האישה הגישה תביעה ובה עתרהלמחצית מזכויות האיש בדירה אשר נרכשה לפני הנישואין מכספים שקיבל האישמהוריו וממשכנתא שנטל לפני הנישואין.
מאת" עורך דין לגישור | אירית רייכמן
הצדדים התגוררו בדירה טרם נישואיהם וכשנתיים לאחר הנישואין. לאחר מכן השכירו את דירת המגורים ושכרו דירהחילופית גדולה יותר. דמי השכירות שהתקבלו מהשכרת הדירה שימשו לצורך תשלוםהחזר המשכנתא מידי חודש.
השאלה שנשאלה הייתה האם האישה זכאית להירשם כבעלת מחצית הזכויות בדירה הרשומה בלשכת רישום המקרקעין על שם האיש,מכח כוונת שיתוף ספציפית בדירה?
בית המשפט למשפחה ציין על פי סעיף 5 לחוקיחסי ממון כי לכאורה כי דירת מגורים הרשומה על שם אחד מבני הזוג לפניהנישואין אינה משותפת ואין לבצע איזון בנכס זה.
אולם, בתי המשפט הבחינו בין נכס מסוג דירת מגורים לבין נכס אחר.
לגבי דירה אשר שימשה את הצדדים וילדיהם כדירת מגורים, נדרש בן הזוג הטוען לשיתוף להוכחה קלה כי התקיימו התנאיםלהחלת השיתוף, דהיינו יש להוכיח מגורים תחת קורת גג אחת וחיי משפחה.
בית המשפט בודק מספר פרמטרים כגון: האםמדובר בנישואין ראשוניים או שניים, האם לבי הזוג ילדים משותפים, מהי תקופתהנישואין, אופי היחסים בין הצדדים ושיתוף באמצעי תשלום וחסכונות.
מנסיבות המקרה, בית המשפט הסיק כי עם השנים הדירה שנרכשה ע"י האיש לפני הנישואין הפכה לנכס משותף.
בית המשפט קבע כי הצדדים היו נשואים 14שנים, התגוררו יחד בדירה לפני הנישואין ולאחריהם. זאת ועוד, מדובר בנישואיןראשונים לצדדים במהלכם נולדו לצדדים שני ילדים. בנוסף קבע בית המשפט כישני הצדדים תרמו לחיי השיתוף ונשאו בכלכלת הבית במשותף. כמו כן נקבע כיכספי המשכנתא שולמו מכספי השכירות, דהיינו מהקופה המשפחתית במהלך החייםהמשותפים.
לפיכך, בית המשפט הסיק כי הייתה כוונת שיתוף בדירה והאישה ראתה בדירה כדירה משותפת.
יש לציין כי במידה והצדדים היו חותמים עלהסכם ממון קודם לרכישת דירת המגורים או קודם לנישואיהם או במהלך הנישואיןניתן היה להסיק אחרת בדבר כוונת האיש . אך לאור העובדה שלא נחתם בין הצדדיםהסכם ממון בנושא הדירה , בית המשפט קבע כי יש להחיל על בעניינם את הפסיקהבדבר מעמדה המיוחד של דירת המגורים בה חיו הצדדים במהלך 14 שנים וגידלו אתילדיהם המשותפים בה.
לפיכך, בית המשפט קבע כי למרותשהדירה רשומה על שם הבעל עוד לפני הנישואין, יש לראות בה נכס משותף,והאישה זכאית להירשם כבעלת מחצית הזכויות.
ראו תמ"ש 4692/07 ע"י כבוד השופטת אבירה אשקלוני מיום10.11.2011
עו"ד לגירושין אירית רייכמן מתמחה בדיני משפחה, הסכם משמורת משותפת, בעריכת הסכם גירושין, והליך גישור