ואן גוך (1853-1890) חתך חלק מאוזנו, צייר דיוקן עצמי עם התחבושת וזמן קצר לאחר מכן ירה בעצמו בחזהו ונפצע אנושות. מילותיו האחרונות לפני מותו, כשאחיו תיאו לצידו, היו "העצבות תימשך לנצח". מה ההסבר להתנהגותו?
"הוא בוודאי השתגע" היא התשובה הרווחת בקרב אלה ששמעו על כריתת האוזן וההתאבדות. למרבה הצער לא נותר תיעוד שיאפשר לנו להבין ישירות מהו מקור הייסורים שעבר ואן גוך, אולם חוקרים שעוסקים בהיסטוריה של הרפואה העלו השערה שמתאימה להתנהגותו לפני מותו.

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI