דף הבית רפואה ובריאות רפואה האם ניתן להתמודד עם סחרחורת כאשר "אין טיפול"?
האם ניתן להתמודד עם סחרחורת כאשר "אין טיפול"?
אירית בן צבי 13/09/09 |  צפיות: 3947

מאת: אירית בן צבי

חולים הסובלים מסחרחורות עוברים בירור מקיף במרפאות אף אוזן וגרון או בירור תוך כדי אישפוז בבית החולים. במידה ונשלל קיומה של מחלה קשה המחייבת התערבות כירורגית, ישנו סיכוי גדול שהחולה ישמע מהצוות הרפואי המלצות בנוסח: "אין טיפול. צריך ללמוד לחיות עם המצב".

באופן טבעי, המלצה כזו תגרום תסכול רב לחולה ובמקרים רבים - להחמרה בסימפטומים של המחלה. השאלה בה נעסוק במאמר זה, היא האם ישנה דרך שבאמצעותה החולה יכול להתמודד עם סחרחורת למרות ההמלצות הפסימיות?

ד"ר שמש זכריה (M.D.) מבי"ח הדסה עין כרם יתאר בקצרה את האפשרויות הנפוצות.

קיימת רשימה ארוכה של גורמים לסחרחורת. במידה לא נמצאה דרך לטפל בגורם, ישנן מעט אפשרויות טיפוליות:
(1) פיזיותרפיה שמטרתה להרגיל את החולה ל"תנועת הקריסטלים באיבר שווי המשקל" באוזן הפנימית.
(2) תרופה בשם בטאסרק או בטיסטין. 
(3) תרופות הרגעה.
(4) טיפול בסחרחורת באמצעות איזון מטבולי שמטרתו לאפשר למנגנוני הריפוי של הגוף לשקם את הנזק (לקריאה אודות הטיפול בסחרחורת).  

השאלות הרלוונטיות הן: האם חולה שלא טופל או חולה שהטיפול לא הועיל לו יכול להתמודד עם התקפי הסחרחורת שלו או שמא הדבר בלתי אפשרי? במידה החולה מפתח חרדה או פחד בנוסף לסחרחורת. האם כדאי לטפל בחרדה/פחד או שעדיף להשאיר את המצב הקיים?

ראשית יש להבחין בין פחד לחרדה. פחד הוא מצב בו מתקיים איום ממשי על החיים או על הבריאות. לדוגמא: אדם רודף אחרי אדם אחר כשסכין בידו במטרה להזיק לו, אזי הנרדף סובל מפחד משום שמדובר באיום ממשי על חייו.

להבדיל, כאשר אדם מרגיש פחד עם כל הסימנים הנלווים: הזעה, דופק מואץ, תחושת דחק, קוצר נשימה וכדומה. אך אין רודף - זו חרדה.

האם סחרחורת דומה לרודף או שיש להתייחס אליה כאל דמיונו של החולה? בהעדר ממצאים בבדיקות אובייקטיביות, יהיו רופאים שיגידו שהם מטילים ספק בטענה שהחולה סובל מסחרחורת.

חשוב לזכור שלסחרחורות ישנן דרגות שונות של עצמה. כאשר מדובר בעצמה רבה ישנה סכנת נפילה. זו סכנה ממשית ובגיל גבוה יש סיכוי לחבלה בעצמות, שהידועה בהן היא שבר בצוואר הירך. מבחינתי הפסיכולוגיה של החולה לא קשורה לסכנת הנפילה. חולים עם רמת חרדה גבוה וחולים עם רמת חרדה נמוכה נופלים באותה השכיחות.

הפרמטרים הקובעים הם מידת הפתאומיות של ההתקף, עוצמת ההתקף, משך ההתקף והמיקום של החולה. אם החולה נמצא במיטה, או שהחולה נתמך על ידי אדם שנמצא לידו ויודע על הסכנה, סביר שהוא לא ינזק. לעומת זאת, אדם בודד, אדם שאין לו על מה להישען משום שאין מעקה בסביבה, פועל שעובד בבניין ועומד על פיגום או חולה שנפל על הרצפה ואין מי שיגיש לו עזרה - עלול להחבל באופן משמעותי, להישאר נכה ואף למות.

העובדה שמדובר בסכנה ממשית מעידה שזהו פחד ולא חרדה. הפחד ממלא כאן תפקיד חיובי והוא מניעת חבלה פיסית. חולה שפיתח פחד מפני נפילה נזהר יותר מחולה שאיננו מפחד. פחד קיצוני יכול לשתק את החולה עד לרמה כזו שהוא שלא יוכל לתפקד. משום כך, לצורך שיפור איכות החיים כדאי להפחית את הפחד, אך חשוב גם להשאיר חלק ממנו בתור מנגנון הגנה מפני נפילה, כל עוד המחלה פעילה.

לקריאה נוספת אודות סחרחורת והטיפול בה:  טיפול רפואי בסחרחורת, טיניטוס ומחלת מנייר.

· מאמר זה אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לביקור אצל רופא.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אירית בן צבי

לקריאה נוספת אודות טיניטוס, סחרחורות ומחלת מנייר

Further reading in English about Tinnitus, Vertigo and Dizziness



 


מאמרים נוספים מאת אירית בן צבי
 
הוובוזלות של מונדיאל 2010 והשפעת הרעש על הצופים
20/07/10 | כדורגל
עוד בטרם הפכו הוובוזלות או הווווזלות למפורסמות, חוקרים שהתמחו בטרואמה אקוסטית בחנו את האפקט של קולות רועשים מסוגים שונים על האדם.

