דף הבית חוק ומשפט הוצאה לפועל על הוראות חוק הוצאה לפועל
על הוראות חוק הוצאה לפועל
אלעד שניר 20/12/16 |  צפיות: 13457

חשוב להכיר! חוק הוצאה לפועל נועד להגן הן על זוכים והן על חייבים. ישנן גישות שונות לגבי חוק הוצאה לפועל ונשאלת השאלה האם הוא אכן ממלא את ייעודו. בואו ונראה.

חוק הוצאה לפועל, כמו חוקים רבים אחרים, צריך לאחוז במקל בשתי קצותיו. מטבע הדברים, מדובר במשימה קשה ביותר שלרוב לא ממש מצליחה. בכל הנוגע להוצאה לפועל חשוב להכיר שני מושגים ראשיים: זוכים וחייבים. זוכה הוא אדם שבידו פסק דין כספי כנגד חייב. חוק הוצאה לפועל צריך להגן על שתי הקבוצות הללו שנמצאות כל אחד בקצה אחר.

מוסד ההוצאה לפועל אמור לאפשר לזוכים לממש פסק דין שבידם אשר ניתן כנגד חייב. מדובר במקרים בהם החייב איננו מבצע את פסק הדין מרצונו. הוצאה לפועל נוקטת באמצעים שונים כנגד החייב כאשר הוא אינו פורע את חובו ואינו נשמע להוראות ראשי הלשכות של ההוצאה לפועל.  לצד מטרה זו של מימוש זכויותיו של הזוכה, הוצאה לפועל גם באה להגן על חייבים כדי שלא יוותרו ללא יכולת לקיום בסיסי.

* זקוק להכוונה משפטית בהוצאה לפועל? ללא עלות – שאל שאלתך בפורום משפטי: פורום הוצאה לפועל

הליכי הוצאה לפועל

חוק הוצאה לפועל מכשיר את לשכות הוצאה לפועל לנקוט בהליכים שונים כנגד החייב תוך כדי איזון בין זכות החייב לקיום מינימאלי וזכות הזוכה לקבל את כספו חזרה:

1. חקירת יכולת – בחלק נכבד מן המקרים, חייב אינו יכול לשלם את חובו לזוכה בפעם אחת. לשם כך עומדת בפני החייב אפשרות להגיע לחקירת יכולת בלשכת הוצאה לפועל.  חקירת יכולת נועדה כדי לבדוק את מצבו הכלכלי של החייב. טרם הגעה של החייב לחקירת יכולת, עליו להצטייד במסמכים רלוונטיים המראים את מצבו הכספי שלו ושל בני משפחתו.

על פי התרשמותו של ראש הוצאה לפועל, ניתן לחייב צו תשלומים על פיו ישלם החייב בכל חודש חלק מסוים מהחוב שלו. אין ספק, לא מדובר בצעד אשר מטיב עם הזוכה שכמובן רוצה לקבל כספו מיד ולא בתשלומים. חקירת יכולת היא אכן נקודה לטובת החייב.

2. עיקולים – לאחר שניתן לחייב צו תשלומים, עליו לעמוד בו. במידה ולא יעשה כך, ראש הוצאה לפועל ינקוט בהליכים כנגדו, בהתאם לבקשת הזוכה. הליכים אלו כוללים בין השאר עיקולים שונים כגון עיקול רכב, עיקול מטלטלין, עיקול על חשבון בנק וכדומה. האפשרות שעומדת בפני הזוכה לבקש עיקול כנגד החייב, היא דרכו של חוק הוצאה לפועל לאזן בין זכות הזוכה לכספו לבין זכות החייב לקיום מינימאלי.

לאחר שעבר החייב חקירת יכולת וקיבל צו תשלומים, אין כל סיבה שלא יעמוד בהתחייבות שלו ולכן מאפשר חוק הוצאה לפועל לזוכה לפעול כנגד החייב. כאן המקום לציין כי במסגרת זכותו של החייב לקיום מינימאלי, לא מאפשר חוק הוצאה לפועל לעקל ריהוט בסיסי של החייב, ציוד רפואי וכדומה.

3. פקודת מאסר – אם החייב אינו עומד בצו התשלומים שניתן לו ולאחר שמוצתה האופציה של עיקולים למיניהם כפי שתיארנו, יכול הזוכה לבקש מלשכת הוצאה לפועל להוציא פקודת מאסר כנגד החייב.

חייב המשתמט מתשלום חובותיו

חוק הוצאה לפועל פועל בשתי חזיתות. מחד, חייב החוק לאפשר לזוכים לקבל את כספם חזרה ולממש את פסק הדין שבידם. מאידך, זכאי כל אדם לקיום בסיסי בכבוד ולכן אי אפשר לפגוע באופן לא מידתי בזכויות האדם של חייבים. אחד מהמאפיינים של חוק הוצאה לפועל הוא קבלת מידע על החייב. כחלק משמירה על זכותו של החייב לפרטיות, זכות אנושית בסיסית, קובע החוק כי ללא כתב ויתור על סודיות, עליו חותם החייב, לא ניתן לקבל מידע אודותיו.

החריג לכך הוא מצב של חייב אשר משתמט מתשלום חובותיו. ישנם קריטריונים בתוך חוק הוצאה לפועל אשר קובעים מי הוא חייב משתמט. חייב שכזה הוא בעל יכולת לשלם את החובות שלו אך משתמט מהם. לאור זאת, אין הוא זכאי להתחשבות בזכויותיו. המשמעות היא כי ניתן לקבל מידע אודות חייב משתמט אף אם הוא לא חתם על כתב וויתור סודיות.

חוק הוצאה לפועל – אתה בסדר?

רבים טוענים כי חוק הוצאה לפועל איננו מאזן בין זכויות חייבים לבין זכויות זוכים אלא כי רובו מופנה לטובת החייבים בלבד כאשר הוא מקפח את הזוכים. הטענה הזו מקורה בכל הדרכים הפתוחות בפני החייב לשלם את חובו אט אט תוך שהזוכה נאלץ להמתין בשקט עד שיקבל את מה שהוא זכאי לו על פי חוק. הכוונה היא לחקירת היכולת, לצו התשלומים וכן לאפשרות של חייב לאיחוד תיקים ולהכרזתו כמוגבל אמצעים.

חוק הוצאה לפועל מאפשר לחייבים רבים, בעלי חובות אדירים, לשלם סכומים זעומים לזוכים תוך שהם חיים את חייהם באופן רגיל לחלוטין. זהו המקום לציין כי האפשרויות אשר פתח חוק הוצאה לפועל בפני חייבים נועד לעזור לאנשים שהם באמת ובתמים מעוטי יכולת אך כמובן שכוונות לחוד ומציאות לחוד. ישנם אנשים אשר מנצלים את המנגנונים הללו בכדי לרמות את המערכת ולמרבה הצער, הם מצליחים במשימתם. בעיקר בגלל אותם אנשים, ישנה תחושה כי חוק הוצאה לפועל מסייע לאנשים להשתמט מהחובות שלהם ולא מתמקד בעזרה לזוכה לקבל את אשר הוא זכאי לו.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אלעד שניר


 


מאמרים נוספים מאת אלעד שניר
 
האם להתגרש בלי ללכת לייעוץ זוגי מתוך רצון לשקם
01/01/17 | משפחה
אחוזי הגירושין נמצאים בעלייה מתמדת, ובני זוג רבים בוחרים לפרק את החבילה ולהתגרש. אם בעבר גירושין היו בגדר אות קלון על המתגרשים, כיום גירושין הם... קרא עוד

על הוראות חוק הוצאה לפועל
בכל הנוגע להוצאה לפועל חשוב להכיר שני מושגים ראשיים: זוכים וחייבים. זוכה הוא אדם שבידו פסק דין כספי... קרא עוד

מתי תוכל לתבוע בגין הלנת שכר?
אחד הסעדים החשובים ביותר העומדים לרשותם של העובדים בישראל הוא קבלת מלוא שכרם בזמן. על פי החוק להגנת השכר, פגיעה בזכות זו של העובד עשויה להביא לתביעות חמורות... קרא עוד

האם רשלנות רפואית מובילה לרפואה מתגוננת?
התביעות הרבות בגין רשלנות רפואית מביאות את הרופאים למצב בו הם שולחים פציינטים לאינספור בדיקות לא רלוונטיות שלא משיגות שום תועלת, כשכל מטרתם היא להגן על עצמם מפני... קרא עוד

למה הפייסבוק לא מוזכר בחוק איסור לשון הרע, ואיך בכל זאת יש תביעות על פרסומים בו
13/03/16 | כללי
חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 מגן על זכות יסוד כבוד האדם. תפקידו של החוק להגדיר מהי לשון הרע ולאסור על השימוש בה כלפי אזרחים, עובדי ציבור ואחרים.

למה הפייסבוק לא מוזכר בחוק איסור לשון הרע, ואיך בכל זאת יש תביעות על פרסומים בו
13/03/16 | כללי
חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 מגן על זכות יסוד כבוד האדם. תפקידו של החוק להגדיר מהי לשון הרע ולאסור על השימוש בה כלפי אזרחים, עובדי ציבור ואחרים.

הליכי גירושין בשיתוף פעולה – מציאות אפשרית?
10/03/16 | משפחה
לא אחת אנו שומעים על סכסוכי גירושין קשים. בני זוג שאהבו זה את זה מאד הופכים בגירושין לאויבים מרים. האם ניתן לעשות את זה אחרת? האם אפשר לפרק את החבילה בשיתוף פעולה ומתוך כבוד הדדי? על כך במאמר שלפניכם.

האם אפשר להכריח גבר או אישה להתגרש?
21/02/16 | משפחה
האם ניתן לכפות גירושין? מה קורה כשהצד השני מסרב להתגרש, מה הסנקציות אם בכלל? זוגיות במבחן. קרא עוד

מה השכר העדכני עבור שירותים נוטריוניים
07/10/15 | כללי
שכרו של הנוטריון הינו אחיד ונקבע על פי החוק. במאמר הנוכחי נסקור את התעריף העדכני לשנת 2015 עבור השירותים הנוטריוניים השונים.

רשלנות רפואית עקב היעדר הסכמה מדעת
הסכמה מדעת מייצגת את זכותו של המטופל לקבל החלטות באשר לטיפול רפואי שיקבל והיא מעוגנת בחוק זכויות החולה. כיצד מתאפיינת רשלנות רפואית עקב העדר הסכמה מדעת?
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI