על פי החוק בישראל יכול רק בית הדין הרבני להתיר קשר נישואים בין בני זוג יהודים. עם זאת, את תיק הגירושין ניתן לפתוח בשתי ערכאות השיפוט ולבחור בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה. רק הטקס המחייב לצורך התרת הנישואים ומסירת הגט הוא זה שעובר תחילה בבית הדין הרבני. מבחינת האזרחים, העובדה שקיימות שתי ערכאות משפטיות מקבילות יוצרת לא מעט בלבול ומחייבת התייעצות עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה.
כתב תביעה המוגש לצורך גירושין ברבנות כולל את פרטיו המלאים של מגיש התביעה ואת פרטי בן זוגו אשר מתגרשים. עוד יש לכלול בתוך כתב התביעה את פרטי עורך הדין או את שמם של הטוענים הרבניים המעורבים בתהליך. המטרה של כתב התביעה היא לאפשר לתובע לפרט את נסיבות הדרישה לגירושין, לספר על ילדים משותפים ולחשוף הליכי גישור או צעדים שנעשו בעבר למען השגת שלום בית. כמו כן, כתב התביעה דורש פירוט מלא על העילות לגירושין ואת ציון הסעד אותו התובע מבקש מבית הדין. לאחר מילוי הטופס ניתן להגיש אותו במזכירות בית הדין ותיק הגירושין ברבנות נפתח מיד לאחר תשלום אגרת בית הדין.
היתרונות של מעורבות עורך דין
התפקיד החשוב ביותר של עורך דין בעת פתיחת תיק גירושין הוא להמליץ ללקוח על הערכאה המשפטית המתאימה עבורו. מי שמעדיף את בית הדין הרבני יכול להתייעץ עם עורך דין כדי להבין מהן העילות המוצדקות לגירושין על פי ההלכה היהודית, בעוד מי שבוחר בבית המשפט לענייני משפחה יצטרך להביא בחשבון בין היתר את זכויות האישה. עורך דין מומחה בדיני משפחה וגירושין מנחה את המבקש לתבוע ועומד לצידו בניסוח כתב תביעה הולם וראוי.
יתרון נוסף של מעורבות עורך דין במהלך פתיחת תיק גירושין הוא מירוץ הסמכויות. את הדיון בחלוקת הרכוש המשותף ניתן לעשות או בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, אך הכל מתבצע בכפוף להחלטתו של בן הזוג הראשון המבקש זאת ואף מגיש את תביעת הגירושין בזמן.
כותב מאמרים משפטיים