דף הבית ספורט וכושר גופני ספורט וכושר גופני - אחר חשיבות החימום
חשיבות החימום
אורי לאוגומר 22/06/08 |  צפיות: 3679

חשיבות החימום

מקובל על רב המומחים, כי חימום לפני פעילות ספורטיבית חיוני לשיפור ביצועים ומניעת פגיעות ספורט.  ואולם השיטות המקובלות, בהם משתמשים כיום לחימום הנם פחות מאידיאליות. השיטה המקובלת כיום ברב סוגי הספורט (גם קבוצות וגם ספורט אישי) מתחילה בד"כ בריצה קלה המלווה לאחר מכן בתרגילי מתיחה, לרב תרגילי מתיחה סטטיים  (מתיחה סטטית הנה מתיחה בה האבר הנמתח מוחזק במצב מתיחה למשך כ 10-20 שניות)  ובמקרה הטוב מסתיימת בתרגילים ספיציפים לסוג הספורט אותו מתכוונים לבצע. ניתוח מעמיק של השיטה המתוארת, מעלה בעיות בהכנת המתאמן/ת לקראת הפעילות הדינאמית אותה הוא/היא עומדים לבצע.

 סיבות פיזיולוגיות לחימום:
העלאת טמפ' הגוף הפנימית (
core temperature ) . העלאה של טמפ' הגוף במעלה  אחת עד 2 מעלות צלזיוס נחשבת ליעילה מספיק. ( devries 1980 ) העלאת דופק והגברת זרימת הדם לשרירי השלד ( karvonen 1978 )  המסייעת לאספקת חמצן וסילוק חומרי פסולת (  devries 1980 ) הגברת פעילות של מערכת העצבים המרכזית וכתוצאה מכך שיפור קורדי נציה,  זמן תגובה ודיוק תנועה. hill 1927 cited in shellock and prentice 1985, devries 1980) )  העלאת קצב כיווץ השריר ושעור הכוח המיוצר ע"י השריר בעיקר בהשפעת עליית טמפ, השריר.  (bergh 1980) שיפור גמישותם של רקמות החיבור (רצועות במיוחד) המקטין את  הסיכוי לפגיעות.   ( lehmann et al 1970  , sapega et al 1981) .
הביקורת העיקרית כנגד " חימום קונבנציונאלי " כפי שמתואר, נובעת מהכנה לא מתאימה לדרישות הפעילות האקטיבית של סוגי ספורט שונים. לריצה הקלה בקו ישר  לצורך חימום יש השפעה מעטה על גירוי מערכת העצבים לפעילות הספציפית  או על היכולת להגיב לשינוי  מצבים ( עצירות פתאומיות, שינויי כיוון וכ"ו ) . רב המתיחות המבוצעות בחימום "קונבנציונאלי"  הנם מתיחות סטטיות המבוצעות לאט ובשהייה של כ 10 עד 20 שניות. שיטה זו טובה להגדלת טווח תנועה, שיפור גמישות ולרגיעה של שרירי השלד (
beaulieu 1981  , sapega et al 1981, sheeock & prentice 1985 taylor et al 1990 ) ולמעשה  מתאימה מאד לשלב ההרפיה ואולם אין שיטה זו מכינה את שרירי השלד ורקמות החיבור לתהליך התכווצות – הרפיה לסירוגין המתרחש בפעילויות ספורטיביות שונות. בנוסף למתיחות סטטיות יש השפעה "מרגיעה" על מערכת העצבים ואחת ממטרות החימום הנה "לעורר" את מערכת העצבים ולא "לכבותה".
האלטרנטיבה המוצעת :
פעילות אקטיבית כללית היכולה להתחיל בריצה קלה ואולם חייבת להמשיך בשילוב של פעולות דינאמיות מגוונות כגון ריצה צדית, ריצה לאחור, מתפרצות, ריצה תוך כדי התכופפות וכ"ו. מתיחות דינאמיות. מתיחה דינאמית הנה מתיחה בה שריר אחד מתכווץ (
agonist) ומותח את השריר הנגדיantagonist) ) לדוגמא : פשיטת רגל תחתונה והחזרה מספר פעמים ומבלי לשהות במצב המתיחה. סוג זה של  מתיחות ( מתיחות דינאמיות)  חשוב להכנת  השרירים.
בהקשר זה אל לנו לטעות בין מתיחות אקטיביות (בהן התנועה נעשית בצורה מבוקרת) לבליסטיות (בה האבר נמתח באמצעות מומנטום והנפה) , אך גם להן יש מקום בהקשרים נכונים ואיני חושב כי צריך להוציאם משימוש אלה להשתמש בהם במקומות ובתזמונים נכונים, כגון: בהכנה לכדורגל הגיוני לשלב מתיחות בליסטיות כלומר הנפה של הרגל כחלק מהכנה לפעולת הבעיטה. אין זה אומר כי למתיחות סטטיות אין מקום, ודאי שיש!!! אך בהיבטים אחרים: להגדלת טווחי תנועה, שיקום,בחזרה לאימונים לאחר פציעות, בהרפיה ובשילוב עם אימוני כוח כאשר מאבחנים קבוצת שרירם קצרה מאוד.(נדון בנקודה זו מאוחר יותר).
לסיכום:
חימום נאות
חיוני להכנת הגוף לפעילות הגופנית ומהווה את המפתח לאימון בטוח ואפקטיבי, מונע פציעות ומביא למיצוי האימון .

מה לעשות בחימום?

- חימום אקטיבי כללי:
מטרת החימום האקטיבי להגביר את קצב חילוף החומרים בשרירים,להעלות את טמפרטורת הגוף ולעורר את מערכת העצבים. פעילויות כגון הליכה, ריצה קלה, ריצה צדית וכדומה ישרתו מטרה זו. משך החימון כ 10 דקות עד הגעה להזעה קלה.

- מתיחות דינאמיות: סוג מתיחות זה חיוני לחימום. מתיחה דינאמית הינה מתיחה בה האבר הנמתח אינו שוהה אלה מורם ומורד בצורה מבוקרת.

- חימום ספיצפי: בו מבצעיםתנועות/מיומנויות שעומדים לבצע באימון, בקצב איטי ומבוקר. למעשה, מתבצע תרגול עצבי-שרירי תוך חזרה על תבניות התנועה הנדרשות בפעילות העיקרית. 

מה לא לעשות בחימום?

- לא לקצר את משך החימום, חשוב לבצעו לפחות למשך 7 דקות.
-
לא להתחיל את הפעילות האקטיבית מהר מדיע אלה בהדרגה.
-לא לבצע מתיחות סטטיות עדיף דינאמיות. למתיחות סטטיות יש השפעה  
 מרגיעה על מערכת העצבים והמטרה בחימום היא לעורר את מערכות
 הגוף כולל מערכת העצבים.
- לא להגזים במשך החימום אין צורך להאריך את החימום מעבר ל10דקות  למעט מקרים קיצוניים (כגון קור רב).


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אורי לאוגומר

אורי לאוגומר, מאמן כושר.
http://www.fitnessinbalance.co.il 
 כנסו לחדר הכושר המקוון-
http://www.fitnessinbalance.co.il/web/8888/nsf/sbs.py?&_ID=14306&did=5439&PF=1&G=14306&lang=HE&_UserReference=93F3623B33EAD6034BB03F68



 


מאמרים נוספים מאת אורי לאוגומר
 
אימון משקולות להורדת משקל
01/04/10 | אימונים
החלטתם להתחיל להתאמן בכדי לשפר את כושרכם הגופני ולהוריד משקל ? מתלבטים בדרך היעילה ביותר לעשות זאת ? איזה אימון אפקטיבי יותר ? כמה פעמים בשבוע ? שהרי אין לנו את כל היום לאימונים.

טיפים "להישרדות" בתקופת החגים
החגים בפתח ואיתם הסכנה לעליה במשקל ובעיבוי "הצמיגים". כיצד נשמור על משקלנו ועל גזרתנו בתקופת החגים? ארוחות החג עלולות להגיע ל 2000 קלוריות ולעתים אף יותר מכך, מה שעלול לגרום לעליה במשקל בתקופה קצרה.

פעילות גופנית לפי גיל
בשנים האחרונות המודעות לחשיבותה של הפעילות הגופנית גוברת בצורה משמעותית. ההמלצות די ברורות, אך האם כדאי להתמקד בסוג פעילות מסוים בגיל זה או אחר? על שאלה זו ננסה לענות במאמר זה.

מיתוסים בפילאטיס
22/07/08 | פילאטיס
בשנים האחרונות חדרה שיטת הפילאטיס אל תחום הכושר הגופני, במקביל צצו מיתוסים הקשורים לשיטה זו, יתרונותיה בהשוואה לאימוני כוח ולשיטות אחרות.

חשיבות החימום
מקובל על רב המומחים, כי חימום לפני פעילות ספורטיבית חיוני לשיפור ביצועים ומניעת פגיעות ספורט. ואולם השיטות המקובלות, בהם משתמשים כיום לחימום הנם פחות מאידיאליות

צלוליט ופעילות גופנית
הסיוט" של כל אישה – צלוליט. הרבה נכתב עליו. תכשירים רבים מוצעים בשוק להיפתר ממנו אך ללא הצלחה

חזרה לשיגרה לאחר הלידה
לא משנה אם זו לידה ראשונה או שלישית, תמיד כדאי לחזור לגזרה. אז איך לעשות זאת ועל מה כדאי להקפיד?

כיצד להתאמן בקיץ
03/06/08 | אימונים
הקיץ קרב ואיתו החום והלחות. הביגוד משתנה ואנו רוצים להראות טוב במכנסיים קצרות, מתחילים דיאטה ואימונים. אך יש לזכור כי בתקופת הקיץ אורבות סכנות התייבשות,מכות חום ואיבוד מלחים. למרות המודעות היחסית גבוהה, עדיין כמעט בכל קיץ אנו שומעים על תאונות המתרחשות בגלל מכות חום והתייבשות, לעתים עד מקרי מוות.

הבדלים בין נשים לגברים בפעילות גופנית
12/05/08 | יוגה
גברים ונשים שונים זה מזו הן מנטאלית והן פיזיולוגית. האם בעקבות הבדלים אלו יש לבנות תכנית אימון שונה לנשים מאשר לגברים? האם יש להתמקד באזורי גוף שונים? על שאלות אלו ואחרות ננסה לענות במאמר זה.

כיצד להמנע מפציעות מחשב
האם אתם משתמשים במחשב מעל 60 דקות ביום? (ומי לא) אם כן, אתם נמצאים בסיכון של פציעות מחשב, בעיקר פציעת דלקת שורש כף היד (אך לא רק) הידועה כ-CTS ((Carpel Tunnel Syndrome, תופעה הגורמת לכאב ונגרמת כתוצאה מלחץ על עצב המעצבב את כף היד
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI