דף הבית חברה, פוליטיקה ומדינה איכות הסביבה אי-גרין e-green.co.il מציגה: על פסולת אלקטרונית וסרטן
אי-גרין e-green.co.il מציגה: על פסולת אלקטרונית וסרטן
ליאור פולק 21/02/12 |  צפיות: 3458

מחקר בין-לאומי חדש מגלה כי חשיפה לפסולת אלקטרונית עשויה להוביל לנזקים בריאותיים בלתי הפיכים, כגון: מחלות לב וכלי דם (cardiovascular ), נזק למטען הגנטי (DNA) ולגידולים סרטניים.    פסולת אלקטרונית מוגדרת כמוצרי אלקטרוניקה שהסתיים השימוש בהם: טלויזיות, מחשבים, מסכי מחשב, מדפסות, טלפונים ניידים, סורקים ועוד.


המחקר מראה כי פסולת אלקטרונית נטושה משחררת חומרים מזהמים שונים (בעיקר כספית, נחושת ובריליום) הנספגים באוויר ומגיעים דרכו אל גוף האדם ומסבים את הנזקים הנדונים.  תופעה זו הוכחה ע"י בחינת שינויים בתאי האפיתל בריאות הנבדקים בקרב אוכלוסייה שחיה בקרבת מרבץ גדול של פסולת אלקטרונית.


המחקר מוצא קשר בין חשיפה לפסולת אלקטרונית לבין דלקות שונות בריאות היכולות להביא לשינוי בהרכב המטען הגנטי ((DNA היכול להביא להתפתחות גידולים סרטניים או למחלות לב וכלי דם.   המחקר קובע כי בהזנחת פסולת אלקטרונית בטבע או בהעסקת עובדים בפירוק הפסולת ללא מיגון מתאים, יש סיכון חיי אדם ממדרגה ראשונה, ולכן יש לעצור התנהלויות מסוג זה לאלתר.


יש לציין,כי פירוק פסולת אלקטרונית מהווה ענף כלכלי בהיקף בלתי מבוטל בתת היבשת ההודית ובסין העממית, המפרנס מיליוני עובדים בכל אחת מן המדינות.  זאת לצד אינטרס ברור של המדינות המפותחות ושל חברות האלקטרוניקה הפועלות בהן, להיפטר בכל דרך מן הפסולת האלקטרונית, בין היתר ע"י ייצוא הפסולת אל המדינות המתפתחות.  כך נוצר מצב של תיאום אינטרסים המאפשר סביבה נקייה במדינות המפותחות ופרנסה למיליונים במדינות המתפתחות.
בשנים האחרונות התפתחה מודעות במדינות המפותחות לגבי האבסורד שבייצוא פסולת אלקטרונית אל המדינות המתפתחות, והצעות חוק שונות הועלו ואף נחקקו לקידום פירוק הפסולת באופן מבוקר ללא צורך לייצא אותה למדינות המתפתחות.  יחד עם זאת, תהליך פיתוח המודעות לצד נקיטת צעדים בשטח מצוי עדיין בראשיתו ועדיין רוב הפסולת האלקטרונית עושה את דרכו למשקים המתפתחים באסיה.


לקריאה נוספת: אי-גרין http://e-green.co.il


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 ליאור פולק


 


