דף הבית חוק ומשפט רשלנות רפואית הסעיפים שחשוב להכיר בחוק זכויות החולה
הסעיפים שחשוב להכיר בחוק זכויות החולה
אלעד שניר 22/04/13 |  צפיות: 3943

המטרה של חוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 הוא לקבוע את זכויות האדם המבקש או מקבל טיפול, להגן על כבודו ולשמור על פרטיותו. עקרונות חוק זכויות החולה הם נגזרת של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ולכן חשוב מאוד להכיר אותם. חוק זכויות החולה הוא אחד הכלים החשובים ביותר לאזרחי המדינה הדמוקרטית. הסעיפים המרכזיים של חוק זכויות החולה יכולים לעזור למטופלים לזהות רשלנות רפואית, למצות את הדין בעקבות טיפול כושל ולהגיש קובלנה למשרד הבריאות וגופים רשמיים נוספים.

הזכות לטיפול רפואי בשגרה ובמצבי חירום

הסעיפים העיקריים של חוק זכויות החולה נוגעים בזכות לטיפול רפואי. על פי החוק, כל אדם שנזקק לכך זכאי לקבל טיפול רפואי נאות. החוק קובע כי הטיפול יינתן בשגרה על פי הנהוג ובמצבי חירום ללא תנאי או אפליה. הבחנה זו שמבצע החוק מופיעה גם בסעיפים נוספים המרכיבים את מערכת המשפט בישראל.

זהות המטפל ופגיעה באוטונמיה של החולה

עוד סעיף שחשוב להכיר בחוק זכויות החולה קובע כי מטופל זכאי למידע מלא בדבר זהותו ותפקידו של המטפל בו. המטופל יכול לקבל חוות דעת נוספת לעניין הטיפול בו, לעבור למטפל או מוסד אחר ולדרוש שיתוף פעולה מהגוף המטפל הקודם. סעיף זה מהווה את הבסיס לרשלנות רפואית מסוג היעדר הסכמה מדעת או פגיעה באוטונומיה. מבחינה פרגמטית קובע חוק זכויות החולה כי מטופל מאושפז זכאי לקבל מבקרים וכל עובדי המוסד הרפואי מחויבים לשמור על כבודו ופרטיותו.

החשיבות של הסכמה מדעת על פי החוק

חוק זכויות החולה מקדיש חלק גדול מהסעיפים אל הנושא של הסכמה מדעת לטיפול רפואי. החוק אומר כי טיפול רפואי יינתן רק לאחר קבלת הסכמה מדעת מהמטופל ומגדיר מהם ההליכים הדורשים הסכמה מדעת בכתב. על פי החוק כל מטופל רשאי למנות בא כוח ממשרד עורכי דין נבו מולסון שיקבל את ההחלטות במקומו. בנוסף, המטפל חייב לנהל רשומה רפואית ולהציג אותה בפני המטופל. לבסוף נוגע החוק בהגדרה של ועדות בדיקה, ועדות בקרה ואיכות וועדות אתיקה הפועלות במסגרת תהליכי בקרה ופיקוח של משרד הבריאות הממשלתי.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אלעד שניר


 


מאמרים נוספים מאת אלעד שניר
 
האם להתגרש בלי ללכת לייעוץ זוגי מתוך רצון לשקם
01/01/17 | משפחה
אחוזי הגירושין נמצאים בעלייה מתמדת, ובני זוג רבים בוחרים לפרק את החבילה ולהתגרש. אם בעבר גירושין היו בגדר אות קלון על המתגרשים, כיום גירושין הם... קרא עוד

על הוראות חוק הוצאה לפועל
בכל הנוגע להוצאה לפועל חשוב להכיר שני מושגים ראשיים: זוכים וחייבים. זוכה הוא אדם שבידו פסק דין כספי... קרא עוד

מתי תוכל לתבוע בגין הלנת שכר?
אחד הסעדים החשובים ביותר העומדים לרשותם של העובדים בישראל הוא קבלת מלוא שכרם בזמן. על פי החוק להגנת השכר, פגיעה בזכות זו של העובד עשויה להביא לתביעות חמורות... קרא עוד

האם רשלנות רפואית מובילה לרפואה מתגוננת?
התביעות הרבות בגין רשלנות רפואית מביאות את הרופאים למצב בו הם שולחים פציינטים לאינספור בדיקות לא רלוונטיות שלא משיגות שום תועלת, כשכל מטרתם היא להגן על עצמם מפני... קרא עוד

למה הפייסבוק לא מוזכר בחוק איסור לשון הרע, ואיך בכל זאת יש תביעות על פרסומים בו
13/03/16 | כללי
חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 מגן על זכות יסוד כבוד האדם. תפקידו של החוק להגדיר מהי לשון הרע ולאסור על השימוש בה כלפי אזרחים, עובדי ציבור ואחרים.

למה הפייסבוק לא מוזכר בחוק איסור לשון הרע, ואיך בכל זאת יש תביעות על פרסומים בו
13/03/16 | כללי
חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965 מגן על זכות יסוד כבוד האדם. תפקידו של החוק להגדיר מהי לשון הרע ולאסור על השימוש בה כלפי אזרחים, עובדי ציבור ואחרים.

הליכי גירושין בשיתוף פעולה – מציאות אפשרית?
10/03/16 | משפחה
לא אחת אנו שומעים על סכסוכי גירושין קשים. בני זוג שאהבו זה את זה מאד הופכים בגירושין לאויבים מרים. האם ניתן לעשות את זה אחרת? האם אפשר לפרק את החבילה בשיתוף פעולה ומתוך כבוד הדדי? על כך במאמר שלפניכם.

האם אפשר להכריח גבר או אישה להתגרש?
21/02/16 | משפחה
האם ניתן לכפות גירושין? מה קורה כשהצד השני מסרב להתגרש, מה הסנקציות אם בכלל? זוגיות במבחן. קרא עוד

מה השכר העדכני עבור שירותים נוטריוניים
07/10/15 | כללי
שכרו של הנוטריון הינו אחיד ונקבע על פי החוק. במאמר הנוכחי נסקור את התעריף העדכני לשנת 2015 עבור השירותים הנוטריוניים השונים.

רשלנות רפואית עקב היעדר הסכמה מדעת
הסכמה מדעת מייצגת את זכותו של המטופל לקבל החלטות באשר לטיפול רפואי שיקבל והיא מעוגנת בחוק זכויות החולה. כיצד מתאפיינת רשלנות רפואית עקב העדר הסכמה מדעת?
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI