טיפול בלוגותרפיה הינו פרי פיתוחו והמצאתו של רופא וינאי בשם ויקטור פרנקל. ספרו המפורסם "האדם מחפש משמעות" מתאר ויקטור פרנקל מקרה בו טיפל ברופא מבוגר שסבל מדיכאון חמור. הסיבה לאותו דיכאון היא מותה של אשת הרופא. אותו דיכאון נמשך שנתיים עד אשר נפגש הקשיש עם ויקטור פרנקל, וויקטור שאל אותו: אם הוא היה נפטר לפניה איך אז היא הייתה מרגישה לדעתו? הקשיש ענה שאשתו הייתה סובלת סבל רב, אז אמר לו ויקטור כי על ידי כך שהיא נפטרה קודם הוא חסך ממנה סבל רב..., טיפול בלוגותרפיה כולו מסתכם באמרה זו, ניתנה משמעות לסבל של הקשיש, משמעות זו עזרה להבין ולשאת את היגון טוב יותר. טיפול בלוגותרפיה משמעו טיפול במתן משמעות חדשה לחיים ולמצבים רגשיים בהם אנו נמצאים, לוגו = משמעות, תרפיה = טיפול.
טיפול בלוגותרפיה, המשמעות
טיפול בלוגותרפיה למעשה היא הבנה פילוסופית שמשולבת רוחניות, הרבה יותר מאשר שיטה מוגדרת לטיפול. ויקטור פרנקל מעולם לא הגדיר באופן חד משמעי מהי הדרך לטיפול בלוגותרפיה. האפשרות של פסיכואנליזה עם ניתוח חלומות ושימוש באסוציאציות חופשיות כל אלו יכולים לשמש ככלי בידי הלוגותרפיסט. טיפול בלוגותרפיה מאפשר גם טיפול בחרדות כאשר ויקטור פרנקל המליץ שמבקרי חרדה מומלץ להשתמש בשיטת הכוונה הפרדוקסאלית, שיטה זו להבדיל מטיפול בלוגותרפיה למעשה דוחפת את המטופל לבצע את הפעולות שמהם הוא חושש וחרד מכל, לדוגמה אם ישנה חרדה מכלבים אז ההמלצה היא לשהות בקרבת כלבים ואף לאמץ כלב.
טיפול בלוגותרפיה, המשמעות היא ערך הישרדות
טיפול בלוגותרפיה לפי ויקטור פרנקל למעשה יוצרת משמעות שעבורה כדאי לחיות, לכן טיפול בלוגותרפיה מלמד את המטופל למצוא משמעות חדשה למצבים בו הוא נמצא. יתרה מכך טענתו של פרנקל היא שהאדם המחפש משמעות נותן ערך שונה במצבים שונים כלומר בריאות עבור החולה היא משמעות נעלה לעומת אדם בריא שהבריאות היא מובנת מאליה, טיפול בלוגותרפיה למעשה מבין את צורכי המטופל ועוזרת לו להרחיב את שדה ראייתו על מנת שיוכל למצוא ולהתאים משמעויות חדשות לחייו ולמצבים בוא הוא נמצא.