מאמרים נוספים מאת ליאור פולק
 
אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: אישור החוק למחזור פסולת אלקטרונית
מזל טוב! הצעת החוק למחזור פסולת אלקטרונית עברה בקריאה ראשונה בכנסת בתאריך 19.2.12. החוק מגדיר את היצרנים והיבואנים של מוצרי אלקטרוניקה כאחראים לאיסוף המכשירים עם סיום השימוש בהם והעברתם למחזור או לשימוש מחדש. עד עתה עשתה מרבית הפסולת האלקטרונית את דרכה אל מאגרי האשפה הרגילים, הווה אומר שפסולת זו לא עברה מחזור או השמשה מחדש.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: מטרת חוק הפחתת פסולת אלקטרונית.
בארץ נוצרת פסולת בהיקף של כ-6 מיליון טונות בשנה: כ-5 מיליון טונות של פסולת עירונית (של משקי בית) ומיליון טונות של פסולת תעשייתית. משמעות הדבר היא כי כל תושב מייצר כ-1.5 ק"ג פסולת ביום. בשנים האחרונות כמות הפסולת הנוצרת גדלה מדי שנה בכ-4% ומגמה זו צפויה להימשך בעתיד הנראה לעין.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: חובות היצרן והיבואן בחוק להפחתת פסולת אלקטרונית
החוק להפחתת פסולת אלקטרונית מטיל על היצרנים ועל היבואנים של מכשור אלקטרוני את האחריות לבצע מחזור של מכשור שהסתיים השימוש בו. האחריות של היצרן מתקיימת כאשר המדובר בייצור בתחומי ישראל ואילו האחריות של היבואן מתקיימת כאשר המדובר במכשור תוצרת חוץ.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: 8 עובדות על פסולת אלקטרונית
פסולת אלקטרונית היא מכשור אלקטרוני היוצא משימוש: מחשבים,מדפסות, טלפונים ניידים,נגני מדיה, טלויזיות, מקררים, תנורים ועוד. הפסולת האלקטרונית הבעייתית ביותר מבחינה אקולוגית מקורה במסכי מחשב ובטלויזיות.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: האו"ם קרוב להשלמת האיסור על יצוא פסולת אלקטרונית מהמערב
האו"ם מצוי כעת צעד אחד קרוב יותר לעבר יישום האיסור על ייצוא של פסולת אלקטרונית בין המדינות המפותחות לעולם המתפתח.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: מזל טוב! חוק להפחתת פסולת אלקטרונית בישראל
יום ה- 19.2.2012 ייזכר אצל שוחרי איכות הסביבה בישראל כארוע מכונן במאבקם לקידום איכות הסביבה בישראל. ביום זה העבירה ממשלת ישראל חוק להפחת פסולת אלקטרונית. משמעות החוק היא כי האחריות לפינוי מרוכז ומיחזור פסולת אלקטרונית מוטל על יבואני המכשור האלקטרוני. המדובר בעיקר במחשבים, טלוויזיות, מסכים, מדפסות, טלפונים ניידים ואף מצברים.

אי-גרין e-green.co.il מציגה: מה מסוכן כל-כך בפסולת אלקטרונית?
עניין הפסולת האלקטרונית, אותם מכשירי חשמל היוצאים משימוש ונזרקים כלאחר יד אל האשפה, מעורר דאגה בקרב מומחי איכות סביבה באופן גובר והולך במהלך עשרות השנים האחרונות. זאת ועוד, קיימת מגמה של חברות אלקטרוניקה למחזר מוצרים ישנים באופן חלקי, שבו הן מפיקות את החלקים היקרים מתוך המוצרים הישנים, ואילו את שאר החלקים הן זורקות למזבלה הקרובה.

אי-גרין (http://e-green.co.il) מציגה: מה נשתנתה הפסולת האלקטרונית מכל הפסולות?
אין עוררין כי השלכת פסולת אלקטרונית מהווה מטרד סביבתי ופגם מוסרי: יצרניות המכשירים האלקטרוניים משווקות את מרכולתן לצרכנים, אלה עושים בהם שימוש של מספר שנים ולבסוף משליכים אותם אל פח האשפה. אך מה קורה לציוד האלקטרוני שנזרק חודש לאחר מכן? שנה? עשור?

אי-גרין e-green.co.il מציגה: על פסולת אלקטרונית וסרטן
מחקר בין-לאומי חדש מגלה כי חשיפה לפסולת אלקטרונית עשויה להוביל לנזקים בריאותיים בלתי הפיכים, כגון: מחלות לב וכלי דם (cardiovascular ), נזק למטען הגנטי (DNA) ולגידולים סרטניים. פסולת אלקטרונית מוגדרת כמוצרי אלקטרוניקה שהסתיים השימוש בהם: טלויזיות, מחשבים, מסכי מחשב, מדפסות, טלפונים ניידים, סורקים ועוד.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI