דף הבית רפואה ובריאות בריאות אחר מה גורם לסחרחורת: המחלה או הטיפול?
מה גורם לסחרחורת: המחלה או הטיפול?
אירית בן צבי 13/09/09 |  צפיות: 4076

מאת: אירית בן צבי

כיום ידוע על יותר מ-300 תרופות שנטילתן עלולה לגרום לסחרחורת או להחמרה בסימפטומים קיימים אצל הסובלים מסחרחורת. לא ניתן לדעת מראש מי מבין החולים יפתח סחרחורת, אך כאשר התרופה מיועדת לטפל במחלה מסכנת חיים הרופא יתמקד בשאלה: כיצד להציל את החולה.

במרבית המקרים בהם מתפתחת סחרחורת, בזמן טיפול, יידרש בירור מקיף על מנת לאתר את הגורם או הגורמים.

ד"ר שמש זכריה (M.D.) מבי"ח הדסה עין כרם מציע לנו ללמוד על הסחרחורת מתוך דוגמאות אופייניות של התפתחות סחרחורת בחולים הסובלים ממחלות לב וכלי דם.

הכותרת, בדבר הסיבה לסחרחורת, מזכירה במעט את השאלה: מה קדם למה-הביצה או התרנגולת? עם זאת, כאשר מדובר בסחרחורת קשה, השאלה כלל אינה מצחיקה את החולה ועשויה להדאיג מאוד את הרופא. 

ניתן לסווג את המחלות לשניים בהתאם למהירות התפתחותן: מחלות שמתפתחות לאט ומחלות עם מהלך מהיר וסוער. כאשר החולה איננו סובל, הן לחולה והן לרופא יש זמן לווסת את הטיפול וישנה אפשרות לבצע בירור מקיף שיענה על השאלה: מה גרם לסחרחורת.

בהמשך המאמר נתמקד בדוגמאות מתוך תחום הטיפול במחלות לב וכלי הדם.

דוגמה טובה לאפשרות לפעול לאט ובשיקול דעת היא תחום איזון השומנים בדם. בלשון רפואית: טיפול בהיפרליפידמיה (בלעז: Hyperlipidemia).

לרוב החולים שאצלם אובחנה רמת שומנים גבוהה בדם מוצע ניסיון טיפולי באמצעות דיאטה והגברת הפעילות הגופנית. במידה והנסיון הטיפולי אינו פועל או כאשר ישנה תוצאה שאינה משביעת רצון, ניתן להוסיף תרופות, לרוב "סטטינים" (קבוצת תרופות מורידות כולסטרול).

במינונים נמוכים לרוב החולים אין תופעות לוואי והן נסבלות היטב. במינונים גבוהים יכולות להיות תופעות לוואי, ביניהן סחרחורת וטינטון (תחושת רעש באוזניים או רעש בראש). מכיוון שמדובר בטיפול לטווח ארוך, הן לחולה והן לרופא יש די זמן לזהות את הגורם ולברר האם הסטטינים גרמו לסחרחורות או שמדובר בגורם אחר. תהליך האבחון והטיפול יעשה במרפאה ובמהלכו סביר שיתבצע בירור מלא של הגורמים לסחרחורת.

דוגמה נוספת היא כאשר ישנן הפרעות קצב בלב במקביל להופעת סחרחורת. במצב כזה יתלבט הרופא בין אבחנה של הפרעה בתפקוד הלב כגורם לסחרחורת, לבין תפקוד לב תקין בשילוב עם סחרחורת כתופעת לוואי של תרופה למניעת הפרעות קצב. כגון: לידוקאין (Lidocaine), טוקאניד (Tocainid), מקסילטין (Mexiletine), מוריציזין (Moricizine) או דופטיליד (Dofetilide).

שילוב אפשרי אחר הוא קיום סחרחורת בזמן תפקוד לא תקין של הלב יחד עם תופעת לוואי של תרופות לטיפול בהפרעות קצב של הלב.

מצב מסובך עוד יותר מתקיים במידה ואין סחרחורת, אך ישנן בחילות או הקאות בזמן טיפול באחת מהתרופות: קינידין (Quinidine), הגורמת לבחילות בלבד ויכולה לגרום לטנטון, פרוקאינאמיד (Procainamide), פרופאפנון (Propafenone), אמיודרון (Amiodarone), עלול לגרום לבחילות בלבד, ואיבוטיליד (Ibutilide), גורם לבחילות.

עקב המצב הסוער שבו עלול להגיע החולה אל חדר המיון, קיימת אפשרות שהצוות הרפואי והחולה יעבירו ביניהם מידע "טלגרפי" וירשם בגיליון החולה: סחרחורת, בחילה והקאה. במקום: "בחילה והקאה" ללא סחרחורת.

מובן מאליו שבחולה עם הפרעות קצב בלב, הצוות המטפל יאיץ את הבירור וייתן עדיפות עליונה לטיפול בלב. במקרה כזה, החולה הסובל מסחרחורת עובר תהליך אבחוני חשוב כדי לשלול אפשרות של הפרעה בתפקוד הלב, בין אם הדבר יביא לטיפול בסחרחורת ובין אם לא. למותר לציין שישנם חולים שנשארים מאוכזבים לאחר שמתברר להם שהבירור לא הביא לטיפול שיפחית את הסבל שלהם באופן מיידי.

גם אם התופעות הקשורות ללב אינן בולטות, חשוב להתחיל את הבירור אצל מומחה לקרדיולוגיה ורק לאחר מכן לפנות למרפאת סחרחורת.

לקריאה נוספת: טיפול רפואי בסחרחורת, טיניטוס ומחלת מנייר.

* מאמר זה אינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לביקור אצל רופא.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אירית בן צבי

לקריאה נוספת אודות טיניטוס, סחרחורות ומחלת מנייר

Further reading in English about Tinnitus, Vertigo and Dizziness



 


מאמרים נוספים מאת אירית בן צבי
 
הוובוזלות של מונדיאל 2010 והשפעת הרעש על הצופים
20/07/10 | כדורגל
עוד בטרם הפכו הוובוזלות או הווווזלות למפורסמות, חוקרים שהתמחו בטרואמה אקוסטית בחנו את האפקט של קולות רועשים מסוגים שונים על האדם.

השימוש בהגבלות דיאטטיות לחולי טינטון, סחרחורת או מחלת מנייר
05/07/10 | רפואה
מלח, טבק, אלכוהול, קפאין, אספירין ולחץ כלולים ברשימת הגורמים העלולים להגביר טינטון או סחרחורת (ורטיגו). השאלה המתבקשת היא האם הכרחי ליישם את כל המיגבלות באופן אוטומטי?

כיצד יכול חולה הטינטון לעזור לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית
05/07/10 | רפואה
פגישה רפואית יעילה בין חולה הסובל מטינטון (בלעז: טיניטוס) לבין הרופא מתחילה בבית. במידה ואירגנת את המסמכים הרפואיים שלך באופן מסודר, רעננת את זכרונך לגבי ההיסטוריה הרפואית שלך הכוללת בעיות רפואיות מהן הינך סובל, הנסיבות ששבעטיין קיבלת טיפול תרופתי, כירורגי או טיפולים אחרים – הינך מסייע מאוד לרופא לקיים תכנית טיפול אפקטיבית.

כיצד יש לסווג טינטון והאם הדבר מסייע לטיפול בחולה?
ניתן לסווג טינטון בדרכים רבות. לחלק מהכותרות שבהמשך הכתבה ישנה משמעות מעשית, מבחינת התוכנית הטיפולית, וחלקן נועדו לתאר את המצב הרפואי בלבד. במאמר קצר שלפנינו ננסה לסקור את הדרכים החשובות ביותר לסיווג הטינטון (טיניטוס בלעז).

האם סחרחורות וטינטון עלולים לגרום לפיטורים?
לעיתים גם עובדים וותיקים שנחשבו למסורים ובעלי תפוקה גבוהה עלולים להגיע לנקודה בה הם מפוטרים או מסווגים על ידי המעסיק כעובדים הנמצאים "צעד אחד לפני פיטורין".אחת הסיבות לכך יכולה להיות ירידה משמעותית בתפקוד המקצועי עקב טינטון (צפצופים באוזניים או בראש) או סחרחורות קשים.

האם תרפיה באמצעות בעלי חיים יכולה להקל על הסימפטומים אצל הסובלים מטינטון, סחרחורות או מחלת מנייר?
במשך אלפי שנים אימצו בני האדם בעלי חיים שונים כבני לוויה. כלבים, חתולים, סוסים ובעלי חיים נוספים הפכו לחבריהם הנאמנים של בני האדם בתרבויות רבות. כיום ישנה ספרות רבה העוסקת בתרפיה באמצעות בעלי חיים ונעשה בה שימוש נרחב ככלי עזר לצד טיפולים אחרים בשל האפקט המרגיע שיש לבעלי חיים על האדם.

השאלה עליה ננסה לענות במאמר היא: האם תרפיה באמצעות בע"ח יכולה להקל על הסימפטומים אצל חולים הסובלים מטיניטון, סחרחורות או מחלת מנייר?


הטיפול לטיניטוס על פי הרמב”ם
חולים הסובלים מטיניטוס מתלוננים על תחושת רעש באוזניים או בראש. סימפטום זה הטריד אנשים לאורך כל מהלך ההיסטוריה ומוזכר לראשונה אצל חיל פרעה שרדף אחרי בני ישראל היוצאים ממצרים. רבי משה בן מימון, ובקיצור - הרמב"ם, שהיה מגדולי הרופאים בדורו ומגדולי תלמידי החכמים בכל הדורות, כתב עצות רפואיות לחולים הסובלים מטיניטוס. בגוף המאמר ננסה לברר האם ניתן להפיק מכך תועלת גם כיום?

מהי מידת הפחתת המלח הרצויה במחלת מנייר?
מחלת מנייר מאופיינת על ידי טינטון, סחרחורות, ירידה בשמיעה, תחושת אטימות באזניים והעדר מחלה אחרת שיכולה להסביר את תלונות החולה. המחלה היא אירוע מתמשך עם תקופות סוערות וקשות שבהן ישנם התקפי סחרחורת, ותקופות שקטות לחלוטין או רגיעה יחסית בסימפטומים. אחת ההמלצות הטיפוליות בתקופה הקשה היא הפחתת כמות המלח במזון. השאלה היא מה מידת ההפחתה הרצויה, ועד כמה ניתן לצפות שזה יעזור?

הטיניטוס של הקיסר טיטוס
בתאריך העברי י"ז בתמוז, הבקיע הקיסר הרומאי טיטוס את חומות ירושלים, העמיד פסל (צלם) בבית המקדש השני (“בית שני”). בתאריך העברי ט' באב הוא החל בשריפת בית המקדש. הכיבוש היה מלווה בטבח נוראי שכלל רצח אכזרי של זקנים, נשים וילדים. טיטוס התרברב במעשי הרשע שלו ונענש בכך שסבל מטיניטוס (תחושה של רעש בראש או באוזניים). הסיפור המובא בגמרא כולל השלכות אל אחד הטיפולים הניתנים כיום.

הצייר ההולנדי המפורסם ואן גוך סבל מטיניטוס (רעשים באוזניים): מה ניתן היה לעשות למענו כיום?
הצייר ההולנדי הנודע וינסנט וילם ואן גוך (1853-1890) חתך חלק מאוזנו, צייר דיוקן עצמי עם התחבושת וזמן קצר לאחר מכן ירה בעצמו בחזהו ונפצע אנושות. מילותיו האחרונות לפני מותו, כשאחיו תיאו לצידו, היו "העצבות תימשך לנצח". מה ההסבר להתנהגותו?
"הוא בוודאי השתגע" היא התשובה הרווחת בקרב אלה ששמעו על כריתת האוזן וההתאבדות. למרבה הצער לא נותר תיעוד שיאפשר לנו להבין ישירות מהו מקור הייסורים שעבר ואן גוך, אולם חוקרים שעוסקים בהיסטוריה של הרפואה העלו השערה שמתאימה להתנהגותו לפני מותו.

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI