מה עושה רכיבה טיפולית
רכיבה טיפולית היא שיטת טיפול שעוסק ברכיבה על סוסים. המטפל מנחה את המטופל כיצד לשבת על הסוס, כיצד להשמע לו, לאחוז בו ולטפל בו. זהו טיפול המשמש פלח רחב ומגוון של אוכלוסיית מטופלים, ביניהם ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עם היפוטוניה- טונוס שרירים נמוך-, עם קשיים חברתיים ודימוי עצמי נמוך, ועוד. בקרב המבוגרים משמשת רכיבה טיפולית לטיפול אנשים שעברו פציעה כחלק מתהליך השיקום שלהם, שיתוק מוחין, טרשת נפוצה ועוד.
רכיבה טיפולית כחלק משם ומטפל אצל ילדים מביאה לתוצאות מרשימות, מפתיעות ומרגשות. הילד, החווה את חוויית הישיבה הזקופה והאיתנה עם מבט זקוף ואחיזה חזקה בסוס מקבל את הבטחון החסר לו והדימוי העצמי שלו עולה פלאים. הורים רבים מדווחים על שינויים ממש רדיקליים בקרב ילדים שעוברים רכיבה טיפולי. אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז נרשמת עלייה בריכוז, היכולת להיות קשובים יותר לסביבה, בעקבות הקשר שנוצר עם הסוס, סבלנות, דחיית סיפוקים ועוד. בקרב המבוגרים נרשמים שיפורים משמעותיים של ממש, התחזקות, שיקום והארכת חיים.
על רכיבה טיפולית ועל רפואה משלימה
רכיבה טיפולית היא חלק מעולם לימודי רפואה משלימה. כדי ללמוד טיפול באמצעות רכיבה טיפולית צריך לעבור קורס רכיבה טיפולית באחת המכלות המלמדות את התחום ובסיומו תהפכו להיות מדריכי רכיבה טיפולית. הרפואה המשלימה היא שיטת טיפול שאינה נשענת על המדע ומתייחסת אל המטופל כאל מכלול של סימפטומים, כאל אדם, ומנסה להגיע לעומק הסימפטום באמצעים עקיפים, כמו רכיבה טיפולית. למשל, ילד שיש לו ליקוי בויסות חושי, אם יטופל באמצעות הרפואה המערבית, יופנה לקבל ריפוי בעיסוק המתמקד בחושים הזקוקים לויסות. לעומת זאת אם יקבל טיפול באמצעות רכיבה טיפולית, הוויסות החושי יתבצע באופן עקיף באמצעות הישיבה על הסוס והשליטה בשיווי המשקל, בכוח שיפעיל עליו, בקשר שיפתח עם הסוס וכדומה.
רכיבה טיפולית- אמנות הטיפול
לימודים של רכיבה טיפולית מתאימים לכל מי שרוצה לגעת במגוון רחב של אוכלוסיה שיש לה קשיים מולדים או בעקבות טראומה, ובגילאים שונים. השינויים שחווים מטופלים הם דרמטיים עד כי גם הרפואה המערבית לא יכולה היתה להתעלם מהם וכיום היא מוכרת על ידי קופות החולים כאמצעי טיפולי לכל דבר במסגרת הרפואה המשלימה.
מכללת כרכור /ספיריט
מומחים לשיקום באמצעות רפואה אלטרנטיבית ורפואה משלימה.
ע"י יובל אלביכטמן