השימוש בהגבלות דיאטטיות לחולי טינטון, סחרחורת או מחלת מנייר
05/07/10 | רפואה
מלח, טבק, אלכוהול, קפאין, אספירין ולחץ כלולים ברשימת הגורמים העלולים להגביר טינטון או סחרחורת (ורטיגו). השאלה המתבקשת היא האם הכרחי ליישם את כל המיגבלות באופן אוטומטי?

כיצד יכול חולה הטינטון לעזור לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית
05/07/10 | רפואה
פגישה רפואית יעילה בין חולה הסובל מטינטון (בלעז: טיניטוס) לבין הרופא מתחילה בבית. במידה ואירגנת את המסמכים הרפואיים שלך באופן מסודר, רעננת את זכרונך לגבי ההיסטוריה הרפואית שלך הכוללת בעיות רפואיות מהן הינך סובל, הנסיבות ששבעטיין קיבלת טיפול תרופתי, כירורגי או טיפולים אחרים – הינך מסייע מאוד לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית.

כיצד יש לסווג טינטון והאם הדבר מסייע לטיפול בחולה?
ניתן לסווג טינטון בדרכים רבות. לחלק מהכותרות שבהמשך הכתבה ישנה משמעות מעשית, מבחינת התוכנית הטיפולית, וחלקן נועדו לתאר את המצב הרפואי בלבד. במאמר קצר שלפנינו ננסה לסקור את הדרכים החשובות ביותר לסיווג הטינטון (טיניטוס בלעז).

האם סחרחורות וטינטון עלולים לגרום לפיטורים?
לעיתים גם עובדים וותיקים שנחשבו למסורים ובעלי תפוקה גבוהה עלולים להגיע לנקודה בה הם מפוטרים או מסווגים על ידי המעסיק כעובדים הנמצאים "צעד אחד לפני פיטורין".אחת הסיבות לכך יכולה להיות ירידה משמעותית בתפקוד המקצועי עקב טינטון (צפצופים באוזניים או בראש) או סחרחורות קשים.

האם תרפיה באמצעות בעלי חיים יכולה להקל על הסימפטומים אצל הסובלים מטינטון, סחרחורות או מחלת מנייר?
במשך אלפי שנים אימצו בני האדם בעלי חיים שונים כבני לוויה. כלבים, חתולים, סוסים ובעלי חיים נוספים הפכו לחבריהם הנאמנים של בני האדם בתרבויות רבות. כיום ישנה ספרות רבה העוסקת בתרפיה באמצעות בעלי חיים ונעשה בה שימוש נרחב ככלי עזר לצד טיפולים אחרים בשל האפקט המרגיע שיש לבעלי חיים על האדם.

השאלה עליה ננסה לענות במאמר היא: האם תרפיה באמצעות בע"ח יכולה להקל על הסימפטומים אצל חולים הסובלים מטיניטון, סחרחורות או מחלת מנייר?


הטיפול לטיניטוס על פי הרמב”ם
חולים הסובלים מטיניטוס מתלוננים על תחושת רעש באוזניים או בראש. סימפטום זה הטריד אנשים לאורך כל מהלך ההיסטוריה ומוזכר לראשונה אצל חיל פרעה שרדף אחרי בני ישראל היוצאים ממצרים. רבי משה בן מימון, ובקיצור - הרמב"ם, שהיה מגדולי הרופאים בדורו ומגדולי תלמידי החכמים בכל הדורות, כתב עצות רפואיות לחולים הסובלים מטיניטוס. בגוף המאמר ננסה לברר האם ניתן להפיק מכך תועלת גם כיום?

מהי מידת הפחתת המלח הרצויה במחלת מנייר?
מחלת מנייר מאופיינת על ידי טינטון, סחרחורות, ירידה בשמיעה, תחושת אטימות באזניים והעדר מחלה אחרת שיכולה להסביר את תלונות החולה. המחלה היא אירוע מתמשך עם תקופות סוערות וקשות שבהן ישנם התקפי סחרחורת, ותקופות שקטות לחלוטין או רגיעה יחסית בסימפטומים. אחת ההמלצות הטיפוליות בתקופה הקשה היא הפחתת כמות המלח במזון. השאלה היא מה מידת ההפחתה הרצויה, ועד כמה ניתן לצפות שזה יעזור?

הטיניטוס של הקיסר טיטוס
בתאריך העברי י"ז בתמוז, הבקיע הקיסר הרומאי טיטוס את חומות ירושלים, העמיד פסל (צלם) בבית המקדש השני (“בית שני”). בתאריך העברי ט' באב הוא החל בשריפת בית המקדש. הכיבוש היה מלווה בטבח נוראי שכלל רצח אכזרי של זקנים, נשים וילדים. טיטוס התרברב במעשי הרשע שלו ונענש בכך שסבל מטיניטוס (תחושה של רעש בראש או באוזניים). הסיפור המובא בגמרא כולל השלכות אל אחד הטיפולים הניתנים כיום.

הצייר ההולנדי המפורסם ואן גוך סבל מטיניטוס (רעשים באוזניים): מה ניתן היה לעשות למענו כיום?
הצייר ההולנדי הנודע וינסנט וילם ואן גוך (1853-1890) חתך חלק מאוזנו, צייר דיוקן עצמי עם התחבושת וזמן קצר לאחר מכן ירה בעצמו בחזהו ונפצע אנושות. מילותיו האחרונות לפני מותו, כשאחיו תיאו לצידו, היו "העצבות תימשך לנצח". מה ההסבר להתנהגותו?
"הוא בוודאי השתגע" היא התשובה הרווחת בקרב אלה ששמעו על כריתת האוזן וההתאבדות. למרבה הצער לא נותר תיעוד שיאפשר לנו להבין ישירות מהו מקור הייסורים שעבר ואן גוך, אולם חוקרים שעוסקים בהיסטוריה של הרפואה העלו השערה שמתאימה להתנהגותו לפני מותו.

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI