תהליך פונדקאות בישראל מעוגן בחקיקה והוא מפוקח על ידי ועדת אישורים מיוחדת הכפופה למשרד הבריאות. התהליך מגן על ההורים המיועדים, האם הנושאת והילד והוא זוכה לגיבוי מטעם בתי המשפט ומוסדות המדינה. אף על פי כן, חלק גדול מההורים לא תמיד יודעים במה כרוך תהליך פונדקאות ומה משמעותו בטווח הקצר והארוך.
הדבר הראשון שיש לזכור הוא שתהליך פונדקאות מיועד לזוגות שלא יכולים להרות בשל בעיה רפואית. לא ניתן לבצע את התהליך מתוך בחירה וללא סימוכין רפואיים הולמים. תפקידה של ועדת האישור הוא לבחון את התנאים בהם עומדים ההורים, להעיזר במסמכים רשמיים ולהפעיל חוות דעת מקצועית טרם קבלת החלטה. שנית, הורים נדרשים להכיר את הוראות החוק ביחס לאם פונדקאית. זו אישה שהסכימה לשאת ברחמה ביצית מופרית השייכת להורים, ללדת את התינוק ולבסוף למסור אותו. הורים חייבים להקפיד על ביצוע תהליך ארוך, מורכב ומסודר לאיתור ובדיקת התאמתה של האם הפונדקאית.
הקשיים הנפשיים של תהליך פונדקאות
עוד היבט שצריך להתייחס אליו במהלך פונדקאות הוא התעוררות קשיים נפשיים. הרבה הורים לא מצליחים להשלים עם העובדה שאין ביכולתם להרות. התוצאה היא תחושת תסכול, עוגמת נפש ופגיעה בביטחון. הורים במצב נפשי מעורער יתקשו להתמודד עם תהליך הפונדקאות או אפילו למצוא מועמדת מתאימה לנשיאת העובר. על ההורים לערב כמה שיותר אנשי מקצוע בשלב מוקדם, להתייעץ עם מומחים המכירים את התחום ולהבין כי קיימת הגנה משפטית מלאה על זכויותיהם. הורים יכולים גם לבחור את תהליך הפונדקאות המתאים עבורם ולעבור את המסלול בסבלנות ובאיטיות.
ניתן להתייעץ עם מומחים גם טרם תחילת ההליך בפורום פונדקאות ולקבל את כל המידע המשפטי הנחוץ.
תהליך פונדקאות מתאפיין באינטנסיביות רבה. הוא טעון מבחינה רגשית, מלווה במערכת שיקולים מסובכת ויש לו משמעות אדירה על התא המשפחתי. ההחלטה לחפש מועמדת עבור תהליך פונדקאות היא אינה קלה ורבים מקבלים אותה בעזרת בני משפחה, חברים וקרובים. בסופו של דבר, המטרה של פונדקאות היא לעזור להורים ולהעמיד לרשותם את האפשרות להביא צאצאצים. מומלץ להיעזר בחוות דעת רפואית ופסיכולוגית ולעקוב אחר הוראות החוק בנוגע לתצהירים או זכויות ההורים הפונים לפונדקאות.
כותב מאמרים משפטיים