ירושה על פי חוק
ישראל היא מדינת חוק, משמע החיים השגרתיים ומצבי החרום מוגדרים באמצעות החוק, ועל פיו יש לפעול. החקיקה בארץ הינה רחבה ונוגעת לתחומי חיים שונים, תוך שמירה על ערכי הדמוקרטיה, חרויות וזכויות הפרט והאזרח, אך בהתחשב באינטרס הלאומי ובטובת המדינה.
מדינת ישראל רואה לנכון כי יש להסדיר גם את נושא הירושה בחוק. מובן שכל מקרה לגופו, אבל החוק בא ליצור בסיס משותף לכלל האזרחים כיצד יש להתייחס לנושא העיזבון. החוק נקרא חוק הירושה או צו הירושה, נחקק בשנת 1965, תשכ"ה. החוק מצהיר על זכויות היורשים, זהותם וחלקם היחסי בעיזבון של המנוח. צו הירושה מצהיר על זכות היורשים החוקיים, אך הוא אינו יוצר את זכותם המהותית. החוק פורט מי כשיר להיות יורש- החוק אף מחלק את הסעיף לבני אדם ( מי שהרע במזיד למוריש- לא כשיר לירוש, לדוגמא ) ולתאגידים.
" לאחר מות המוריש וכל עוד לא חולק העזבון, רשאי יורש, בהסכם שבכתב, להעביר או לשעבד את חלקו בעזבון, כולו או מקצתו, ורשאים נושי היורש לעקל חלקו בעזבון. העברה ושעבוד כאמור מצד קטין ומצד מי שהוכרז פסול-דין טעונים אישור בית המשפט." (סעיף 7 בחוק הירושה )
חוק הירושה קובע כי היורשים הינם בני המשפחה של המנוח (ילדיו וילדיהם, הוריו וילדיהם ) ובן הזוג שהיה עם המנוח טרם הפטירה. בנושא זה הוכנס תיקון בחוק מספר פעמים, כשהאחרון היה בשנת 1984.
החוק אינו פשוט להבנה ולכן מומלץ לפנות לעורך דין ירושה- ליישוב הנושא הרגיש הנ"ל.
כמו כן החוק נוגע לזכות הירישה של המדינה לרכוש העיזבון. "מה שירשה המדינה לפי סעיף זה ישמש למטרות חינוך, מדע, בריאות וסעד, אולם רשאי שר האוצר להעניק מנכסי העזבון או לשלם, בתחום שוויים של נכסי העזבון שהגיעו לידי המדינה אחרי סילוק חובות העזבון, תשלום חד-פעמי או תשלומים חוזרים" (סעיף 17 ב בחוק הירושה).
באם הימצא צוואה הנכתבה בידי המנוח המוריש- החוק מתייחס לחלוקת העיזבון, חלוקת הירושה על פי צוואה. בחוק מפורט כיצד ניתן לערוך צוואה ובאילו מקרים תחושב הצוואה בכמבוטלת. עורך דין צוואה מוסמך לערוך צוואה, ולפרשה על פי דין. " מפרשים צוואה לפי אומד דעתו של המצווה כפי שהיא משתמעת מתוך הצוואה, ובמידה שאינה משתמעת מתוכה - כפי שהיא משתמעת מתוך הנסיבות. " ( סעיף 54 א בחוק הירושה )
חוק הירושה מתייחס להבטים רבים נוספים בהקשר של צוואה וירושה. החוק עצמו ארוך (יותר מ-20 עמודים מפורטים ) אך הוא נוגע כמעט בכל היבט אופיונאלי של ירושה וצוואה.
· הכותב אינו עורך דין או בעל מקצוע בתחום המשפטים. אין לראות באמור לעיל ייעוץ או חיווי דעת משפטי.