דף הבית חברה, פוליטיקה ומדינה איכות הסביבה אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: חובות היצרן והיבואן בחוק להפחתת פסולת אלקטרונית
אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: חובות היצרן והיבואן בחוק להפחתת פסולת אלקטרונית
ליאור פולק 07/03/12 |  צפיות: 4018

החוק להפחתת פסולת אלקטרונית מטיל על היצרנים ועל היבואנים של מכשור אלקטרוני את האחריות לבצע מחזור של מכשור שהסתיים השימוש בו. האחריות של היצרן מתקיימת כאשר המדובר בייצור בתחומי ישראל ואילו האחריות של היבואן מתקיימת כאשר המדובר במכשור תוצרת חוץ.

 

החוק קובע כי במקרה של יצרן או יבואן קטן, לא תחול החובה לבצע איסוף ומחזור, אך תחול חובת תשלום היטל למדינה (שתבצע את האיסוף והמחזור). טיפול בפסולת ציוד אלקטרוני יידרש בהיקף של לפחות 65% מסך היקף השיווק השנתי של היצרן או היבואן. כלומר: אם היצרן או היבואן מוכר סחורה במשקל של 100 טונות בשנה, הוא יידרש למחזר ציוד שהסתיים השימוש בו במשקל של לפחות 65 טונות.

 

זאת ועוד, חוק הפחתת פסולת אלקטרונית קובע, כי היצרן או היבואן ימחזרו עד 80% מהפסולת שתיאסף, ואת היתר יהיה עליה להעביר לשימוש חוזר בקהילה, בין היתר ע"י תיקון המכשירים ומכירתם ביד שנייה. עקרון זה בא לעודד שימוש מחדש בציוד אלקטרוני מתיישן, שהוא התרחיש הטוב ביותר להתמודדות עם ציוד אלקטרוני מתיישן.

 

נשאלת השאלה, איך ידווחו היצרנים והיבואנים על פעילות המחזור שלהם. החוק קובע כי מדי שנה ידווחו היצרנים והיבואנים למדינה על היקף המכירות שלהם, בהיבטי כמות ומשקל. מתוך כך, הם יידרשו לדווח על היקף המחזור המבוצע באותה שנה ולהוכיח כי עמדו ביעד של 65% מחזור.

 

החוק גם מגדיר כי כל יצרן ויבואן יחויבו להכין "מדריך לממחזר" שיפרט את המבנה הפיזיקלי והכימי של המוצר, ויקל על הגורם הממחזר לבצע מחזור מהיר וחסר סיכונים. מעבר לכך, מדריך כזה יקל לבצע השמשה מחדש של המכשור האלקטרוני לטובת צרכנים יד שנייה.

 

החוק מחייב את היצרנים והיבואנים ליצור איגוד שיטפל מקצועית בתהליכי המחזור או ההשמשה מחדש. המשמעות היא כי יקום איגוד שיספק במרוכז את תהליכי איסוף הפסולת האלקטרונית ואת תהליכי המחזור או ההשמשה מחדש. מטרת האיגוד תהיה למנוע מכל יצרן או יבואן להתמודד פרטנית עם נושא הטיפול בפסולת.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 ליאור פולק


 


מאמרים נוספים מאת ליאור פולק
 
אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: אישור החוק למחזור פסולת אלקטרונית
מזל טוב! הצעת החוק למחזור פסולת אלקטרונית עברה בקריאה ראשונה בכנסת בתאריך 19.2.12. החוק מגדיר את היצרנים והיבואנים של מוצרי אלקטרוניקה כאחראים לאיסוף המכשירים עם סיום השימוש בהם והעברתם למחזור או לשימוש מחדש. עד עתה עשתה מרבית הפסולת האלקטרונית את דרכה אל מאגרי האשפה הרגילים, הווה אומר שפסולת זו לא עברה מחזור או השמשה מחדש.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: מטרת חוק הפחתת פסולת אלקטרונית.
בארץ נוצרת פסולת בהיקף של כ-6 מיליון טונות בשנה: כ-5 מיליון טונות של פסולת עירונית (של משקי בית) ומיליון טונות של פסולת תעשייתית. משמעות הדבר היא כי כל תושב מייצר כ-1.5 ק"ג פסולת ביום. בשנים האחרונות כמות הפסולת הנוצרת גדלה מדי שנה בכ-4% ומגמה זו צפויה להימשך בעתיד הנראה לעין.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: חובות היצרן והיבואן בחוק להפחתת פסולת אלקטרונית
החוק להפחתת פסולת אלקטרונית מטיל על היצרנים ועל היבואנים של מכשור אלקטרוני את האחריות לבצע מחזור של מכשור שהסתיים השימוש בו. האחריות של היצרן מתקיימת כאשר המדובר בייצור בתחומי ישראל ואילו האחריות של היבואן מתקיימת כאשר המדובר במכשור תוצרת חוץ.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: 8 עובדות על פסולת אלקטרונית
פסולת אלקטרונית היא מכשור אלקטרוני היוצא משימוש: מחשבים,מדפסות, טלפונים ניידים,נגני מדיה, טלויזיות, מקררים, תנורים ועוד. הפסולת האלקטרונית הבעייתית ביותר מבחינה אקולוגית מקורה במסכי מחשב ובטלויזיות.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: האו"ם קרוב להשלמת האיסור על יצוא פסולת אלקטרונית מהמערב
האו"ם מצוי כעת צעד אחד קרוב יותר לעבר יישום האיסור על ייצוא של פסולת אלקטרונית בין המדינות המפותחות לעולם המתפתח.

אי-גרין (e-green.co.il) מציגה: מזל טוב! חוק להפחתת פסולת אלקטרונית בישראל
יום ה- 19.2.2012 ייזכר אצל שוחרי איכות הסביבה בישראל כארוע מכונן במאבקם לקידום איכות הסביבה בישראל. ביום זה העבירה ממשלת ישראל חוק להפחת פסולת אלקטרונית. משמעות החוק היא כי האחריות לפינוי מרוכז ומיחזור פסולת אלקטרונית מוטל על יבואני המכשור האלקטרוני. המדובר בעיקר במחשבים, טלוויזיות, מסכים, מדפסות, טלפונים ניידים ואף מצברים.

אי-גרין e-green.co.il מציגה: מה מסוכן כל-כך בפסולת אלקטרונית?
עניין הפסולת האלקטרונית, אותם מכשירי חשמל היוצאים משימוש ונזרקים כלאחר יד אל האשפה, מעורר דאגה בקרב מומחי איכות סביבה באופן גובר והולך במהלך עשרות השנים האחרונות. זאת ועוד, קיימת מגמה של חברות אלקטרוניקה למחזר מוצרים ישנים באופן חלקי, שבו הן מפיקות את החלקים היקרים מתוך המוצרים הישנים, ואילו את שאר החלקים הן זורקות למזבלה הקרובה.

אי-גרין (http://e-green.co.il) מציגה: מה נשתנתה הפסולת האלקטרונית מכל הפסולות?
אין עוררין כי השלכת פסולת אלקטרונית מהווה מטרד סביבתי ופגם מוסרי: יצרניות המכשירים האלקטרוניים משווקות את מרכולתן לצרכנים, אלה עושים בהם שימוש של מספר שנים ולבסוף משליכים אותם אל פח האשפה. אך מה קורה לציוד האלקטרוני שנזרק חודש לאחר מכן? שנה? עשור?

אי-גרין e-green.co.il מציגה: על פסולת אלקטרונית וסרטן
מחקר בין-לאומי חדש מגלה כי חשיפה לפסולת אלקטרונית עשויה להוביל לנזקים בריאותיים בלתי הפיכים, כגון: מחלות לב וכלי דם (cardiovascular ), נזק למטען הגנטי (DNA) ולגידולים סרטניים. פסולת אלקטרונית מוגדרת כמוצרי אלקטרוניקה שהסתיים השימוש בהם: טלויזיות, מחשבים, מסכי מחשב, מדפסות, טלפונים ניידים, סורקים ועוד.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI