דף הבית חוק ומשפט משפחה בית המשפט המחוזי קבע: הסכם ממון תקף רק לחיים ואיננו מחליף צוואה
בית המשפט המחוזי קבע: הסכם ממון תקף רק לחיים ואיננו מחליף צוואה
עו"ד אירית רייכמן 03/10/11 |  צפיות: 4345

בתאריך 11.9.2011 ניתן פסק דין תקדימי על ידי בית המשפט המחוזי אשרדן בשאלה האם הסכם ממון יכול לשמש גם כצוואהבעת פטירתו של מי מהצדדים?פסק דין חדש של השופטת צילה צפת בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, צריך להדליקנורה אדומה לכל אלו אשר דוחים או מותרים על חתימה על הסכם ממון וכתיבתצוואה. על כך במאמר הבא.

הערעור לבית המשפט המחוזי הוגש על ידי ילדיו של אדם, אשר התאלמן בשנת1996. לאחר מות אמם, ויתרו הילדים על חלקם בירושת אימם לטובת אביהם והעניקולו את הזכויות המלאות על דירת הזוג. בשנת 1997, נישא מחדש האב בנישואיםאזרחיים וחתם על הסכם ממון עם אשתו החדשה, אשר מבהיר כי אין לאשתו בחייהםהמשותפים של השניים, משום זכות בדירתו של האב.

מסע התביעות החל לאחרפטירתו של האב בשנת 2008, לאחר שהוא לא השאיר אחריו צוואה.

כאשר הגישה אלמנתו של האב בקשה לצו ירושה, הכולל חצי מעזבונו, לרבותהדירה, דחה בית המשפט למשפחה את התנגדותם של בני המשפחה וקבע כי אשתו החדשהשל האביורשת גם את זכויות המנוח בדירה.

אין לקרוא בהסכם את מה שאין בו

לאור פסיקה זו, ילדיו של המנוח הגישוערעור לבית המשפט המחוזי בבארשבע, שם קבעה השופטת צילה צפת: כי התוצאה האופרטיבית במקרה שבפנינו היא,שעל פי הסכם הגישור בין המנוח לאלמנה, בהנחה שההסכם בר תוקף, הרי שלאלמנה אין זכות בדירה כיוןשההסכם שלל זאת ממנה, מכח החיים המשותפים אך הדירה נשוא המחלוקת , כמו כלרכוש אשר על שם המנוח בלבד , מהווה חלק מעיזבון המנוח ובהעדר צוואה יחולקרכוש המנוח ליורשיו על פי דין, הם האלמנה ושלושת ילדיו.

"אילו התכוון המנוח להדיר את האלמנה מעיזבונו היה עליו לעשות זאת בצוואה ומשלא עשה כן היא אחת מיורשתו על פי דין".

חוק יחסי ממון תקף רק לימי החיים

פסק הדין שניתן על ידי השופטת, מהווה פסק דין חשובביותר, כאשר עדהיום, מעולם לא נדרש בית המשפט העליון להתייחס לסוגיה זו. מפסק דין זה ,ניתן להבין כי אין תוקף להסכם ממון בעת פטירתו של אחד מבני הזוג וכי חוקיחסי ממון והסכמי ממון הוא תחום ששולט על היקף העזבון מכורח החייםהמשותפים. לעומת זאת, לאחר פקיעת הנישואין מכורח מוות – חוק הירושה שולטוקובע את זכויות היורשים.

יצויין, כילאור חידושה של הסוגיה, החליטה השופטת שלא לחייב את התובעים בשכר טרחה ועו"ד.

מסקנה- יש לערוך הסכם ממון וצוואה

פסק דין זה צריךלהוות נר לרגלי כל אלו אשר מתחתנים בפרק ב' של חייהםומעוניינים להגן על זכויות ילדיהם בחייהם ולאחר אריכות ימיהם על עזבונם.כיצדיועבר עזבונם לאחר מותם. כיום בני זוג שנישאים בפרק ב' ומבקשיםלשמור על זכויותיהם הרכושיות לחתום על הסכם ממון ולאשר בבית משפט למשפחהוכן להכין צוואה אשר תדאג להסדיר מה יעשה ברכושם לאחר אריכות ימים .

כיום לאור פסק דין זה , עורכת דין לגירושין איריתרייכמן ממליצהכי למרות שרבים אינם אוהבים לדבר על הנושא יש לערוך הסכםממון וצואה אשר יכוליםלהקל על הקרובים ולחסוך סכסוכים כספיים רבים.

עו"ד אירית רייכמן –משרד עורכי דין, מגשרת ונוטריון.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 עו"ד אירית רייכמן


 


מאמרים נוספים מאת עו"ד אירית רייכמן
 
3 שיקולים לצורך אישור הסכמים הנוגעים לקטינים שטרם נולדו - עו"ד אירית רייכמן
14/01/14 | משפחה
בית המשפט לענייני משפחה דן לאחרונה במקרה שבעקבותיו פורסם פסק דין תקדימי. המבקשים עתרו כי בית המשפט יאשר הסכם הכולל מעבר להוראות הרכושיות וההוראות לגבי סיום מערכת היחסים ביניהם, גם הוראות הנוגעות לקטין אשר עתיד להיוולד להם כולל הסדרי ראיה, משמורת ומזונות של הקטין.

מדוע אין להכיר בעילת תביעה בנזיקין בשל ניאוף ובגידה? - אירית רייכמן
22/12/13 | בגידות
בית המשפט העליון קבע הלכה תקדימית לאחרונה, בפסק דין שפורסם בתאריך 29.10.2013. לפי פסק הדין, אין להכיר בעילת תביעה בנזיקין בשל ניאוף ובגידה.

עורך דין לגירושין - אי קבלת ירושה
11/10/12 | ירושה
פסק דין ראשון מסוגו, פרי עטה של השופטת שפרה גליק מבית המשפט לענייני משפחה ברמת גן, קובע כי על אף העובדה שבני הזוג היו נשואים טכנית במשך 40 שנה, האישה אינה זכאית לקבלתו של סכום כלשהו מירושת בעלה המנוח – וזאת משום שבפועל בני הזוג לא התראו זה עם זו כמעט במשך כל התקופה.

עו"ד לגישור - דירת מגורים השייכת לאחד הצדדים - בעתיד נכס משותף
האישה הגישה תביעה ובה עתרה למחצית מזכויות האיש בדירה אשר נרכשה לפני הנישואין מכספים שקיבל האיש מהוריו וממשכנתא שנטל לפני הנישואין.

עו"ד לגירושין - מינואר 2012 חוק "מסלול מזונות" - והזוכה לא צריך להיות מעורב
18/07/12 | משפחה
הצעת חוק חדשה אשר הונחה על שולחן הכנסת בשלהי השבוע שעבר קובעת כי החל מחודש ינואר 2013 ימוסד בחוק "מסלול מזונות" ייחודי אשר יאפשר להוצאה לפועל להיכנס לנעלי הזוכה ולגבות במקומו את חוב המזונות. הצעת החוק הוגשה על רקע נתון לפיו 60% מהזוכים הפרטיים הן נשים אשר במסגרת הליכי ההוצאה לפועל אינן מיוצגות על ידי עורך דין ומכאן שהן מתקשות לגבות את החובות המגיעים להן על פי חוק. סברה נוספת היא שזוכים רבים נמנעים מפתיחתו של הליך גבייה אל מול החייבים וזאת מחשש לפעולות נקם אפשריות מצדם – שאף עלולות לפגוע בילדי

בגדה בבעלה והגישה תביעה לקבלת מחצית מדירתו
11/07/12 | משפחה
בתמ"ש 22183-09 אשר ניתן בינואר 2012 ע"י כבוד השופט פיליפ מרכוס בבית משפט למשפחה בירושלים דובר במקרה של זוג צעיר באמצע שנות ה-20 לחייהם אשר נישואיהם נמשכו פרק זמן קצר של שנה אחת תמימה.

כל מה שרציתם לדעת על אימוץ ילדים ע"י זוגות חד מיניים
26/06/12 | כללי
האם שני גברים, החיים כבני זוג, יוכלו להיות מוכרים כאבות משותפים של ילד מאומץ? בזכות התושיה והרצון של גיורא שביט שדיב ואבי שדיב שטיב, אשר יצרו תקדים משפטי, הדבר אכן אפשרי.

בית המשפט המחוזי קבע: הסכם ממון תקף רק לחיים ואיננו מחליף צוואה
03/10/11 | משפחה
בתאריך 11.9.2011 ניתן פסק דין תקדימי על ידי בית המשפט המחוזי אשר דן בשאלה האם הסכם ממון יכול לשמש גם כצוואה בעת פטירתו של מי מהצדדים? פסק דין חדש של השופטת צילה צפת בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, צריך להדליק נורה אדומה לכל אלו אשר דוחים או מותרים על חתימה על הסכם ממון וכתיבת צוואה. על כך במאמר הבא.

לפני שהולכים לשופט, נסו הליך גישור לגירושין - אירית רייכמן
הליך הגירושין הוא מטבעו הליך מאוד רגיש המצריך לעיתים קרובות מאוד הליכה זהירה בין הטיפות ולא מאבק חורמה בכל החזיתות כפי שקורה לא פעם. בדיוק לשם כך נוטה בית המשפט להפנות מספר רב של תיקי גירושין להליך אלטרנטיבי של יישוב סכסוכים – הוא הליך הגישור. במאמר שלפניכם ננסה לעמוד על היתרונות הטמונים בניהולו של הליך הגירושין בנוכחותו של מגשר.

תשובות לחמש שאלות בנושא גישור - אירית רייכמן
22/06/11 | משפחה
על רקע תופעת הסחבת המתמשכת שהפכה למנת חלקם של כמעט כל בתי המשפט בישראל, הופך תחום הגישור לאלטרנטיבה ברת קיימא ליישוב סכסוכים. המדובר בהליך שעשוי לחסוך לבוחרים בו כסף וזמן רב, וזאת לצד עוגמת נפש רבה שעשוייה להיחסך כתוצאה מכך שהסכסוך כולו לא מתנהל בין כתלי בית המשפט על כל המשתמע מכך. במאמר שלפניכם נציג איפוא חמש שאלות ותשובות שעיקרן אפיק הגישור. אל תגידו שלא ידעתם.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI