דף הבית חוק ומשפט גישור ובוררות גישור חובה בישראל ובמדינות אחרות
גישור חובה בישראל ובמדינות אחרות
אלעד שניר 06/01/14 |  צפיות: 20919

העומס המוטל על בתי המשפט בישראל, כמו גם על בתי המשפט במדינות מערביות אחרות בעולם, תורם למעמד החשוב של הליכי גישור. בבתי המשפט פועלת כיום מערכת ניתוב תיקים המפנה לגישור תובענות הראויות לכך, עוד בטרם נקבע לבעלי הדין תור לדיון בפני שופט. בצורה כזו מתקבע מקומו של הגישור במערכת המשפט בישראל, בעיקר בהקשר של דיני משפחה וגירושין. אך יחד עם זאת, מעניין לראות כיצד מתייחסות מדינות אחרות אל הליכי הגישור הללו והאם נעשה בהם שימוש.

לדברי המגשרת לילך נחמיה המונח המרכזי אותו צריך להכיר על מנת להבין מהו גישור חובה בישראל נקרא פגישת "מהו"ת": מידע, היכרות ותיאום. פגישה זו היא למעשה הליך משפטי בדיון אזרחי בתביעות מסוימות, שנועד לבחון את האפשרות לפתור סכסוכים באמצעות גישור. הפגישה היא הליך חובה שאינו כרוך בתשלום ומשמש כמעין קדם גישור.

המטרה של קדם גישור

המודל אותו מיישם בית המשפט בישראל נחשב ייחודי, לא מדובר פה בגירושין ברבנות או בביה"ש לענייני משפחה. חובת קדם גישור, או פגישת מהו"ת, נועדה לסייע לצדדים לקבל החלטה מושכלת האם מסלול גישור אכן יפתור את הסכסוך בהסכמה. זהו לא הליך הגישור בפועל, אלא רק הליך מוקדם לו. לצורך השוואה, בקליפורניה שבארצות הברית חובה על הצדדים ועורכי דינם לבחור, עוד טרם הדיון הראשון בבית המשפט, באחת האפשרויות הייעודיות ליישוב סכסוכים. לצד גישור עומדת בפניהם אפשרות לעבור בוררות או הערכה נייטראלית מוקדמת, הליך שטרם נקלט בארץ ומטרתו היא מתן חוות דעת משפטית  לבעלי הדין על הסיכויים והסיכונים הכרוכים בניהול המשפט.

החובה לקיים קדם גישור בישראל שונה גם מהנהלים הנהוגים בקנדה. באונטריו למשל יש חובת השתתפות בישיבת גישור בפועל, וזאת במטרה להפחית עוד יותר את העומס על בתי המשפט ולעודד אזרחים לעבור גישור. מגמה זו צפויה להימשך ולהתרחב למדינות נוספות.

לסיכום, סביר להניח כי הרבה תביעות גירושין ימשיכו לעבור דרך בתי הדין הרבניים, אך בכל הנוגע אל חלוקת רכוש בין בני זוג, ובעיקר בסכסוכים על תביעות כספיות אזרחיות בסכום העולה על 50,000 ש"ח, הגישור יהפוך בזכות פגישת מהו"ת לשיטת פעולה שכיחה.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 אלעד שניר

כותב מאמרים משפטיים



 


מאמרים נוספים מאת אלעד שניר
 
מהי רשלנות רפואית בלידה?
רשלנות רפואית בלידה מתייחסת לכל מה שסובב את הלידה כולל ההיריון ואף טיפול בילוד לאחר הלידה. מהן התכונות של רשלנות רפואית בלידה?

הקשיים העומדים מול נוטריון במהלך ההכשרה
תהליך ההכשרה והשגת הרישיון עבור עורך דין המעוניין להיות נוטריון כולל קשיים רבים ונחשב לתהליך מסובך. מהם הקשיים העומדים מול נוטריון במהלך ההכשרה?

ההיבט הרגשי של רשלנות רפואית בלידה
ההיבט הרגשי של תהליך תביעת רשלנות רפואית בלידה חשוב לא פחות מההיבט המשפטי. כיצד על ההורים לנהוג כדי להצליח לעבור את החודשים הקשים של ניהול התביעה?

בקשה לביטול רישיון נוטריון
למרות שמשרד המשפטים מאפשר לעורכי דין בעלי רישיון נוטריון להגיש בקשה לביטול הרישיון, הליך זה כרוך בשורה ארוכה של השלכות. כיצד מגישים את הבקשה?

סוגיות במתן שירותים נוטריוניים
סעיף 7 לחוק הנוטריונים מונה את תפקידיו של הנוטריון אך לא כולל הבהרה לגבי סוגיות חשובות בנוגע לתפקידיו. במאמר זה נעמוד על הסוגיות הללו.

ליטל יעקובוביץ על הסדרי ראייה ומשמורת
02/02/15 | משפחה
אחד הנושאים החשובים עליהם חובה להגיע להסכמה הוא משמורת על הילדים. בד"כ המשמורת תינתן לאם, אך כיצד מתקבלת ההחלטה לגבי ההורה המשמורן?

מה הורים מיועדים צריכים לדעת על פונדקאות?
במאמר זה נמנה מספר דברים שעל הורים מיועדים לדעת בכל הקשור בתהליך פונדקאות ומה משמעותו בטווח הקצר והארוך.

מה עושים אחרי רשלנות רפואית בלידה?
חשוב כי כל אזרח ידע כי הוא זכאי למימוש זכויות לאחר רשלנות רפואית בלידה ואל לו לוותר על התמודדות משפטית. מה כדאי לעשות אחרי רשלנות רפואית בלידה?

האם על פי דיני צבא חייל יכול לדרוש ייצוג של עורך דין אזרחי?
נאשמים בבית דין צבאי יכולים לבחור בייצוג עורך דין אזרחי. מדוע כדאי לבחור ייצוג של עורך דין אזרחי וכיצד הוא יכול לעזור בהליכי משפט צבאי?

רשלנות רפואית בהריון חוץ רחמי
הריון חוץ רחמי מעמיד את האישה ההרה ואת העובר בסכנה והוא מחייב אבחון מוקדם ומקצועי. מהן התלונות העיקריות במהלך הריון חוץ רחמי?
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI