דף הבית חוק ומשפט משפחה מה פירושם של המושגים "ניכור הורי" ו"בן מרדן" ?
מה פירושם של המושגים "ניכור הורי" ו"בן מרדן" ?
עו"ד איתן קוהלי 15/02/11 |  צפיות: 2757

חווית הגירושין, היא חוויה קשה עד בלתי נסבלת עבור כל הצדדים. חיים שלווים שפתאום מתהפכים, שגרה שנשברת ומי שחווה את זה בצורה הכי כואבת, הינם הילדים שפעמים רבות חשים אשמה ואחריות לפירוק המשפחה. כל זה מאפשר קרקע פורייה לשתי תופעות שליליות – הניכור ההורי והבן המרדן, בתופעות אלה נעסוק במאמר שלפניכם. מאת:עורך דין לגירושין, עורך דין לדיני משפחה, עו"ד לגירושין,איתן קוהלי


"הניכור ההורי": שאלת המשמורת היא בין המרכזיות העולות בהליך הגירושין, כאשר לזוג יש ילדים משותפים. פעמים רבות שני ההורים מעוניינים במשמורת על ילדיהם או טוענים כך על מנת לקבל הקלות אחרות בהליך, כמו מזונות מופחתים או זכויות בדירה המשותפת. על מנת להשיג את המטרה ה"מיוחלת", רבים מההורים לא בוחלים במניפולציות שונות ומגייסים את הילדים לצידם וכך גורמים לניתוק הקשר עם ההורה השני, תופעה הידועה כ"ניכור הורי". זהו מצב שבו הילדים מתנכרים לאחד ההורים ללא הצדקה, מפתחים תחושה של תיעוב, שנאה וכעס עקב היותם מגויסים על ידי ההורה השני. בתי המשפט לענייני משפחה בארץ, מכירים בתופעה יותר ויותר, עקב חומרתה ומנסים, בכלים הקיימים לרשותם, להתמודד עמה.

"בן מרדן": הלכות המשפט העברי קובעות כי ילד שאינו חפץ בשמירה על קשר עם ההורה המחויב בתשלום דמי המזונות שלו, ואף אינו מקיים את הסדרי הראייה עליהם סיכמו ההורים או שנקבעו ע"י בית המשפט או בית הדין, הינו בבחינת "בן מרדן". זהו סטטוס משפטי ייחודי שעליו יכול להכריז בית המשפט או בית הדין, כמובן בהינתן כל התנאים שהוזכרו לעיל. ישנו סייג להכרזה כ"בן מרדן" לילדים שטרם מילאו להם 6 שנים.

שתי התופעות חמורות ופוגעות הן בילד והן בהורה. פעמים רבות הן מתבטאות בגינויים מילוליים ואף בביטוי אלימות פיזית מצדו של הילד. ישנם מקרים בהם התופעה נגרמת מבלי שתהיה בפועל הסתה של אחד ההורים ביחס להורה השני, אך ברוב המקרים היא נגרמת במישרין כתוצאה מההסתה. בניסיון להתמודד עם הבעיה, בתי משפט מטילים סנקציות על הורים מסיתים ואף על "בן מרדן". הסנקציות הקיימות הן קנס כספי או סנקציות אחרות המושתות על ההורה המסית ובמקרים קיצוניים אף הפחתה או ביטול דמי המזונות להם זכאי הקטין. חשוב להדגיש, כי מדובר בסיטואציה רגישה במיוחד וערכאות המשפט עושות בכלים העומדים לרשותן שימוש בזהירות יתרה ורק במקרים קיצוניים, כך למשל ביטול מזונותיו של "בן מרדן" יעשה רק בכפוף לכך, שההורה המשמורן מסוגל לדאוג לצרכיו ורווחתו גם ללא דמי המזונות.
עם זאת, חשוב להדגיש, כי בתי המשפט בארץ מתחילים להיות יותר ויותר מודעים לקיום התופעה ואף לא בוחלים להטיל סנקציות, כאשר הצדק דורש זאת. לכן חשוב לשמר יחסים תקינים בין הילדים להוריהם, ולהפנות לסיוע מקצועי מקום שהדבר דרוש, במקביל וככל שהיתה הכרזה בנסיבות מסויימות על ילד כ"בן מרדן" ויחסי הילד וההורה המנוכר משתפרים, ראוי לפעול להשבת המצב למסלולו התקין.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עו"ד איתן קוהלי

איתן קוהלי משרד עורכי דין,
עו"ד לדיני משפחה, מגשר מוסמך ובורר

לפרטים נוספים -
http://kohali.co.il/



 


מאמרים נוספים מאת עו"ד איתן קוהלי
 
דיני משפחה - מהו צו הגנה?
03/06/13 | משפחה
צו הגנה הוא ניסיון חוקי למנוע אלימות במשפחה והוא ניתן על ידי בית משפט. במאמר הקרוב נפרט מתי ניתן צו הגנה לשם מה הוא ניתן וכיצד הוא מתקשר לסיפור שלפנינו.

עורך דין לדיני משפחה על הקריטריונים לקביעת מזונות
04/04/13 | משפחה
ישנן שתי הבחנות בסיסיות עליהן מסתמך בית הדין בקביעת המזונות לילדים. ההבחנה הראשונה מתייחסת לצרכיו ההכרחיים אל מול הצרכים הנוספים ואילו ההבחנה השנייה מתייחסת לטווח גילאי הילד

דיני משפחה - החוק כנגד הגירה לחו"ל עם הילדים
15/02/13 | משפחה
בעת הגלובליזציה המודרנית, אפשרות של הגירה ממדינה למדינה היא אפשרות פשוטה עבור אזרחי רוב המדינות. העידן המודרני פותח אפשרויות נרחבות של פיתוח קריירה בינלאומית, שטומנת בתוכה מעבר למדינה אחרת.

התאמת הדין למציאות החיים המשתנה: תשלום מזונות ע"י האם
31/07/12 | משפחה
בתקופה האחרונה, נראה כי מערכת המשפט בישראל עושה צעדים תקדימיים רבים לקירוב השוויון בין המינים בעיני החוק. אחת ההחלטות החשובות בתחום זה, הינה תשלום מזונות על ידי האם, כאשר האב הוא המשמורן.

משמורת משותפת ומזונות - כיצד שומרים על טובת הילדים?
08/02/12 | משפחה
משמורת משותפת הנו הסדר משפטי הקובע אחריות הורית משותפת של שני הורים החיים בנפרד ונושאים ביחד בעול גידול ילדיהם, תוך חלוקת זמני הורות שוויונית ונשיאה בהוצאות הילדים באופן שווה.

ילד מרדן? בית המשפט עשוי לפסוק הקטנת מזונות או הפחתתם
25/09/11 | משפחה
ביום 14/02/2011 פרסמנו מאמר המסביר את המושגים "ניכור הורי" ו"בן מרדן" ועמדנו על המשמעויות שעלולות לנבוע בנסיבות בהן ילד הוא בבחינת בן מרדן, היינו, אינו חפץ בשמירה על קשר עם אביו המחויב כלפיו בתשלום דמי המזונות, אינו מקיים את הסדרי הראיה עמו ואף נוהג כלפיו בדרך עולבת ופוגעת. בין היתר ציינו, כי במקרים קיצוניים, יכול בית המשפט להטיל על בן מרדן סנקציה בדמות הפחתה או ביטול של דמי המזונות להם זכאי הקטין מאביו.

האם פניה לגישור עשויה להועיל גם לכם
27/08/11 | משפחה
אם וכאשר קיבלתם את ההחלטה להיפרד – עומדות בפניכם שתי אפשרויות: האחת, לפנות לערכאות המשפט – בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני – לשם בירור המחלוקות והכרעתן.

מהן הסיבות לעריכת הסכם ממון (מבלוג של עו"ד לדיני משפחה)
24/05/11 | משפחה
התרגשות לפני החתונה, מחשבות תמימות על בית עם גדר לבנה וילדים המתרוצצים עם הכלב בחצר… מי מאתנו לא שקע במחשבות על אידיליה משפחתית ורעיון של להזדקן יחד עם אהובינו? אך מציאות חיינו, מוכיחה פעם אחר פעם שנישואין זה לא תמיד לנצח ותופעות של נישואין בגיל מאוחר או אף נישואים שניים, שלישיים וכו', הפכו לתופעה מוכרת בנוף הישראלי.

עורך דין לצוואה על עילות לפסילת צוואה
12/05/11 | ירושה
צוואה היא הדרך הבטוחה והיעילה ביותר לממש את רצון הנפטר במלואו לאחר לכתו. צוואה המנוסחת בצורה שלא משתמעת לשני פנים, בנויה בצורה נכונה, יש בה לחסוך סכסוכים בין יורשים, ואף לחסוך זמן יקר והתדיינות משפטית מיותרת. בטרם הכנת צוואה, חשוב לדעת שבחוק קיימות עילות לפסילת הצוואה, חשוב להכיר את הפירצות ולוודא שאינן קיימות בצוואה שהכנתם.

זכויותיהם של ידועים בציבור לעיזבון (מהבלוד של עו"ד לצוואה)
כיום חיים בישראל כמאה אלף בני אדם, המנהלים משק בית משותף האחד עם השני, וזאת מבלי לבוא במוסד הנישואין. מעמדם המשפטי של כ-50% מאותם הזוגות הינו מעמד של ידועים בציבור – הווה אומר מערכת יחסים בעלת תוקף משפטי לכל דבר, אך כזו הנעדרת כתובה וחופה. במאמר שלפניכם נתייחס לזכויותיו של מי שמוגדר ידוע בציבור בעיזבון במקרה של פטירתו של אחד מבני הזוג.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI