דף הבית חוק ומשפט משפחה משמורת משותפת – בעקבות דיון שנערך בערוץ 1
משמורת משותפת – בעקבות דיון שנערך בערוץ 1
עו"ד איתן קוהלי 23/11/10 |  צפיות: 2577

יותר ויותר נשמע קולם של אבות העומדים על קבלת המשמורת על ילדיהם או על קביעת משמורת משותפת לאב ולאם, באופן שיאפשר לאב מעורבות משמעותית בחיי ילדיו, כדמות מחנכת, תומכת ואוהבת.

עוד בנושא-תשלומי מזונות

לפני כשבוע, במסגרת כתבה ששודרה בתוכנית "פוליטיקה" בערוץ הראשון, הובאו דבריו של עומר פלוטקין, גרוש הנאלץ לשלם מזונות גבוהים, למרות שהוא חולק משמורת משותפת עם אשתו. הסיפור שלו הדגיש את הבעייתיות בקביעת דמי מזונות במקרים כאלה. לפניכם קטע קצר מהתוכנית: עו"ד לדיני משפחה


נקודת המוצא העקרונית לדיון בסוגיה, היא שוויון בין ההורים, כעולה מסעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב 1962, הקובע, כי "ההורים הם האופוטרופסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים".

תפיסה שוויונית זו, היא במידה רבה עקרונית בלבד ולא מוגשמת הלכה למעשה, בעיקר בשל חזקת הגיל הרך, המעוגנת בסעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב 1962, לפיה, במקרה שההורים לא הגיעו לידי הסכם בכל הקשור למשמורת הילדים, רשאי בית המשפט לקבוע את הסדרי המשמורת "ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת".

חזקת הגיל הרך – מאבדת מחוסנה
חזקת הגיל הרך המשתלבת עם תפיסות חברתיות רווחות, לגבי העדיפות הראויה של אימהות על פני אבות בגידול הילדים, הינה בעלת השפעה על המציאות המשפטית בסוגיות של משמורת, ולמעשה מזמינה את בית המשפט להעדיף את האם.

כיום, בעקבות שינויים חברתיים – תרבותיים בכלל, וביחסיהם של אבות וילדים בפרט, נוכח היותם של אבות רבים מעורבים בכל תג ותו בחיי ילדיהם, תוך תרומה מלאה לגידולם וחינוכם של הילדים, מאבדת חזקת הגיל הרך, מחוסנה. מודל המשמורת המשותפת, הוא ביטוי להלך רוחות משתנה זה.

החזקה משותפת של הילדים איננה חפה מקשיים.  קשיים טכניים, כגון מגורים בסמיכות סבירה של ההורים, חלוקת מסגרת זמן של שהות הילדים אצל כל אחד מההורים, וגורל ההחזקה המשותפת במקרה בו אחד ההורים יבחר להינשא בשנית וכיוצ"ב. על כך נוספים קשיים מהותיים, שהרי מטבעם של גירושין, שבני הזוג עוינים זה לזה, ועל מנת לקיים את מודל המשמורת המשותפת, נדרש שיתוף פעולה בין ההורים וכן, כיום, על אף שתחת מודל המשמורת המשותפת, מגדל האב את הילדים ביחד עם האם, מחויב הוא, עדיין, בתשלום מזונות עבור ילדיו, תשלום המועבר לידיה של האם ובמקרים רבים, פוגע הדבר ברווחתו של האב וביכולתו לקיים את ילדיו בכבוד, במסגרת הזמן בה הם מצויים אצלו.

משמורת משותפת מחייבת בעיקרון השוויון

כעו"ד ותיק המתמחה בתחום המעמד האישי, אני סבור, כי המצב הקיים, בו מחד מכלכל האב את ילדיו בעת שהם מצויים עימו, ממשאביו הוא, ללא סיוע או עזרה ומאידך, נדרש לתשלום דמי מזונות, הוא מצב קשה אשר אינו תואם את נקודת המוצא העקרונית, כאמור, של שוויון בין ההורים.  שהרי, בהינתן משמורת משותפת, מן הראוי שההורים יישאו בנטל, במשותף, בהכל מכל וכל.

אדגיש, כי בשים לב לקושי זה, אני מניח, כי גברים רבים, שמאוד היו מעוניינים לקבל משמורת ולו משותפת על ילדיהם, נמנעים מלעשות כן, מחשש שלא יעמדו בנטל הכלכלי. מציאות זו, ראוי לה שתשונה בחקיקה, אשר תעלה בקנה אחד עם השינויים והתמורות, שפוקדים את החברה הישראלית, בוודאי בעשור האחרון.

עם זאת, ישנם מקרים, שמעורבותו של האב בחייהם של הילדים היא נדרשת והכרחית. במקרים בהם, מציג האב דרישה למשמורת על ילדיו, אם באופן מוחלט ואם תחת מודל של משמורת משותפת, פונות ערכאות המשפט לקבל חוות דעתם של גורמים מקצועיים, טרם יכריעו בשאלת המשמורת.

סיפור מקרה

כזה הוא המקרה הבא, אחד מיני רבים, בו פנה אב אחראי ומסור אל משרד עו"ד לדיני משפחה איתן קוהלי. האב דרש לקבל משמורת על בנו הצעיר, בטענה שהתנהלות האם ובחירותיה, מעידות, כי היא אינה ראויה ואינה מתאימה לגדל את הילד, כהורה משמורן.

משרד עו"ד איתן קוהלי המליץ במקרה זה, לעתור לבית הדין הרבני וכך היה. בפני בית הדין הרבני, התקיימו הליכים מורכבים וארוכים, במהלכם עמד משרד עו"ד קוהלי על זכויותיו של האב והדגיש את היות האב, מאז ומתמיד, ההורה הפעיל, בכל הקשור לטיפול בילד, הדמות היציבה והמחנכת בחייו של הבן הצעיר.

בית הדין הרבני, התייחס בכובד ראש לטיעוניו של משרד עו"ד קוהלי, וראה בסוגית משמורת הקטין, שאלה שההכרעה בה אינה פשוטה כלל ועיקר ועל כן קבע מנגנון מקצועי של מומחים, שייתן חוות דעתו והמלצותיו.

סוף דבר, בית הדין הרבני קיבל את עמדת האב, באמצעות משרד עו"ד קוהלי, והקנה לאב משמורת על הקטין, עם הסדרי ראייה רחבים לאם.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עו"ד איתן קוהלי

איתן קוהלי משרד עורכי דין,
עו"ד לדיני משפחה, מגשר מוסמך ובורר

לפרטים נוספים -
http://kohali.co.il/



 


מאמרים נוספים מאת עו"ד איתן קוהלי
 
דיני משפחה - מהו צו הגנה?
03/06/13 | משפחה
צו הגנה הוא ניסיון חוקי למנוע אלימות במשפחה והוא ניתן על ידי בית משפט. במאמר הקרוב נפרט מתי ניתן צו הגנה לשם מה הוא ניתן וכיצד הוא מתקשר לסיפור שלפנינו.

עורך דין לדיני משפחה על הקריטריונים לקביעת מזונות
04/04/13 | משפחה
ישנן שתי הבחנות בסיסיות עליהן מסתמך בית הדין בקביעת המזונות לילדים. ההבחנה הראשונה מתייחסת לצרכיו ההכרחיים אל מול הצרכים הנוספים ואילו ההבחנה השנייה מתייחסת לטווח גילאי הילד

דיני משפחה - החוק כנגד הגירה לחו"ל עם הילדים
15/02/13 | משפחה
בעת הגלובליזציה המודרנית, אפשרות של הגירה ממדינה למדינה היא אפשרות פשוטה עבור אזרחי רוב המדינות. העידן המודרני פותח אפשרויות נרחבות של פיתוח קריירה בינלאומית, שטומנת בתוכה מעבר למדינה אחרת.

התאמת הדין למציאות החיים המשתנה: תשלום מזונות ע"י האם
31/07/12 | משפחה
בתקופה האחרונה, נראה כי מערכת המשפט בישראל עושה צעדים תקדימיים רבים לקירוב השוויון בין המינים בעיני החוק. אחת ההחלטות החשובות בתחום זה, הינה תשלום מזונות על ידי האם, כאשר האב הוא המשמורן.

משמורת משותפת ומזונות - כיצד שומרים על טובת הילדים?
08/02/12 | משפחה
משמורת משותפת הנו הסדר משפטי הקובע אחריות הורית משותפת של שני הורים החיים בנפרד ונושאים ביחד בעול גידול ילדיהם, תוך חלוקת זמני הורות שוויונית ונשיאה בהוצאות הילדים באופן שווה.

ילד מרדן? בית המשפט עשוי לפסוק הקטנת מזונות או הפחתתם
25/09/11 | משפחה
ביום 14/02/2011 פרסמנו מאמר המסביר את המושגים "ניכור הורי" ו"בן מרדן" ועמדנו על המשמעויות שעלולות לנבוע בנסיבות בהן ילד הוא בבחינת בן מרדן, היינו, אינו חפץ בשמירה על קשר עם אביו המחויב כלפיו בתשלום דמי המזונות, אינו מקיים את הסדרי הראיה עמו ואף נוהג כלפיו בדרך עולבת ופוגעת. בין היתר ציינו, כי במקרים קיצוניים, יכול בית המשפט להטיל על בן מרדן סנקציה בדמות הפחתה או ביטול של דמי המזונות להם זכאי הקטין מאביו.

האם פניה לגישור עשויה להועיל גם לכם
27/08/11 | משפחה
אם וכאשר קיבלתם את ההחלטה להיפרד – עומדות בפניכם שתי אפשרויות: האחת, לפנות לערכאות המשפט – בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני – לשם בירור המחלוקות והכרעתן.

מהן הסיבות לעריכת הסכם ממון (מבלוג של עו"ד לדיני משפחה)
24/05/11 | משפחה
התרגשות לפני החתונה, מחשבות תמימות על בית עם גדר לבנה וילדים המתרוצצים עם הכלב בחצר… מי מאתנו לא שקע במחשבות על אידיליה משפחתית ורעיון של להזדקן יחד עם אהובינו? אך מציאות חיינו, מוכיחה פעם אחר פעם שנישואין זה לא תמיד לנצח ותופעות של נישואין בגיל מאוחר או אף נישואים שניים, שלישיים וכו', הפכו לתופעה מוכרת בנוף הישראלי.

עורך דין לצוואה על עילות לפסילת צוואה
12/05/11 | ירושה
צוואה היא הדרך הבטוחה והיעילה ביותר לממש את רצון הנפטר במלואו לאחר לכתו. צוואה המנוסחת בצורה שלא משתמעת לשני פנים, בנויה בצורה נכונה, יש בה לחסוך סכסוכים בין יורשים, ואף לחסוך זמן יקר והתדיינות משפטית מיותרת. בטרם הכנת צוואה, חשוב לדעת שבחוק קיימות עילות לפסילת הצוואה, חשוב להכיר את הפירצות ולוודא שאינן קיימות בצוואה שהכנתם.

זכויותיהם של ידועים בציבור לעיזבון (מהבלוד של עו"ד לצוואה)
כיום חיים בישראל כמאה אלף בני אדם, המנהלים משק בית משותף האחד עם השני, וזאת מבלי לבוא במוסד הנישואין. מעמדם המשפטי של כ-50% מאותם הזוגות הינו מעמד של ידועים בציבור – הווה אומר מערכת יחסים בעלת תוקף משפטי לכל דבר, אך כזו הנעדרת כתובה וחופה. במאמר שלפניכם נתייחס לזכויותיו של מי שמוגדר ידוע בציבור בעיזבון במקרה של פטירתו של אחד מבני הזוג.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI