פרק ד' בתכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה מגדיר את התנאים בהם ניתן לקבל היתר בניה. ראשית, מבחינת הגשת התכנית להיתר תמ"א 38 מצויינים המסמכים אותם יש לצרף. מלבד תכניות לעיצוב החזיתות והגגות של המבנה תוך שילוב התוספת, כולל חומרי גמר וצבע, יש לצרף את תכניות הפיתוח של המגרש כולל שטחי חניה, התשתיות של המבנה, גדרות, שטחי גינון, שבילים ועוד. היתר תמ"א 38 מותנה גם בחוות דעת של מהנדס מומחה מטעם הועדה אשר יוודא כי כל ההוראות המופיעות בנספח "נוהל ביצוע בקרה הנדסית על בקשה להיתר הכוללת חיזוק בפני רעידות אדמה". מולאו, הוגשו ונבדקו. תפקיד נוסף של המהנדס הוא למצוא כי הבניה במצבה הסופי ולאחר ביצוע עבודות החיזוק אכן עומדת בעומסים הסיסמיים על פי דרישות התקן. מעניין למצוא כי באחד השינויים שנוספו לחוק צוין כי יש לצרף גם אישור על פיתרון מיגון על ידי הרשות המוסמכת. שינוי זה הוא תוצאה של מדיניות ממשלתית ברורה, המחזקת את ההגנה בפני אסונות שאינם קשורים בהכרח לתופעות טבע.
השלכות התכנית מחוץ לתחומי המגרש
התנאים להיתר בניה במסגרת תמ"ה 38 (תמ"א) כוללים התייחסות אל ההשלכות מחוץ לתחומי המגרש. במקום בו יש לתוספות בניה כולל יחידות דיור השלכות מן הסוג הזה, רשאי מהנדס הועדה המקומית המספקת את ההיתר לדרוש תכניות כתובות. תכניות אלו משמשות בתור בסיס להחלטתו בכל מקרה בו הוא נדרש לספק חוות דעת מקצועית. הנושאים אותם בודק המהנדס הם השתלבות של תוספות הבניה עם הרחוב והסביבה, עם הנגישות לכלי רכב והולכי רגל, עם מטרדים בבניינים הסמוכים, עם מצאי השטחים הציבוריים הפתוחים לכל נפש וכן הלאה.
יידוע הציבור לפני מתן היתר בניה
ההוגים של תמ"א 38 מייחסים חשיבות אדירה לנושא של יידוע הציבור. מלבד הדיירים עצמם שהם מן הסתם חלק בלתי נפרד מקבלת ההחלטה על ביצוע הפרויקט, התכנית רואה ביידוע הציבור תנאי לקבלת היתר בניה. על פי תמ"א 38 אין להתיר בניית תוספות אלא אם פורסמה על כך הודעה מסודרת. את ההודעה הזו יש להעביר לכל בעל עניין במטרה לתת לו הזדמנות להעיר הערות. ההערות מובאות אל הועדה המקומית למתן היתר בניה בתוך מועד שנקבע מראש וטרם מתן החלטה בעניין. רוב הפלטפורמות הנחשבות בתור בסיס להודעות מן הסוג הזה הן שלטים בבניינים סמוכים, פרסומים בעיתונות מקומית ופרסומים באתרי האינטרנט של הרשויות המקומיות. יחד עם זאת, ניתן לבדוק באופן ספציפי את דרכי הפרסום, שמיעת ההערות וההחלטה בבקשה להיתר על פי הקבוע בסעיף 149 לחוק. מתנגדים לביצוע תכניות אלו יכולים להתייעץ עם עורך דין אך עליהם לפעול מהר על מנת להספיק ולעכב או להשפיע על מתן ההיתר.
מדוע חשוב ליידע את הציבור?
הסעיף האחרון בפרק ד' של תמ"א 38 מחזק את החשיבות של היידוע. על פי סעיף זה שהוא למעשה שינוי שנוסף לחוק המקורי, היידוע של הציבור לפי הקבוע בסעיף 149 לחוק תקף גם ביחס לבקשה להקלה מקווי הבניין. זו עדות נוספת לחשיבות של הציבור ושל חוות דעתו במהלך פרויקטים מסדר הגודל של תכניות מתאר כמו תמ"א 38. סביר להניח כי בכל עיר עולות התנגדויות לקבלת היתר, אך לא תמיד השיקולים הם ענייניים. על המוסד המספק את ההיתר לבחון היטב את הסוגיה העומדת מולו ולקבל החלטה אשר עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבור, האינטרס של הקבלן והאינטרס של הדיירים.
כותב מאמרים משפטיים